Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Петков уволни двама членове на Надзорния съвет на ББР

За банката е въведен е таван за даване на кредит от 5 млн. лв.

| обновено на 27.05.21 в 19:07
Служебният министър на икономиката Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на икономиката Кирил Петков уволни членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) Митко Симеонов и Велина Бурска, които не се явиха на публичното изслушване в ресорното министерство. На него присъства единствено председателят на Надзорния съвет Стамен Янев, който сигнализира, че Управителният съвет на ББР не давал на надзорния информация за отпусканите големи кредити.

Формалният повод за освобождаването на Симеонов и Бурска е неявяването на срещата разговор в министерството на икономиката, обясни министър Кирил Петков и цитира писмо, в което двамата цитират негови думи, в които според тях ситуацията е определена като „цирк“:

„Първо искам много ясно да кажа, че днешната среща не е цирк. Много съжалявам, че другите двама членове не дойдоха, защото това за мен е начинът, по-който прозрачността всъщност влиза във всичките места, където трябва да отиде“

Валентин Михов и Васил Щомов са предложени да влязат в надзора на ББР, ако бъдат одобрени от Българската народна банка, каза още Петков.

Той въведе лимит от 5 милиона лева за максимален кредит, който може да бъде отпуснат от ББР.

По отношение на големите кредити председателят на надзора Стамен Янев сигнализира, че Управителният съвет не е предоставял информация.

„Виждайки по-големи кредити, имах желанието да бъде докладвано на принципала, за да може да се вземе точна и ясна позиция доколко този пит кредити биха могли да изпълнят целите и приоритетите, зададени в закона, устава и стратегията на банката“, каза той.

За утре са поканени за изслушване компаниите, които са получили най-големите кредити от ББР. Министър Петков обяви, че кредити за близо 1 милиард лева са раздадени само на 8 компании.

Подобен подход на изслушване на ръководството ще бъде използван за Българската консолидационна компания, заяви още Петков, който след изслушването даде брифинг за медиите. 

Петков и Янев са внесли предварителни искания за промени в надзорния и в управителния съвет на Българската банка за развитие още на 11 май и след това са ги оттеглили, става ясно от съобщение на БНБ. Анонсираните днес предложения за Валентин Михов и Васил Щомов все още не са входирани в Централната банка, уточняват от пресцентъра.
След като Симеонов и Бурска не се явиха на публичното изслушване в Икономическото министерство, министър Кирил Петков анонсира освобождаването им с думите: 
"След днешна дата те дори преди да е вписано в Търговския регистър, ако направят някое действие, подобно на тези, които са били извършени по тяхно време, те всъщност ще имат съдебна отговорност".
Номинациите за членове на Надзора на Българската банка за развитие Валентин Михов и Васил Щомов все още не са внесени в БНБ, но на 21-ви май, теост миналия петък, е оттеглено предишното предложение на Кирил Петков и Стамен Янев, което датира от 11-ти май и се отнася и за Надзорния, и за Упрлавителния съвет. Това е денят, в който президентът Румен Радев анонсира структурата и състава на служебния кабинет, а той сам по себе си положи клетва на 12-ти май. Стамен Янев влезе в Надзора на ББР като председател в качеството си на заместник-министър на Лъчезар Борисов, а служебният кабинет го върна на предишния му пост - ръководител на Агенцията за инвестиции.
Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Палежи по високоскоростната жп мрежа във Франция: Засегнати са 800 000 клиенти

Френската железопътна компания Ес Ен Се Еф съобщи, че нейната високоскоростна мрежа е била обект на злонамерени действия, насочени към парализиране на системата. Засегнати са 800 000 клиенти. Това се случва часове преди церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж. Палежи бяха извършени на три точки по линиите на високоскоростните..

публикувано на 26.07.24 в 11:51
Костадин Костадинов

"Възраждане" внася нов законопроект за създаване на Агенция "Гражданска защита" към МО

"Възраждане" внася изцяло нов законопроект за създаване на Национална агенция "Гражданска защита" към Министерство на отбраната. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов.  Според него това е наложително, тъй като бедствията от последните дни показват, че големият проблем не е техниката, а липсата на подготовка за реакцията на хората:..

публикувано на 26.07.24 в 11:46

Д-р Симидчиев след взривовете край Елин Пелин: Здравен риск има за възрастните и хронично болните

Здравен риск за живеещите в близост - в рамките на километър-два, до взривените складове с фойерверки в Елин Пелин има само за възрастните и за хора с белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ПП ДБ: "Като цяло инцидентът увеличи фоновото замърсяване във въздуха, но не в нива, които са..

публикувано на 26.07.24 в 11:18

Взривовете затихват, все още летят осколки

Взривовете на фойерверки затихват - каза Кирил Желев от Специализирания отдел за борба с тероризма, който е на мястото на инцидента в Елин Пелин. Все още летят осколки при взривовете. Огнищата се възпламеняват през определено време, каза комисар Желев. Още не е целесъобразно да се влиза и с какъвто и да e вид техника, за да се проверява..

публикувано на 26.07.24 в 11:11
Васил Терзиев

Терзиев: Няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в Елин Пелин

В момента няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в складовете за пиротехнически средства в Елин Пелин. Това съобщи кметът на столицата Васил Терзиев, като се позова на данните от мобилната измервателна станция, която снощи беше разположена в района, за да следи качеството на въздуха и движението на облаците, образували се при пожара...

публикувано на 26.07.24 в 10:53

Прокуратура в София ръководи разследването на инцидента край Елин Пелин

Окръжната прокуратура в София ръководи разследването за взривовете и пожара край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. С постановление на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов разследването е възложено на Националната следствена служба. Извършени са разпити на свидетели. Оглед ще започне, незабавно след като..

публикувано на 26.07.24 в 10:49
Бойко Борисов

Борисов за промените в Конституцията: Приехме предложенията на Христо Иванов, надявам се да са били правилни

Каквото и да е решението на КС, оттук насетне подобни промени трябва да се правят много внимателно. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той отговори и на въпрос дали смята за грешка промените в основния закон: "За миналото не съжалявам никога, защото и да се вайкаш, и да съжаляваш – полза няма. Това, което знам..

публикувано на 26.07.24 в 10:39