Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спас Ташев: България не съумява да отговори адекватно на обиненията на Северна Македония

Спас Ташев
Снимка: БГНЕС

Северна Македония ще представи в София и в Брюксел нови предложения за изход от задънената улица и приближаване към Европейския съюз, каза македонският президент Стево Пендаровски. Той и президентът на България Румен Радев пристигнаха заедно в Рим за общо честване на Светите братя Кирил и Методий.

"Подобен вид пътуване е някакъв сигнал към обществеността в двете държави, а и към нашите евроатлантически партньори. От тази гледна точка безспорно някакво раздвижване има, но предложението за развитие по секторни политики не е ново. Ние вече 2 години имаме договор за приятелство между двете страни. Не виждам какво пречеше до този момент да се развиват тези секторни политики. Никой не е обвързал на всяка цена напредъка на смесената историческа комисия със сътрудничество в другите сфери, но въпреки това имаше един тотален бойкот. От тази гледна точка аз съм по-скоро в позиция на изчакване да видим конкретните действия от страна на Северна Македония", каза за БНР доц. Спас Ташев от Института за изследване на обществата и човека при Българската академия на науките. 

По думите му през последните три месеца висшата дипломация на Скопие, президент, премиер направиха няколко посещения в Централна и Западна Европа, непрекъснато лобираха за своите интереси и отправяха обвинения към България.

"Ние не съумяхме да отговорим адекватно на тези обвинения. Есенцията на това, което се говори по наш адрес е, че ние оспорваме съвременната македонска идентичност и македонски език, което не е вярно. Никой не отрича правото на всеки човек да се нарича така, както се чувства и съответно да нарича по този начин и езика, който говори. Въпреки, че това сме го заявявали в няколко документа, ние не съумяхме да го наложим като дневен ред при преговорния процес", допълни в предаването "12+3" доц. Ташев.

Той подчерта, че в Република Северна Македония вече 30 години продължава югославската репресивна политика по отношение на лицата, които са съхранили българското самосъзнание.

"Ние трябваше да наблегнем повече на тези факти, на нарушаване на правата на човека, тъй като това е съвременен критерий, с него са обвързани критериите от Копенхаген. Ние се задълбахме в историята без да покажем трагичната същност на реалностите. През последната година имаме няколко примера. Непосредствено преди преброяването службите за сигурност в Скопие привикаха на информационни разговори 36 свои граждани, които в публичното пространство бяха заявили, че се чувстват българи, че четат български книги и на преброяването ще се декларират като българи. Всички те са привиквани на разговори и са заплашвани, убеждавани да не се декларират като българи".

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че аргументите на Европейския съюз са на страната на Скопие, а наличието на служебно правителство в България подсказва, че през юни ще бъде взето решение за начало на преговори.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Журналист от "Ройтерс" вероятно е загинал в Краматорск

При руския ракетен удар по хотел в град Краматорск в Украйна е загинал британски гражданин. Вероятно той е журналист от агенция "Ройтерс". Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на ръководителя на местната администрация Александър Гончаренко и на Донецката областна прокуратура. От прокуратурата уточниха, че са пострадали общо шестима..

публикувано на 25.08.24 в 20:36
Едуард Сноудън

Сноудън критикува ареста на Павел Дуров

Бившият сътрудник на разузнаването на САЩ Едуард Сноудън разкритикува ареста на създателя на приложението "Телеграм" Павел Дуров от френските власти, предаде ТАСС. Арестуваха съоснователя на "Телеграм" Павел Дуров "Арестът на @Durov е посегателство срещу основните човешки права (на свобода) на словото и сдружаването. Изненадан и дълбоко..

публикувано на 25.08.24 в 20:06
Министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку

Чолоку срещу Чука: Кой ще спечели президентстките избори в Румъния

Румънският премиер и лидер на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку е фаворит за предстоящите в края на годината президентски избори, според най-новото прочуване на CURS, осъществено в периода 6-22 август 2024 г., съобщава новинарският сайт "Хотнюз". Според резултатите от анкетата на втория кръг на президентските избори един срещу друг..

публикувано на 25.08.24 в 19:56

Потушен е голям пожар между Хасково и Димитровград

Големият пожар между Хасково и Димитровград, който горя в непосредствена близост до натоварения път между двата града и премина в двора на близкия завод, вече е потушен. Това съобщи за БТА началникът на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Димитровград главен комисар Иван Пачов. Нанесени са щети върху инвентар и..

публикувано на 25.08.24 в 19:45

Президентът ще приеме кандидата за служебен министър-председател в 10:00 часа в понеделник

На 26 август, понеделник, от 10.00 часа държавният глава Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев. Главчев със срок за нов кабинет до понеделник, при успех - избори на 27 октомври В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията на 9 август президентът определи настоящия служебен..

публикувано на 25.08.24 в 18:53

Папата: Църквите не се докосват

Папа Франциск е против одобрението на забраната в Украйна  на православните храмове, свързани с Москва. На неделната молитва Ангел Господен на площад „Св.Петър“ в Рим , той обърна внимание и на други актуални теми като маймунската шарка и репресиите в Никарагуа срещу католическата църква. Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за..

публикувано на 25.08.24 в 18:24
Бенямин Нетаняху

Израелската противовъздушна отбрана е прехванала всички дронове, изстреляни от "Хизбула"

Израелската противовъздушна отбрана е прехванала всички дронове, изстреляни от "Хизбула" срещу стратегически цели в Израел през последната нощ, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от местни медии. Извънредно положение в Израел в следващите 48 часа Той потвърди, че израелските сили за отбрана са нанесли изпреварващи удари срещу..

публикувано на 25.08.24 в 18:08