Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Вулджев: ББР сега прилича на КТБ от 2012-2013 г.

Наличието на подобна банка винаги носи корупционен риск, смята икономистът

Георги Вулджев
Снимка: стопкадър - Българска свободна телевизия

„Няма аналогия от гледна точка на това, което се случи в КТБ от гледна точка на фалита. ББР не е застрашена в момента. Няма индикации да има непосредствен риск пред нея. Бих сравнил състоянието на ББР в момента със състоянието на КТБ през 2013-а или 2012 г., когато вече се знаеше, че има огромна концентрация на кредити в определени фирми и определени лица.“ Това каза в интервю за БНР Георги Вулджев, икономист в Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

В продължение на години имахме абсолютно минимална информация за това как Българската банка за развитие води кредитната си политика. В последните две седмици, откакто служебният министър на икономиката се опитва да вкара прозрачност, се вижда, че става дума за държава в държавата, заяви Вулджев.

Тази банка по всички индикации категорично не изпълнява своята функция, а финансовата ѝ политика се води по абсолютно безразсъден начин, подчерта той в предаването „Преди всички“.

Снимка: БГНЕС

Подобна банка не трябва да върви според конкретната икономическа политика на дадено правителство, защото има специфична цел, изтъкна икономистът.

Според Вулджев е добре, че вече се говори за конкретни ограничения в кредитната политика на банката. Той обаче смята заявеното от Кирил Петков ограничение като таван за кредитите за недостатъчна мярка в тази посока. По думите му трябва да има и други ограничения в кредитната дейност – например колко кредити могат да се отпускат на едни и същи фирми, на свързани лица и пр.

Когато става въпрос за насърчителна банка, самите предприятия би трябвало след това да докладват какво са постигнали, уточни още икономистът. Той допълни, че щом самият Надзорен съвет не е имал информация, няма как ние да знаем как са били използвани тези пари.

Ще трябва по някакъв малко по-агресивен начин Министерството на икономиката да изкопчи тези данни“, каза Георги Вулджев относно вероятността повечето от поканените на среща при министър Петков представители на големите кредитополучатели да не се явят и след като вчера членовете на Надзорния съвет на ББР Митко Симеонов и Велина Бурска не се явиха на публичното изслушване в ресорното министерство и бяха уволнени.

Кирил Петков  Снимка: БГНЕС

Съпротивата срещу опитите да министър Кирил Петков за изсветли случващото се около ББР е глупава, смята Георги Вулджев, който очаква все пак министърът „да спечели тази битка“.

Запитан къде е била БНБ през последните години Вулджев посочи, че „самият надзор в ББР е в малко сива зона“ и трябва да е много по-ясно кой носи крайната отговорност за надзора.

Наличието на такава банка винаги носи корупционен риск и ако има такава банка, то това трябва да е съпроводено с много строг контрол, заяви Георги Вулджев.

Дори без да гледаме имената на крупните собственици, над 90% от кредитите са отишли за 20 фирми – това е огромна концентрация в кредитния портфейл - недопустимо за която и да е банка, отбеляза още Вулджев.

Такава банка е в крехка, уязвима позиция. Много лесно може да се окаже във финансови затруднения, рязко да изпита ликвидни проблеми. Конкретните имена, понеже са прословути имена, привличат внимание, но не това е фундаменталният проблем.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваканциите на учениците: Възможни са съществени промени от първоначалния вариант

Очаква се решението на МОН за това кога и колко ще почиват учениците през новата учебна година. От ведомството вече публикуваха за обществено обсъждане графика за учебното време. Това обсъждане приключи и в момента се обобщават постъпилите становища и предложения на заинтересованите страни. След това предстои издаването на заповед за окончателно..

публикувано на 29.08.24 в 15:14

Изследване: Одобрението към ЕС и НАТО расте, към Русия - намалява

" Има консолидация около идеята за принадлежността на България към ЕС и НАТО, които се одобряват, даже одобрението расте през 2024 г. ".  Това заяви пред БНР социологът Вероника Димитрова от Фондацията за хуманитарни и социални изследвания, която заедно с "Алфа Рисърч" направи проучване за руската пропаганда у нас.  "Въпреки бума на..

публикувано на 29.08.24 в 10:17

"Евробокс" ви среща с посланика на Израел Н. Пр. Йоси Леви Сфари

В първия ден на "Банско джаз фестивал" изява имаше триото на джаз китариста Мишел Сажрауи от Назарет. За концерта в Банско пристигна и посланикът на Израел в България - Негово превъзходителство Йоси Леви Сфари. Това беше и поводът за гостуването му в предаването “Евробокс” за европейска музика на програма "Хоризонт".  Културните..

публикувано на 29.08.24 в 08:27

Ангел Престойски: Всеки в тази държава може да ползва вода колкото си иска без да я плаща!

Над 410 населени места у нас с 420 хил. жители са на воден режим, а други 456 изобщо не знаят какво е това водоснабдяване и канализация. Над 50% от водата се губи по мрежата заради течове от остарелите тръби или кражби. Това са малка част от констатациите, които направиха от "Зелено движение".  Пред БНР председателят на Съюза на ВиК операторите и..

публикувано на 28.08.24 в 15:32

"Школо": Не са водени разговори с нас за наредбата за е-дневниците

Подготвяме се за началото на учебната година. Отворени сме за диалог по всяка тема . Насреща сме да коментираме какво ще е най-добро за българското образование, за да върви напред.  Това заяви пред БНР Любомир Ваньов - изпълнителен директор на системата "Школо", която администрира по електронен начин дневниците в българските училища. В..

публикувано на 28.08.24 в 10:04

Потушен е пожарът в района на варненското село Тополи

Потушен е пожарът, който възникна днес в местността Клисе баир в района на село Тополи край Варна.  Огънят обхвана сухи треви, няма опасност за населеното място. Пожар край варненското село Тополи в местността Клисе баир    

публикувано на 27.08.24 в 20:55
проф. Иван Желев

Проф. Иван Желев: Целта на разкола в УПЦ е да се завземат огромни църковни имоти

Не мисля, че има в какво да бъде обвиняван патриарх Даниил за изказването. Той не е направил официално изявление, той  е говорил от амвона в църквата "Св. Иван Рилски" в Перник като глава на БПЦ. Това каза богословът проф. Иван Желев, бивш директор на дирекция „Вероизповедания“ в интервю пред БНР по повод изказването на главата на БПЦ за..

публикувано на 26.08.24 в 18:05