Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвета Маркова: Актът за отнемане на допуск до класифицирана информация не съдържа мотиви

Цвета Маркова
Снимка: БГНЕС

"Отнемането на допуск до класифицирана информация е индивидуален административен акт, който не съдържа мотиви. Не очаквайте някой да ви съобщи причините за това". Това заяви пред БНР Цвета Маркова, бивш председател на Държавната комисия за сигурността на информацията, като уточни, че само се посочва правно основание за това, но не и фактически обстоятелства. 

Тя подчерта, че ДКСИ е потвърдила вчера (27 май) издаването на разрешение на допуск до класифицирана информация на Бойко Рашков и неговото отнемане, както и факта, че той не е обжалвал отнемането. 

По думите ѝ министрите по закон имат право да работят с класифицирана информация, без да са преминали през процедура по проучване.

Маркова беше категорична, че "би трябвало отнемането да бъде съобщено на лицето".

"Ако ДАНС нямат писмени доказателства относно връчването или връчването при отказ, тогава излиза, че срокът за обжалване на този акт не е започнал да тече. Ако тепърва той ще се връчва на министър Бойко Рашков, би следвало той да има административно право да го оспори пред ВАС. Ако това е така".

Цвета Маркова обяви, че информацията за издаване или отнемане на разрешение до класифицирана информация е публична и не представлява класифицирана информация.

"След като е изтекъл мандатът на Бойко Рашков като ръководител на бюрото за контрол на СРС, е следвало не да му бъде отнето разрешението, а да му бъде прекратено действието на разрешението за достъп до класифицирана информация. Разликата между двете е в санкционния режим. Отнемането настъпва тогава, когато са възникнали някакви нови обстоятелства, застрашаващи сигурността на лицето и респективно на националната сигурност. Прекратяването е техническо действие, когато едно лице преустанови заемането на една длъжност", разясни тя. 

Интервюто на Даниела Големинова с Цвета Маркова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев аргументира отмененото решение на служебното правителство за частната болница "Мама и аз"

Аргументите за вчерашната отмяна на решението на служебното правителство за създаване на частна болница "Мама и аз" са общественото напрежение, а също и неодобрението към проекта от страна на президента Румен Радев, ДПС и ПП-ДБ, заяви днес служебният премиер Димитър Главчев. Радев призова кабинетът "Главчев" да преосмисли решението за..

публикувано на 02.05.24 в 21:31
Йозгюр Йозел и Реджеп Ердоган

Турският президент се срещна с лидера на опозицията за първи път от 8 години

В четвъртък президентът на Турция Реджеп Ердоган проведе разговори с лидера на основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP) - първата подобна среща от близо осем години, която стана факт само месец, след като CHP изпревари партията на Ердоган на местните избори. Гласуването на 31 март отбеляза най-тежкото поражение на Ердоган и..

публикувано на 02.05.24 в 21:15

"Газпром" излезе на нетна загуба през 2023 г. за пръв път от над 20 години

Руският държавен газов гигант "Газпром" отчете през 2023 г. първата си годишна нетна загуба от повече от 20 години насам поради намаляващите доставки за Европа и по-ниските цени на синьото гориво. Газпром Груп", която също така включва петролни и енергийни бизнеси, отчете загуба от 629 млрд. рубли (6,84 млрд. долара) през миналата година в..

публикувано на 02.05.24 в 20:48

ЕК прие временно удължаване на кризисните инструменти за държавна помощ в подкрепа на земеделието

Европейската комисия прие промени във Временна рамка за държавна помощ при кризи и преход, за да удължи с половин година част от разпоредбите ѝ, които биха могли да помогнат за справяне с проблеми в земеделието и рибарството. Продължението е до края на тази година. С днешните промени се дава възможност да бъде осигурена ограничена помощ под..

публикувано на 02.05.24 в 20:13

Франция се съвзема след снощната опустошителна гръмотевична буря с едра градушка

Франция се съвзема след опустошителна гръмотевична буря с едра градушка, която нанесе значителни щети и обърка въздушния трафик. Опустошена реколта и кални свлачища останаха след снощната буря, връхлетяла Франция. Засегнати бяха най-малко 19 департамента - от Средиземноморието през централните райони, като през нощта бурята достигна Париж и..

публикувано на 02.05.24 в 19:50
Доц. Христо Тутунаров

Доц. Христо Тутунаров: Заслужава интерес преплитането на религиите със сигурността, службите и Студената война в България

Темата за Католическата църква в България и Студената война разглежда в най-новата си книга доц. Христо Тутунаров , преподавател в Университета по библиотекознание. Той е католик от Източен обред, шеговито ги наричат „православни католици“, но не това е причината за книгата, обясни той в интервю пред БНР. „По-скоро причината е, че..

публикувано на 02.05.24 в 19:46

От днес Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел

Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел от днес, съобщава агенция Блумбърг, като се позовава на двама високопоставени представители на турските власти. Този ход разширява ограничението от миналия месец върху част от турския износ за Израел, тъй като президентът Реджеп Ердоган засилва критиките към еврейската държава и се опитва..

публикувано на 02.05.24 в 19:32