Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордни нива на киберпрестъпленията заради пандемията

| обновено на 30.05.21 в 12:43
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Пандемията на практика пренесе целия ни живот онлайн. С положителните и отрицателните му аспекти. За съжаление интернет експертите отчитат рекордни нива на кибер атаки. Престъпници по целия свят взимат за заложници компютърните системи на правителства, известни личности, банкови институции и искат откуп, за да ги възстановят. По време на пандемията хакерите станаха още по-дръзки и жестоки и вече атакуват дори училища, полицейски участъци и болници. 

"Кибер сигурността е национална сигурност," подчертава генерал Пол Накасоне, главнокомандващ на американските кибер части и описва мащабите на престъпленията. 
"Вече не става дума за просто отгатване на пароли или разпространение на фишинг имейли. Враговете ни използват уязвими точки на системата, за които доставчиците на интернет не подозират. Те оперират в свят, който е точно под нивото на въоръжения конфликт и се опитват да постигнат три неща. Да откраднат интелектуалната ни собственост, да откраднат личните ни данни и да саботират или се намесят в операциите на електоралната система и икономиката ни."

Преди няколко седмици компанията, оперираща най-големия тръбопровод за рафинирани горива в Съединените щати "Колониъл пайплайн" беше поставена на колене, след като хакери пробиха защитата й и я принудиха да спре работа. В последствие стана ясно, че компанията е платила четири и половина милиона долара, за да си върне контрола над операционната система на нефтопровода. Сенаторът републиканец Линдзи Греъм беше сред първите, които поискаха по-крути мерки срещу хакерите. 
"Нека хакерите знаят, че ще ги намерим и ще ги третираме като терористи. Това е кибератака, кибертероризъм. И съм убеден, че руснаците знаят кои са. Невъзможно е руското правителство да не знае и тези хакери да си действат безнаказано. Харесвам президента Байдън, но трябва да вземе по-строги мерки."
Откупът платен от Колониъл пайплайн е само капка в морето. По данни на американските власти над дузина хакерски групи от т. нар. "тъмна страна" са прибрали около деветдесет милиона долара след онлайн атаки срещу 47 жертви. 
Един от пострадалите е Мартин Келтерборн, собственик на швейцарска компания за офис консумативи. 
"Ние сме обикновена, швейцарска компания за канцеларски материали. Защо атакувате нас?! Всичко изчезна, никаква комуникация. Това бяха трите най-тежки седмици в живота ми."
Хакерите искат откуп от половин милион долара, за да възстановят информацията в компютрите на компанията. 
"Гледахме в реално време как снимките на сайта ни се криптират една след друга. А като изгубиш снимките, вече нямаш онлайн магазин, нямаш нищо. Десетките поръчки, които получавахме, нямахме представа какво да правим с тях, как да ги обработим и къде да ги доставим."
Мартин не плаща, но възстановяването от кибератаката му струва много повече пари и време. 

Плащането на откуп, разбира се, не е незаконно и затова много организации плащат тайно. Но глобалната коалиция от киберексперти лобира пред правителствата да вземат мерки. Председателят на алианса за онлайн заплахи Майкъл Даниел апелира засегнатите компании и организации да не стимулират още повече алчността на хакерите. 
"Всички хакерски групировки се занимават с това заради парите. Зловредният софтуер, с който се иска откуп, за съжаление, в момента е изключително доходоносен бизнес."
От друга страна, ако плащането на откуп бъде криминализирано или забранено, това ще доведе до жестока игра на котка и мишка, в която хакерите ще пренасочат вниманието си към организации и институции, които не могат да си позволят да отложат във времето последствията от кибератаката - например болници, доставчици на електроенергия, училища. 
Именно това се случи в Ирландия, където болници не можеха да извършват дори рутинни медицински процедури, а лекарите бяха принудени да пишат рецепти на ръка. "Ситуацията беше наистина екстремна. Това е едно ужасно злостно и подло деяние, което осъждаме остро."
В Нова Зеландия също пет медицински центъра станаха жертва на кибератаки, които се отразиха пагубно на дейността им. Изтекоха дори лични данни на пациенти. 
Белгийският парламент и няколко университета в страната също бяха обект на онлайн нападение неотдавна. И административната система на общината в чешката столица Прага беше блокирана за дни. 

 Хакерите действат анонимно и е много трудно да бъдат проследени. В повечето случаи институциите се чувстват принудени да платят откуп или изчисляват, че ще е по-рентабилно. За да се разкъса този порочен кръг обаче трябва да се проведе сериозна обучителна кампания, както и да се създадат механизми за подпомагане на жертвите. 
"Гражданите ни страдат всеки ден от този проблем. Нещо повече, смятам, че не се говори достатъчно за факта, че с парите, които прибират от откупи, финансират други престъпни дейности като трафика на хора."

Не на последно място кибер престъпленията се превръщат във все по-важен политически играч. Най-пресният пример е атака на руски хакери срещу американски агенции, няколко седмици преди срещата между президентите Путин и Байдън. Оказва се, че и във виртуалния свят важат или по-скоро се нарушават същите правила, които и в реалния живот. Кибершпионажът с политически и икономически цели ще продължи, гласи не особено оптимистичната прогноза на Матю Роянски от института за политика Кенън. 
"Трябва внимателно да определиш и избереш съюзниците си и после да ги подкрепяш. Трябва да имате общи ценности и интереси. Кибер пространството не е някакво вълшебно, съвсем отделно място, що се отнася до политическите отношения. Същото е с възпирането и дипломацията - възпираш някого, като му показваш коя червена линия не бива да пресича, както правиш във военните действия. И в кибер проблемите се провежда дипломация."
По всичко личи, че онлайн престъпленията и кибер атаките са далеч по-дръзки, жестоки и зловредни от реалните. А на властите им е все по-трудно да неутрализират хакерите. Затова, ако станете жертва на кибер нападение, не спонсорирайте престъпниците и винаги бъдете с едно наум във виртуалния свят. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Адвокат Марин Ицев и Георги Иванов - бивш заместник-директорът на ОДМВР – Ловеч

Като политически натиск определи уволението си бившият заместник-директор на полицията в Ловеч

Само за няколко месеца от началото на тази година министърът на вътрешните работи Калин Стоянов уволни дисциплинарно директора на ОДМВР – Ловеч  Станислав Великов  и заместника му  Георги Иванов , който преди това също е бил директор на ловешката полиция.  На пресконференция Георги Иванов и адвокатът му  Марин Ичев , който преди няколко..

публикувано на 18.07.24 в 12:07

ПП-ДБ и "Възраждане" искат оставката на вътрешния министър

От ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов заради несправяне с пожарите у нас. Според депутата Явор Божанков МВР разполага с достатъчно ресурс и последният редовен кабинет на Николай Денков е осигурил 169 млн. лв. за закупуване на 385 специализирани автомобила за борба именно с горски пожари. Лидерът на "Възраждане"..

публикувано на 18.07.24 в 11:42
Село Воден след пожара.

Около 35 къщи са изгорели в с. Воден, пожарът е овладян

Продължава гасенето на пожара в крайграничната община Болярово. Към момента в най-засегнатото село Воден ситуацията е сравнително спокойна. По първоначална информация са изгорели около 35 къщи, тепърва ще се прави оглед за уточняване на щетите. В овладяването на пожара отново се включи хеликоптер, тъй като част от замесените вече огнища се..

публикувано на 18.07.24 в 11:05
Станислав Балабанов

ИТН са готови за разговор с ДБ, но без ПП

Депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов заяви, че ако третият мандат бъде връчен на парламентарната група на  "Има такъв народ", те са в готовност да разговарят с "Демократична България", но не и с "Продължаваме промяната", които по думите му са "заложници на Кирил Петков": "За първи път видях разум в представителите на..

публикувано на 18.07.24 в 10:58

Лидерът на демократите в Сената е посъветвал Байдън да прекрати кампанията си за преизбиране

Лидерът на Демократическата партия в Сената на САЩ Чък Шумър е казал на среща в събота на президента Джо Байдън, че ще бъде по-добре за страната и за Демократическата партия той да прекрати кампанията си за преизбиране, съобщи вчера Ей Би Си нюз. Според телевизионната медия срещата на четири очи се е състояла в дома на Байдън в Рехобот, щата..

публикувано на 18.07.24 в 10:18
Урсула фон дер Лайен в Европарламента в Страсбург, 18 юли 2024 г.
на живо

Урсула фон дер Лайен представя кандидатурата си за втори мандат начело на ЕК

Урсула фон дер Лайен представя днес своята кандидатура в Европарламента в Страсбург за втори мандат начело на Европейската комисия. След дебат в пленарната зала кандидатурата ѝ ще бъде гласувана в 14 ч. българско време. "Никога няма бездейно да гледам това, което става отвътре или отвън. Никога няма да приема, че екстремисти и демагози се..

публикувано на 18.07.24 в 10:05

Декларации в НС по повод 187-мата годишнина от рождението на Васил Левски

С декларации по повод 187-мата годишнина от рождението на Васил Левски започна днешното пленарно заседание на Народното събрание. Представители на различни формации изтъкнаха неговите заслуги и направиха паралел с проблемите днес: Отбелязваме 187 г. от рождението на Васил Левски Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС посочи: "В неговия..

публикувано на 18.07.24 в 09:57