Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Здравко Каменов: Не трябваше да се вдига толкова шум около Александровска

Според него е трябвало да се направи проверка, без да се уронва престижа на болницата със скандали

Проф. Здравко Каменов

Не разбрах защо се стигна до ситуацията в Александровска болница. Познавам страните в спора“. Това сподели пред БНР проф. д-р Здравко Каменов, шеф на клиниката по ендокринология в лечебното заведение. 

От близо две седмици в Александровска върви проверка заради подписка на лекари, които изнесоха факти за липса на прозрачност в управлението на една от най-големите болници в страната. „Няма непрозрачно управление в Александровска болница“, заяви категорично пред БНР директорът проф. д-р Борис Богов. „През миналата година положих неимоверни усилия да намерим начин да работим заедно, но без резултат. Нямам достъп до информацията за управлението на болницата“, отговори доц. д-р Александър Оскар, член на Управителни съвет, който със свои колеги подаде сигнал за непрозрачно управление и неправомерно изразходвани средства. Повече от 600 медици, работещи в Александровска болница, подкрепиха ръководството на лечебното заведение. В интервю за предаването „Неделя 150“ служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров съобщи, че решение по случая ще има до дни, а общата финансова загуба е 68 млн. лева. Днес стана ясно, че доц. Оскар е подал оставка с мотив - несъгласие с начина на управление на болницата

Проф. Здравко Каменов допълни, че не очаква установяване на сериозни злоупотреби:  

„Не мога да се съглася с начина, по който се процедира и се петни името на тази болница. Проверката ще покаже какво има. Нямаше смисъл да се вдига толкова шум. Някой беше казал, че има проблеми. Ако има неблагоприятен резултат, всеки ще си понесе вината. Но ако резултатите са негативни, кой ще върне уронения авторитет на хората“. 

В предаването „Нещо повече“ проф. Каменов допълни:  

„Университетските болници, в които се обучават лекарите, са поставени в неблагоприятни условия. Освен клиничните пътеки, НЗОК, те нямат други сериозни финансови постъпления, както е при други болници. Управлението е изкуство и е трудно да не се трупат дългове. Всички университетски болници имат дългове“. 

Интервюто с проф. Здравко Каменов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52