Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейците във Великобритания са непредставени политически

Александра Булат
Снимка: Личен архив

„Тези, които са пристигнали в Обединеното кралство преди 31 декември 2020 г., трябва да кандидатстват за новия статут на пребиваване. Става въпрос за статут на предзаселване или заселване. По принцип тези, които са пристигнали преди тази дата, могат до голяма степен да запазят досегашните си права. Но онези, които пристигнаха в Обединеното кралство след този преходен период между Обединеното кралство и Европейския съюз, приключил на 1 януари 2021 г., трябва да имат виза, за да работят и учат в Обединеното кралство. Студентите от Румъния или България, които искат да учат тук, трябва да получат студентска виза. По същия начин тези, които искат да работят, трябва да имат работна виза. През изминалия период много европейци осъзнаха, че правата им са се променили, че трябва да предприемат различни мерки, да изготвят различни документи, за да притежават повече права“. Това каза Александра Булат, окръжен съветник в Кембриджшир, Англия, и научен сътрудник в университета в Стратклайд. Работи и за „3-те милиона“ – НПО, която провежда кампании за правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания. 

След излизането на Обединеното кралство от ЕС, живеещите в страната граждани на други европейски държави се оказаха заплашени да изгубят много от правата си. Интервю с румънската активистка Александра Булат за това как новата ситуация е тласнала тези общности към по-активно организиране и участие в местната политика, и как води до оформяне на нова „европейска“ идентичност. 

По думите на Булат преди референдума през 2016 г. много хора са се асоциирали със страната, в която са родени – че са румънци, българи или французи, но след Брекзит много европейци имат европейска идентичност

„Независимо къде се намираме, правата ни се променят. Всички трябваше да кандидатстваме за нов статут и имахме много въпроси. Сега работя много сред румънската общност. Редица други европейци тук ми казват, че след Брекзит са развили европейска идентичност. За съжаление, да бъдеш европеец не винаги е с много положително значение – специално за онези британци, които са гласували за напускане на ЕС. Те гласуваха и за ограничаване на имиграцията от ЕС. И в известен смисъл вече има повече негативни стереотипи за европейците, за въздействието на европейците върху пазара на труда тук и други неща. Така че за мнозина новата европейска идентичност след Брекзит е начин да се чувстват по-обединени, защото има проблеми, които засягат всички тях. Но от друга страна, да бъдеш „европеец“ е свързано с негативен образ за някои хора и медии във Великобритания“.

Интервюто с Александра Булат и коментар на кореспондента на БНР в Лондон Веселин Паунов по темата за процедурата по издаване на статут на уседналост за европейците, които продължават да живеят на Острова след Брекзит, можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си. Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е същата технология като при настоящите ваксини срещу Covid.  "Персонализирана ваксина" означава,..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Смилен Вълов

Директорът на АЗ: Ще видят, че държавата мисли за тях и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от ТЕЦ Марица-Изток, съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат освободени. „Установени са кои са работниците и са направени 4 информационни дни, на които дойдоха..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, и няма да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова.  Заседанието е насрочено за 14.00 часа и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона за хазарта, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, ратификацията за..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина.  Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна ситуация заради Ваня Григорова и че тя е реалният победител на изборите в София. Според Свиленски..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В следобедните часове вчера ледената градушка на два пъти се изсипа над нивите и градините на селото. Днес..

публикувано на 26.04.24 в 13:52