Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски граждани може да загубят правото си на пребиваване в страни от ЕС

Снимка: Pixabay

Десетки хиляди британски граждани, които още не са кандидатствали за статут на пребиваване във Франция, Малта, Люксембург и Латвия, рискуват да загубят правото си да живеят и работят в тях след 30 дни. Тогава изтича крайният срок за кандидатстване за постоянно местожителство, съобщи вестник „Гардиън“. Отделните страни членки на Европейския съюз имат различни схеми и крайни срокове за уреждане на статута на британските граждани.

Крайният срок в Нидерландия също беше 30-ти юни, както това е във Франция, Малта, Люксембург и Латвия, но в понеделник срокът бе удължен до 1 октомври. 

Съгласно Споразумението за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз британските граждани, които законно пребивават в някоя от 27-те страни-членки след изтичането на преходния период на 31-ви декември, имат право на постоянно жителство, което запазва правата им, но в някои от тях те трябва официално да кандидатстват за това. 

14 държави, сред които Испания, Германия, Португалия, Италия и България, избраха системи, която автоматично предоставят нов статут на пребиваване след Брекзит на законно живеещите британци, без риск от загуба на права, ако бъде пропуснат административният срок. В тези страни пребивават около 762 000 британски граждани. 

Останалите 13 държави обаче прилагат системи, според които британските граждани трябва официално да кандидатстват за получаване на нов статут. В някои от тях срокът е до края на годината. Запознати с разпоредбите британски експерти предупреждават, че много британци в чужбина не си дават сметка какво трябва да направят и че има срокове и наистина могат да загубят правата си. По официални данни в тези 13 страни живеят близо 300 000 британци. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борис Джонсън на пресконференция в Лондон

Съпартийци предупредиха Борис Джонсън да не отлага пълното вдигане на карантината

Депутати от Консервативната партия на премиера Борис Джонсън са го призовали да не отлага пълното вдигане на локдауна, планирано за 21-ви юни.  Информацията идва на фона на изнесени данни, че колебанието на някои хора да се ваксинират е в основата на..

публикувано на 18.05.21 в 04:41
Медицинската сестра Лили Харингтън поставя ваксина срещу Covid-19 на британския премиер Борис Джонсън в болница

Роб Уотсън: Ваксинацията и излизане от локдауна ще помогне на Джонсън срещу обвиненията за жертвите от пандемията

Бурни страсти имаше и през тази седмица в британския политически живот. Предизвика ги Доминик Къмингс, бившият първи съветник на премиера Борис Джонсън, който повече от 7 часа критикува яростно пред парламентарна комисия политическата система,..

публикувано на 29.05.21 в 12:15
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бенямин Нетаняху

Нетаняху призова ООН да евакуира мироопазващите си сили в Ливан

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е призовал Организацията на обединените нации да евакуира своите мироопазващи сили ЮНИФИЛ от зоните на бойни действия в Ливан, предаде "Ройтерс". Нетаняху заяви, че израелската армия неколкократно е искала силите на ООН..

публикувано на 13.10.24 в 14:35

Петковден - празник на севлиевското село Богатово

Празникът на севлиевското село Богатово събира на обща трапеза жителите и гостите в този край. Сборът по традиция е за Петковден, когато Севлиево почита своята покровителка Света Петка Българска. Новото тази година е завръщането на местните хора..

публикувано на 13.10.24 в 13:37
Владимир Николов

Владимир Николов: Не е проблем, че има една кандидатура за главен прокурор

Важното е членовете на ВСС да проведат една максимално открита и прозрачна процедура . Това каза пред БНР Владимир Николов, председател на Асоциацията на прокурорите в България, като подчерта, че от организацията наблюдават процедурата за избор..

публикувано на 13.10.24 в 12:56

Владимир Сиркаров: 1 януари 2026 г. е реалната дата за влизане на България в еврозоната

Реално България може да влезе в еврозоната на 1 януари 2026 г., заяви икономистът Владимир Сиркаров в интервю за предаването "Неделя 150" на БНР. За шансовете ни за следващата година той заяви: "Реален шанс не мисля, че има,..

публикувано на 13.10.24 в 12:48

Подадоха стотици заявления за гласуване по настоящ адрес в Невестино и Трекляно

Стотици са подадените заявления за гласуване по настоящ адрес в малките гранични общини Невестино и Трекляно, казаха за БНР от администразията. В Невестино заявленията са 131, а в Трекляно - 170. Срокът за подаван е изтече вчера.  Не става въпрос..

публикувано на 13.10.24 в 12:46