Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сева Памукчиева : След проваления вот с машини в Търново РИК продължава да няма ясни правомощия за контрола на машините

Снимка: архив

На извънредните парламентарни избори на 11 юли във всички секции с над 300 избиратели ще се гласува с машини, но точно машините се оказаха „препъни камъка“ на вота на 4 април в област Велико Търново. Заради объркана листа на една от коалициите, с решение на ЦИК машинното гласуване беше спряно в 413 секции. По случая има прокурорска проверка и все още не е категорично ясно чия е вината за разместените имена в листата на „Демократична България – Обединение“, което спря машинния вот.

В област Велико Търново до урните на 4 април отидоха 48,65 % от избирателите и само 4100 от тях или 4 % от гласувалите успяха да дадат вота си с машини. Заради разместени имена в листата на „Демократична България – Обединение“ се стигна до напълно спиране на машинното гласуване в Четвърти избирателен район Велико Търново. От Районната избирателна комисия, председателствана от Десислава Йонкова от ГЕРБ, бяха категорични, че вината не е в тях. Това заявява и новият председател на РИК Велико Търново Николай Илиев от „Има такъв народ“. 

„Техническото разминаване не е било в документите на РИК. То е било при въвеждане на тези данни в паметта на избирателните устройства. Това е процес, в който РИК не участва. И по никакъв начин не смятам, че вината в случая е на РИК, но ние ще се опитаме да не повторим подобни грешки, ако ги е имало“.


Юристът Сева Памукчиева е подала в РИК Велико Търново на хартиен и електронен носител имената с листата на „Демократична България“ за изборите на 4 април. Безпроблемно е направена регистрацията. В разгара на предизборната кампания се оказва, че в един от регистрите на РИК се появяват разбъркани имената на кандидат-депутатите: 

„Ние веднага се обърнахме към районната избирателна комисия и им обърнахме внимание, че има такава грешка и информацията беше коригирана. Това, което най-вероятно се е случило е, че хората, които са пренасяли информацията от таблицата в Ексел на другото място, където тя трябва да бъде, са я пренесли грешно. Проблемът е, че след като тази грешка беше установена, нито един от членовете на РИК официално не е поискал да се направи проверка в машините. Няма гаранция, че проблемът с машините няма да се повтори и на 11 юли", коментира пред БНР юристът Сева Памукчиева: 

„И никаква не е гаранцията, защото РИК продължава да няма ясни правомощия да контролира какво е съдържанието на машините. Няма независим одит на машините. Другият проблем е, че машините са изцяло офлайн, което означава, че ако има грешка в машина, тя, за да бъде отстранена, трябва физически трябва да се отиде до всяка една. И тук е проблемът, че няма регламентирана комуникация, няма протокол за това какво се прави, ако стане проблем с машините“.   

За да не се случи проблемът отново, от РИК Велико Търново настояват машините за гласуване да бъдат доставени в изборните райони по-рано, посочи в „Преди всички“ председателят Николай Илиев: 

„Смятам, че ще имаме достъп до машината, до нейното съдържание доста дни преди изборния ден – нещо, което го е нямало в предишните избори. Не мисля, че ще е възможно да направим проверка на всяка машина поотделно, но би трябвало да можем да имаме информация за начина на въвеждане на информацията генерално за всички машини“.

ЕПА/БГНЕС

За парламента, работил един месец, великотърновци не се ласкави в коментарите: „Първия ден започнаха с реваншизъм, това си беше хвърляне на помия върху хората“, казаха те пред БНР.

„Играчите се сменят, играта остава същата“, каза в Преди всички“ политологът проф. Филип Узунов:

„Това е така наречената властова невроза. Аз виждам тенденцията по следния начин – ГЕРБ очевидно ще загубят още гласове. За Слави Трифонов, ако успеят да му наредят кабинета неправителствени организации, е възможно да излъчи правителство. Предполагам, че ДПС ще запази, даже ще увеличи гласовете, заради този по-либерален режим за гласуване от Турция. БСП ще подобри резултата и ще стане незаобиколим фактор. Разбира се „Да, България“ ще могат да влязат в парламента, но за Мая Манолова и за патриотите може само да се гадае“.  

А какви са очакванията на великотърновци за извънредните парламентарни избори на 11 юли: 

„Политиците, че не стават, е ясно, но и ние сме виновни за това, което се случва и се надявам, че на 11 юли ще имаме малко по-голямо присъствие като демократична общност в парламента“.  

„Всички излъгаха, ето сега всички гласуваха за партията на Слави Трифонов, така наречената „Има такъв народ“, а се оказа, че няма такъв народ“.


„Бойко ще падне, но ще драпат. Властта корумпира, не съм много оптимистично настроен. Ще гласувам и на 11-и са надеждата да дойдат по-нормални хора“. 

"Не мисля, че ще има промяна“. 

„Ако надделее разумът и мъдростта на хората, човешкото, българското, трябва да стане, да не е само да се играе на избори“.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин

Малко преди 9 ч. хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин. Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията.  По-рано през деня стана ясно, че това не се е случило 2 пъти в изминалите часове след старта на инцидента...

публикувано на 26.07.24 в 09:07

Росен Белишки: Мит е, че през летните месеци има бум на домови кражби

1679 са извършените домови кражби на територията на цялата страна за първите 6 месеца на тази година . Това обяви пред БНР Росен Белишки от Главна дирекция "Национална полиция".  За сравнение той посочи, че за същия период на миналата година те са били 2018. " Имаме намаление на регистрираните престъпления с 16% , което е около 340 случая..

публикувано на 25.07.24 в 15:28

ГИТ: Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава

Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава , заяви пред БНР Димитър Маджаров от Дирекция "Трудова мобилност" в Главната инспекция по труда. "В случай, че българите сключат договор директно с работодател в чуждата държава, правомощията на Инспекцията по труда са ограничени единствено до подаване на сигнали до..

публикувано на 25.07.24 в 14:57
Илия Проданов, председател на НАЗ

Илия Проданов: Години наред държавата насочва към Гърция и Турция повече вода от договореното

Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с липсата на напояване, години наред държавата насочва към южните ни съседки Гърция и Турция повече вода, отколкото е договорено в междудържавните спогодби, защото страната ни не може да използва наличната вода в реките и язовирите. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията..

публикувано на 24.07.24 в 10:46

Иван-Александър Кютев: Село Воден е шедьовър на абсолютното безхаберие на много институции

Пожарът беше овладян благодарение на младите воденци, на земеделските производители, на доброволците . Това заяви пред БНР фотографът Иван-Александър Кютев - жител на село Воден и създател на групата "Остави се да бъдеш Воден", която набира средства за пострадалите. Той започна разказа си преди 3 дни във Фейсбук така: "През 2020 г. бях..

публикувано на 24.07.24 в 10:16

Атанас Кръстанов: Без държавна агенция няма да можем да се справим с нито едно природно бедствие

Пресилено е да се каже, че е провал начинът, по който държавата се справи с пожарите на някои места, но действително не можаха да се справят както трябва .  Това е мнението на Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия. Всяка година се повтарят абсолютно едни и същи неща , подчерта той пред БНР и заяви категорично, че..

публикувано на 23.07.24 в 14:18
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30