Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

One Day Less: алчни за човечност

младата българска алтърнатив рок банда представя новата си песен "Humanity"

One Day Less в студиото на "Хоризонт"
Нито ден, нито час, нито минута няма да губим в "Изотопия", защото бързаме да направим хоризонтска премиера на "Humanity" - новата песен на младата алтърнатив рок група One Day Less.
 
За целта в студиото на Автономията дойдоха три четвърти от бандата: Михаил Михайлов (китара), Михаил Гълъбов (барабани), Михаела Анастасова - Мишер (вокали).
Започва да нищим "Humanity", като се заравяме в спомените на барабаниста Мишо: "Това парче всъщност го има от доста години и в различни варианти (включително на български език), но така и не намирахме кой да го изпее". В крайна сметка Мишер е намерена и "всичко си пасна", продължава барабанистът на ODL.
От тетрадката до микрофона: историята на One Day Less и тяхната "Humanity":
Мишер се запознава с басиста на бандата - Стоян Дойчев, на когото споделя желанието си да прави авторска музика и да се развива в тази насока. "Нещата се случиха естествено, просто се намерихме с момчетата", казва още вокалистката и загатва за създаването на "Humanity" : "Това беше първото парче, което забихме в репетиционната освен кавърите, които свирихме.

Грабва я първо текстът, чийто автор е Стоян. "Имаше една тетрадка с доста текстове, където беше и този на Humanity. Изкефих му се и веднага поисках да го изпея", разказва Мишер. Пасването се излива и в студиото при записите на парчето: "Изобщо не бях яла, дори не бях пила вода. Излязох бясна и гладна и им казах - дайте я тая песен да я изпея. Много бързо се получиха записите при мен, за час и половина записах моята партия."


One Day Less

Грях до греха

Опитваме да определим съдържанието на лириките на "Humanity" като "моментна снимка на ценностното пропадане днес". От One Day Less се съгласяват и коментират акцентите, които поставят в клипа към песента с изкачащите на екрана думи, като алчност, завист, гняв и т.н.

Мишо Гълъбов: "Това са грехове, които винаги ще са такива, просто в различни времена се изменя тяхното количество. Алчността днес е в това, че сме свикнали да получаваме всичко сега и веднага и че можем да си го купим".

Няма да е съвсем тази посоката на всички песни на ODL. "Humanity обаче е едно от малкото такива "черногледи" парчета, както от бандата  го определят. Имаме и по-лирична музика, казва Мишер. Разбираме, че от групата подготвят пускането на две нови парчета, при това на български език.

Кадър от концерта на One Day Less в Русе

Дебют край голямата река и влизане в студио

Първият концерта на One Day Less беше в Русе на 22 май. Определят го като успешен, а добрите отзиви ласкаят творческите души. а Мишер отбелязва, че публиката е харесала повече авторските им неща, отколкото кавърите, които са забили (Alice In Chains, Nirvana, Beastie Boys) : "Освен Humanity изсвирихме още три наши авторски неща. Парчетата, които предстои да излязат на български език ". Нови концерти обаче засега не се планират, тъй като са се устремили към музикантския уют на студиото.

"В момента ни предстоят записи и искаме да се концентрираме върху тях", казва Мишер, а китаристът Мишо Михайлов допълва, че имат работа по аранжирането на някои от новите песни и им трябва време, за да свирят повече.

 Повече от One Day Less може да получите и вие, като чуете цялото им интервю в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Към този момент е лека джунгла." Защо изоставиха крепост над Габрово?

Габровци алармират с тревога, че останките от историческата крепост "Градище" над града – предпочитано място за разходка на местните хора и гости на града, продължават да се рушат. На мястото на някогашното укрепено селище, културна ценност от местно значение , сега избуява висока растителност, а зидовете, поддали под напора на времето, са..

публикувано на 14.05.24 в 09:45

Екопътеката край Царевец крие любопитни истории

Ще се разходим по един атрактивен маршрут с живописна природа и любопитна история. Това е екопътеката до скалните рисунки в мездренското село Царевец. Графитите в пещерите във варовиковия венец край селото са множество надписи и изображения, издълбани върху камъка между 16 и 19 век. Те са интересно историческо свидетелство, което все още не е..

публикувано на 12.05.24 в 08:40

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи. Според преданията, девойката е водила съпротивата на местните хора при завладяването на планината от османските турци и от кръвта й са израснали красивите пролетни цветя. Момичето е описвано с дълга руса коса и бяла роба, което води бял кон или държи меч. И до днес..

публикувано на 12.05.24 в 05:30

Изрисуват електрически табла в Монтана

Електрическите табла в градската градина на Монтана придобиват нов вид. Върху тях вече няма да има листчета с всевъзможни оферти за работа и извършване на услуги, защото са се превърнали в картини. Нова визия им дава художничката Лилия Захаринова. "Непрекъснато се борехме с премахването на всевъзможни обяви по електрическите табла, както й да ги..

публикувано на 09.05.24 в 11:35
Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ

Отваря обновеният пансион на Детската онкохематология в ИСУЛ

Предстои отново да заработи ремонтираният пансион към Детската онкохематология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ". Това съобщи в интервю за БНР клиничният психолог Ивайла Георгиева. "Всички сме особено щастливи, че нещата напредват и се развиват. Дом-пансионатът скоро ще отвори врати . Очакваме съвсем скоро той отново да посрещне..

публикувано на 09.05.24 в 10:31
Кристиян Куртев

15 годишният Кристиян Куртев е гост в рубриката "Америка - илюзии и реалности"

В този епизод на рубриката “Америка- илюзии и реалности” гост е 15 годишният Кристиян Куртев. Едно от онези умни и талантливи деца, които от 90-те години насам успешно изпреварват американските със знанията и възпитанието си и се превръщат не в богатство на своята родина , а в интелектуалното богатство на Америка! "Баба и дядо - те ми..

публикувано на 08.05.24 в 10:18

Воистина велики идеи, хора и случки по Великден

Но може ли Великден да бъде безверие? Утрото на Възкресение, 1880-а . Ловешката църква "Успение Богородично", в която служи поп Кръстю Никифоров, е празна. Виното, Христовата кръв, и хлябът, Христовата плът, няма на кого да бъдат раздадени. Слухът, че именно поп Кръстьо е предал Левски, отпраща миряните в друга църква. Без значение..

публикувано на 06.05.24 в 17:57