Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Враца очакват изборите с нагласа за промяна

Снимка: Ани Петрова

Шестима депутати изпраща в Народното събрание врачанският избирателен район. На последните избори те бяха - двама от ГЕРБ-СДС, и по един от БСП, ДПС, "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри вън!".

Резултатите от вота обаче показаха отдръпване на избиратели от някои от т.нар. партии на статуквото, които са с традиционно висока подкрепа в областта.

Обществените нагласи са узрели за промяна, коментираха врачани пред БНР.

Каква е картината на прага на предсрочните парламентарни избори на 11-и юли? Чуйте от репортажа на Ива Антонова.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илияна Йотова: Надявам се да има правителство с третия мандат

Надявам се, че разумът при парламентарните групи ще надделее и ще има правителство с третия мандат, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в Созопол, където днес участва в  тържествената церемония пред паметника на Левски по повод 187 години от рождението на Апостола на свободата. Според вицепрезидента в настоящата ситуация страната ни има нужда от..

публикувано на 18.07.24 в 15:08

Два хеликоптера се включиха в гасенето на пожара край Воден

Два хеликоптера на Българската армия се включиха в гасенето на пожара край боляровското село Воден. Вятърът в района в ранния следобед се усили и това повиши риска от разрастване на пожарите.  Междувременно в селото започнаха огледи на изгорелите къщи. Ще бъдат описани 15 от пострадалите 35. Възрастен мъж при вида на изгорялата си къща, се разплака...

публикувано на 18.07.24 в 14:40

Късо съединение е причината за пожара в свищовското село Ореш

Късо съединение е причината за пожара в свищовското село Ореш, който предизвика значителни материални щети и се наложи да бъдат евакуирани хора, съобщиха от Противопожарната служба във Велико Търново.  Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Пожарът в с. Ореш е овладян, изгорели са 2 къщи, засегнати са още 7-8 За..

публикувано на 18.07.24 в 14:26
Людмила Петкова

Министър Петкова: Над 6,2 млрд. лв. е достигнала инвестиционната програма за общините

Над 6,2 милиарда лева е достигнала инвестиционната програма за общините, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова. Програмата е част от Бюджет 2024 и всяка промяна в нея трябва да бъде одобрена от парламента. Средствата обаче се изплащат до 2026 година: "В това число 4,  552  милиарда 2024 година, от които 747 милиона са..

публикувано на 18.07.24 в 14:15

Безводие мъчи хиляди жители на област Кърджали

Безводие мъчи хиляди жители на област Кърджали. Много населени места вече са на режим и изпитват трудности при екстремно високите температури. Заради засушаването нивото на реките е спаднало и голяма част от водоизточниците са пресъхнали. В график са включени водоноски, а кметове призоваха за пестене на питейната вода. Екстремните..

публикувано на 18.07.24 в 14:09
Служебният министър на финансите Людмила Петкова

Министърът на финансите: Ще бъдат осигурени пари за всички пострадали от пожарите

Служебният министър на финансите Людмила Петкова увери, че с преструктуриране на разходите ще бъдат осигурени пари от бюджета за всички пострадали от пожарите.  Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите Процедурата за компенсация ще бъде разработена по познатите на общините процедури, каза Петкова, която участва в първото..

публикувано на 18.07.24 в 13:58
Манфред Вебер (Л) минава покрай Урсула фон дер Лайен преди да говори на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург, Франция, 18 юли 2024 г.

Евродепутатите - разделени относно втори мандат на Урсула фон дер Лайен начело на ЕК

Евродепутатите се разделиха по отношение на кандидатурата на Урсула фон дер Лайен да остане начело на Еврокомисията за втори мандат.  Програмата на Фон дер Лайен е точната за следващите 5 години, заяви председателят на политическата група на ЕНП Манфред Вебер: "Много неща днес са заложени на карта. Европейците искат демократична, а не..

публикувано на 18.07.24 в 13:51