Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как санкциите бръкнаха дълбоко в корупционната рана

Любомир Кючуков и Тодор Галев пред БНР

Снимка: Колаж, БНР

"Санкциите по закона "Магнитски" се налагат въз основа на национално законодателство на САЩ, което едностранно се екстраполира в международните отношения. Те (санкциите - б.р.) не са резултат от съдебна процедура и това от гледна точка на международните отношения означава, че е политически акт спрямо държавата, за чиито граждани става дума, което обаче води до административни действия в САЩ и има правни последици спрямо засегнатите лица. Политическият ефект може да се търси поне в три полета - като обществен резонанс в България; в двустранните отношения САЩ-България и като международен отзвук". Този анализ направи пред БНР международният анализатор Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения. 

Според него конкретният ефект от наложените санкции ще е както върху политическото възприятие на България, но и в икономически план - отношение на инвеститори и бизнеси.

"Този акт на САЩ повтаря постоянно повтарящата се констатация и в европейските доклади за високата степен на корупция в България и за липсата на достатъчно ефективна борба с нея - и като политическа воля, и като резултати от действията на съдебната система", обясни международният анализатор. 

Снимка: БГНЕС

Любомир Кючуков припомни, че ЕС прие също закон, аналогичен на "Магнитски":

"Когато говорим към държавите - това е върховенството на закона и правата на човека, обвързано с използването на еврофондовете. А срещу личности - за корупция с евросредства, е Европейската прокуратура, като мерките са съдебни - спрямо личности".

Обществената реакция на санкциите показва, че беше бръкнато дълбоко в раната, обобщи Любомир Кючуков и определи това като ясен симптом, че и политическата, и правосъдната система не може или не желае да се заеме сериозно с корупцията.

В предаването "Нещо повече" социологът Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията коментира, че не е избрано случайно времето на обявяването на санкции срещу Васил Божков, представен като "известен български бизнесмен и олигарх", Делян Пеевски - "бивш депутат", и Илко Желязков, бивш заместник-ръководител на Държавната агенция за технически операции:

"Дори ясно е казано в текста, че част от тях използват политическа корупция и влияние в медиите за влияние върху изборите. Т.е. това е ясно предупреждение към всички български институции за това на какво трябва да бъде обърнато внимание, за да се предотвратят подобни прояви на следващите избори".  

Снимка: ЦИД

Според Галев санкциите са силен сигнал и по отношение на европейските партньори на САЩ и техните институции:

"Няма съмнение, че всички тези злоупотреби, за които американските служби са натрупали вероятно достатъчно доказателства, включват и евросредства".

Интервюто на Георги Марков с Любомир Кючуков и Тодор Галев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жителите на 9 петрички села може да останат без обществен транспорт

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата - Петрич и Благоевград . От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най-натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен..

публикувано на 29.03.24 в 14:43

Тютюнопроизводители недоволни от нови изисквания при изплащане на продукцията

Недоволство назрява сред тютюнопроизводителите от района на Кирково заради нови изисквания при изплащане на продукцията.  Стопаните са недоволни от парите, които получават за килограм тютюн и твърдят, че са ощетени.  Кметът на село Кран Мустафа Юсеин обясни, че за повече произведена суровина се изплаща по-малка сума: "Разпределиха така, че до два тона..

публикувано на 29.03.24 в 14:20
Петър Чобанов

Петър Чобанов: Консултациите при президента са на етап, в който няма директно решение

След срещата си с президента Румен Радев подуправителят на БНБ Петър Чобанов заяви, че консултациите при държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер са на етап, в който няма директно решение.  Чобанов се солидаризира с вече изразеното мнение от управителя на Централната банка Димитър Радев, че институцията трябва да е далеч..

публикувано на 29.03.24 в 14:11
Асен Василев

Асен Василев: Покриваме критерия за инфлацията и сме в еврозоната

В момента, в който критерият за инфлацията бъде покрит, България може да влезе в еврозоната. Това каза министърът на финансите в оставка Асен Василев, който присъства в пленарната зала по време на разискванията за проекторешението, свързано с Българския енергиен холдинг, с което се предлага да не се преразпределят дивиденти от дружеството...

публикувано на 29.03.24 в 14:02
Тончо Краевски

Тончо Краевски: Неизбирането на служебен премиер ще докаже недомислената редакция на Конституцията

През служебния кабинет на Румен Радев през 2021 г. Кирил Петков и Асен Василев получиха своята политическа легитимация. След това се скараха с него и направиха конституционни поправки,  за да не може Радев да назначава служебни кабинети и сега ще се види на практика колко безсмислени са били поправките в Конституцията.  Това мнение..

публикувано на 29.03.24 в 13:41
председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Доналд Туск вижда нова предвоенна ера в Европа

Полският премиер Доналд Туск заяви, че руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години е поставило началото на нова ера на войни в Европа, предаде ДПА. "Знам, че звучи съкрушително, особено за по-младото поколение, но трябва да свикнем с факта, че започна нова ера: предвоенната ера", заяви той пред германския вестник "Велт"...

публикувано на 29.03.24 в 13:12
Диана Ковачева

Омбудсманът: Не мога да стана служебен премиер

Президентът Румен Радев разговаря с омбудсмана Диана Ковачева в рамките на консултациите на държавния глава, свързани с процедурата по назначаване на служебен министър-председател. След срещата тя обяви пред медиите, че не може да поеме функциите. Причината – обществената защитничка е избрана за съдия в Европейския съд за правата на човека...

публикувано на 29.03.24 в 13:07