Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорните въпроси около бъдещ китайски университет в Будапеща

Анализатори наричат Виктор Орбан „троянския кон“ на Изтока в Европейския съюз
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Още един широкодискутиран аспект на китайското влияние в Европа са отношенията на Пекин с Унгария. Анализатори наричат Виктор Орбан „троянския кон“ на Изтока в Европейския съюз, което определение щеше да звучи по-сполучливо, ако унгарският премиер по някакъв начин прикриваше топлите си отношения с Русия и с Китай.

Поредна демонстрация са плановете на правителството му да изгради филиал в Будапеща на престижния китайски университет Фудан. В рамките на унгарската столица недоволство предизвикаха както мащабите на проекта и нужното финансиране, така и фактът, че ново чуждестранно висше училище ще бъде изградено, след като Орбан изгони основания от Джордж Сорос Централноевропейски университет.

По-трудно видим отвън е друг спорен момент около филиала на Фудан в Будапеща. Според социолога Александра Ковалски това е част от порочен модел на частична или пълна приватизация на висшето образование в Унгария.

Вие работите във висшето образование. Смятате ли, че отварянето на филиал на университета Фудан в Будапеща е образователна възможност за Унгария?

Това е възможност за унгарския елит, но по мое мнение не е точно образователна възможност. Със сигурност не е възможност за унгарските студенти. Заради този проект правителството прекрати плановете за строеж на студентски жилища. Това е една от причините обществото да се противопоставя на проекта. Не става въпрос толкова за образование, колкото за дял на бъдещия образователния пазар. С цялостната си политика на приватизация на образованието и одобрението на този китайски проект правителството на Орбан променя образователната инфраструктура в страната. Това се случи при частичната приватизация на университета Корвинус, който сега се управлява от фондация. Моделът позволява на Орбан да прехвърли държавната издръжка на университета към частни субекти.

Тук не говорим само за образователния, а и за строителния пазар. Чрез работните места и поръчките Орбан го използва, за да облагодетелства близки до него компании. Този университет ще е една огромна строителна площадка за между 1 милиард и 2 милиарда евро. И унгарската държава до голяма степен ще плати тези пари, защото Китай не финансира проекта, а дава заем за него при съвсем неизгодни лихви.

Отвъд икономическите измерения Виктор Орбан със сигурност изпраща и геополитическо послание. 

Политическият сигнал е, че Орбан гледа към съюзи на Изток - към Русия и към Китай - в контекста и на трудните му отношения с Европейския съюз. Реорганизирането на общественото образование по модела на тези фондации позволява на правителството да постави висшите училища отвъд правомощията на европейските институции, тъй като университетите на практика спират да бъдат отговорност на държавните органи.

Можем ли да кажем, че това е още един начин, по който правителството заменя либералните ценности с авторитарни? Казвам го предвид факта, че Централноевропейският университет, основан от Джордж Сорос, в който и вие работите, беше прогонен от Будапеща. 

Това е едната интерпретация и нейният основен въпрос е каква ще бъде академичната свобода в такъв университет. Вратата със сигурност остава отворена за авторитарен контрол. В същото време, поне според мен, историята засяга основно пазара на висшето образование и бъдещето му, особено по отношение на международни студенти. Кампусът на Фудан ще е за международни студенти, целта не са унгарците, които няма да могат да си позволят семестриалните му такси.

В ретроспекция това осветлява и защо Централноевропейският университет беше прогонен от Будапеща. Именно за да се освободи терен за геополитически партньори на унгарското правителствои едновременно се изтика автономна институция, която представляваше онзи стар либерализъм, от който Орбан иска да се отърве. Централноевропейският университет щеше да е ненужна конкуренция.

Кметът на Будапеща Гергели Каракшони е противник на китайския проект, без да забравяме, че също така е трайна опозиция на Орбан. Има проучвания, според които повечето жители на града също са против. Смятате ли, че правителството може да размисли и да се откаже?

Не мисля, че това ще се случи. Има опозиция, има и харизматичен кмет, който се противопоставя. Той направи впечатляващи ходове, като например плановете за преименуване на улиците около бъдещия кампус с имена на китайски дисиденти. Правителството обаче контролира медиите, до които опозицията няма достъп и не стига навътре в страната. Поради това, както и заради големите финансови интереси в него, не мисля, че проектът ще бъде прекратен.

Каракшони изглежда се опитва да трупа всякакъв вид точки, за да може някой ден като лидер на либералната опозиция да спечели сблъсък с Орбан. Партията на кмета е част от нов опозиционен алианс, който се цели в победа на парламентарните избори догодина. Възможна ли е смяна на властта в Унгария?

Властта на Орбан видимо ерозира, но в същото време резултатите зависят от това колко хора успеят да мобилизират другите партии без помощта на медиите, които са изцяло контролирани. В случаи като този хората се противопоставят на отделни проекти. Това показва несъгласие. На последните избори Орбан обаче спечели мнозинство, защото беше променил конституцията, а не защото беше популярен колкото през 2010 година. И това е нормално за авторитарни сили, които се задържат прекалено дълго на власт. Публичната подкрепа ерозира и трябва да поддържаш властта си с други средства - Орбан очакваше това и взе нужните мерки. И не мисля, че случаи като този ще повлияят фундаментално на изборните резултати. 

Интервюто с Александра Ковалски можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11

Областният съвет на БСП в Русе заяви пълна подкрепа за новото партийно ръководство

Областният съвет на БСП в Русе разпространи съобщение, в което заявяват пълната си подкрепа за новото партийно ръководство и широко ляво обединение.  Корнелия Нинова подава оставка Нинова към членовете на БСП: Не давайте партията на търговците! Атанас Зафиров е избран за временен председател на БСП На свое заседание социалистите в..

публикувано на 02.07.24 в 19:51