Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланичката на Мароко бе домакин на събитието "Дипломация на Чудесата на България"

Почетните гости в резиденцията на Кралство Мароко по време на събитието "Дипломация на Чудесата"
Снимка: Славена Илиева

Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България, събра в София дипломати, министри, евродепутати, археолози, изследователи, преподаватели, допринесли за развитието на българското културно-историческо наследство.

Домакин на едно от големите събития "Дипломация на Чудесата на България", случващо се след Covid-19 вълната, бе посланикът на Мароко Закия Ел Мидауи, която определят като голям приятел на България, неуморна в многобройните инициативи за опознаването, популяризирането и засилването на дипломатическите отношения между нашите народи и културното наследство на България. Няма нищо случайно, защото точно тази година се навършават 60 години от установяването на дипломатическите отношения между Мароко и България.

Именно в резиденцията на Мароко главният редактор на вестник „Стандарт” Славка Бозукова, която вече 10 години е начело на кампанията за опазване на националното, културно и историческото наследство „Чудесата на България“, представи ѝ книгата „Легенди за чудесата на България“, която с гордост може да споделим, че вече е преведена на английски, руски и немски език. 

Събитието уважиха целият дипломатически корпус, вицепрезидентът Илияна Йотова, бившият вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева, служебните министри на туризма проф. Стела Балтова и на културата проф. Велислав Минеков, проф. Димитър Димитров, ректор на Университета за национално и световно стопанство, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Подкрепа и поздравления отправи и еврокомисарят Мария Габриел, която не успя да присъства, както и евродепутати, кметове, подкрепили инициативата, учени, изследователи, археолози, музейни специалисти.

Снимка: Славена Илиева

"Като посланик на Кралство Мароко имам удоволствието да съм домакин на това събитие - "Дипломация на чудесата" в рамките на Националната кампания "Чудесата на България", инициирана от агенция "Стандарт нюз". Поради тази причина искам да благодаря силно на госпожа Славка Бозукова, главен редактор на "Стандарт нюз" и нейният екип от журналисти, които повече от 11 години ръководят тази кампания за запазване и популяризиране на българската история, култура и туризъм. За мен е щастие, че мога да участвам в тази инициатива, която допринася много за защита на чудесата на вашата прекрасна държава, която се класира трета по богатство на историческото, културно и туристическо наследство", каза Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи.

Представяне на традиционни марокански танци и традиционните дрехи   Снимка: Славена Илиева

И ако ние сме забравили за силата на българското културно наследство, то думите в кокетната резиденция в марокански стил, сякаш напомниха за нещо забравено - България е на трето място по богатство на исторически паметници. Множество хора, легации, институции се включват през тези години и продължават да подкрепят културното и историческо наследство на България и в най-отдалечените кътчета на родината. Сред „покровителите“ са Норвегия, Америка, Япония, Азербайджан, Турция, Италия, Монголия, Русия, Франция. България е получила много помощи за развитието, обновяването на светините на България като църкви, манастири, исторически и културни паметници, паркове, пътеки, туристически забележителности от всякакво естество. Кампанията „Чудесата на България“ наистина е голям успех както на национално, така и на международно ниво.

Представяне на традиционни марокански танци и традиционните дрехи  Снимка: Славена Илиева

"През 2018 година кампанията "Чудесата на България" получи награда от Европейската комисия за насърчаване на европейското културно, историческо наследство", допълни Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи.

И сме съгласни с това, което Славка Бозукова споделя за ролята на дипломацията, както и пътеките, по които са минали, за да се стигне до настоящият успех на „Дипломация на Чудесата", но нека да видим как и защо и какво всъщност България предлага на света.

"Не ми се иска да си говорим за политика, а ми се иска да си спомним думите на един световно известен британски режисьор, който обичаше да казва, че политиката е въпрос на оцеляване до следващия петък, докато дипломацията е въпрос на оцеляване за следващия век. Сигурна съм, че вие знаете, че българите са едни от първите творци на нашата цивилизация, както и че България е люлка на европейската цивилизация и култура. Сигурна съм, че знаете, че България е най-древната страна в Европа и че това е единствената държава, която не е променяла името си от нейното основаване. Знаете ли, че първото обработено злато в света е в България край Варна, че първата солница в Европа се намира край Провадия, първият манастир в Европа не се намира в Ирландия, както се смяташе доскоро, а в България до Пловдив, близо до Чирпан. В България се намира и първият златен рудник в Европа край Крумовград, най-старият  календар в света е близо до Банско, най-старите следи от хомо сапиенс в Европа се намират до пещерата Бачо Киро".

Честване на 60 годишнината от установяването на Дипломатческите отношения между Кралство Мароко и Република България Снимка:Славена Илиева

Със сигурност оттук нататък дипломацията ще е по-различна и още по-подкрепяща и съзидателна. Бе отправена надежда, че посланиците в България ще се превърнат в истински посланици на „Чудесата на България“ за света. Вицепрезидентът Илияна Йотова също отправи специална благодарност към домакините и наблегна на три важни точки, на които няма как да не обърнем особено внимание.

"Чудесата у нас са на всяка крачка и специално благодаря на българските учени, които са невероятни и които са едни от най-добрите археолози, историци, познавачи на езика, лингвисти, които откриват тези чудеса и ги правят достояние на целия свят. Сега ми позволете да се обърна към представителите на дипломатическите мисии в България, към посланиците  ида има кажа така, където обикновената дипломация не може да свърши нещо обръщайте се смело към културната дипломация, защото тя отваря и най-тежките залостени врати", каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

Съвместно представяне на марокански и бълграски традици, култура и кулинария     Снимка: Славена Илиева

Подобни събития и проекти като „Чудесата на България“ ни сплотяват, обединяват, сподели еврокомисарят Мария Габриел. Ролята на ЕС със сигурност също е голям ключов фактор. Богатство е да знаем и да популяризираме културното ни наследство в Европа и по света. Без съмнение културният туризъм подпомага междукултурния диалог и местните икономики на държавите. А в лицето на Кралство Мароко тя също оценява прекрасното взаимодействие, на което се радват днес двата народа.

"В този контекст програмите "Хоризонт Европа" и "Творческа Европа" предоставят много възможности за международно сътрудничество в сферата на културата, творчеството и опазването на културното наследство. Пожелавам тези програми да бъдат източник на нови идеи, творчество и активно българско участие. Европейският съюз и Мароко са ключови партньори в образованието и културата, основано на преимущество за всички страни".

Служебният министър на туризма Стела Балтова коментира, че няма друга икономическа дейност в света, която е посланик на културата, такава, каквато е туризма.

"Ние сме убедени, че дори и в момента, когато живеем в един забързан свят на платформи, пандемията дойде, за да ни покаже, че трябва да се забавим малко и да погледнем тези културни артефакти, културни паметници, които да ни разкрият връзката между поколенията, хилядолетието на тяхното развитие".

Снимка: Славена Илиева

Служебният министър на културата Велислав Минеков увери, че ще работи в насока задълбочаване на културната дипломация:

"Преди 20 години бях поканен от Фондацията за култура на краля на Мароко. Една от моите работи оставих в Аржентина. Впоследствие бях награден с една прекрасна обиколка на Мароко".

Снимка: Славена Илиева

Отбелязахме 60 годишнината от установяването на дипломатическите отношение между България и Мароко, честваме големият успех на кампанията "Чудесата на България“ и създаването на клуб „Приятели на Чудесата на България“, по повод 24 май бе публикувана книгата "40 легенди на България", честваме 101-годишнина от основаването на УНСС, а тепърва предстоят и други културни събития пак с подкрепата на Кралство Мароко. Вече тече подготовката на 15-ия Международен младежки фестивал конкурс на изкуствата „Музите".

Събитието закри проф. Димитър Димитров, ректор на Университета за национално и световно стопанство.

"Какво е общото - общото е, че създаваме традиции, приемственост - ние в областта на икономическото образование, а вие в областта на националното наследство, защото народ без родова памет е безпътен. Търсейки допирни точки с нашите домакини попаднах на интересно съвпадение - маслодайната роза Дамасцена е националният символ и на България и на Мароко, а ние за празника на нашия университет за почит на българската традиция засадихме 101 рози в градините на нашия университет", допълни ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18

"Лято в музея" започва във Враца

Какви настолни игри са играли древните римляни и какво освен забавление и приятни емоции в свободното време са им носели те? Отговори на тези и други въпроси ще бъдат дадени в музея във Враца в идния вторник. Тогава от 10:30 часа ще се проведе поредното занимание от инициативата за деца и младежи "Лято в музея". За идеята на тази..

публикувано на 21.07.24 в 06:54
Ирена Киркова

Ирена Киркова: Чувството за вина ни пречи да си починем ефективно

"Според определението "почивка" е възстановяване на силите след умора или продължителен труд , или свободно от редовната работа време, разказа за "Нощен Хоризонт" психологът от Варна Ирена Киркова . Тя е от Българската школа за психоанализа. "В контекста на психологията обаче, почивката в най-общ план се разглежда като дейност, която успокоява и..

публикувано на 18.07.24 в 09:15
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с мощност 30 киловата, само за техниката и съоръженията, всичко друго беше студ и мраз, така започна..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38