Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започна Международният театрален фестивал “Лято, кукли и приятели”

Веселин Василев
Снимка: Здравка Маслянкова

Популярният телевизионен водещ Бате Енчо ще открие тазгодишния Международен театрален фестивал “Лято, кукли и приятели” във Велико Търново. Третото издание на артистичния маратон ще бъде реализирано през юни, юли и август и започва на 5 юни. В 13 последователни съботни дни от 11 часа на сцената на “Арт Лято” до паметника на Асеневци децата ще могат да се срещнат със свои любими герои, както и да се запознаят с нови приказни персонажи. 

Театър „Весел“ за трета годна организира международния театрален празник. 

Постановките са безплатни за децата, обясни за БНР организаторът на фестивала Веселин Василев: 

Характерното за тазгодишното издание на фестивала е, че успяхме да поканим и да селекционираме заглавия не само от независими театрални трупи, както беше миналата година, а и от държавни куклени театри, също имаме един драматично-куклен театър гост на фестивала. Програмата се оформи доста интересна и любопитна, и има за всекиго по нещо. Всяка събота от 11 часа на сцената на „Арт лято“ в парк „Асеневци“ ще има спектакли. За тези, които се притесняват от нестабилните метеорологични условия, ако вали дъжд, спектакълът се мести на следващия ден“.  

„Лято, кукли и приятели“ се открива с постановката „Една история с две мишки“ на столичния театър на колела. През юни децата ще могат да гледат любимата приказка „Снежанка”, представена от актьорската трупа на столичния Театър ММ. Държавен куклен театър Варна ще се включи с пиесата „Дядовото дворче”, Държавен куклен театър Бургас ще представи на сцената на открито „Принцесите и змеят”. През юли пловдивските кукловоди ще играят във Велико Търново приказката „Болен здрав носи”. Има още една пловдивска постановка на театър „Хамелеон” - „Лече Буболече”.  Драматично-куклен театър Силистра ще съживи на сцената класическата приказка за Пепеляшка, а актьорите от софийския театър „Мале-мале” ще разкажат „Разбойническа история”. В последната събота на юли Държавен куклен театър Видин ще представи „Дядовата ръкавичка”. 

Малките зрители винаги имат нужда от провокация. Провокираме с любопитни заглавия, с интересни театрални трупи и с желанието всеки да получи своята емоция през цялото време на предстоящото лято“.

Тази година има и международно участие:

„Международно участие имаме с два спектакъла. Театърът от Санкт Петербург – „Театър на марионетката“, един театър със 100-годишна история, което е голяма чест за търновци и за гостите на града да видят този спектакъл. Другият фестивален спектакъл от международната програма е на театъра от Естония – театър „Проект“ от град Кохтла-Ярве, те също ще бъдат с едно свое много любопитното представление”, разказа Веселин Василев.  

През август освен чуждестранните спектакли Центърът за изкуства от село Бостина ще гостува с представлението “Кокошка с брошка”, а домакините от великотърновския театър “Весел” ще закрият фестивала с постановката “Празник по никое време”, след което ще бъде връчена и Наградата на публиката. 

Детската публика се променя, така както се променя светът, казва Веселин Василев от театър „Весел“: 

Детската публика става много по-активна, много по-изискваща, много по-емоционална, което повишава степента на отговорност на актьора, който застава пред тази публика. Куклените актьори имат силите, умението и таланта да защитят всеки свой спектакъл, защото детската публика, с голяма любов го казвам, е най-взискателната публика, която никога няма да те хвърли в заблуждение. Там няма прошка. Детската публика казва "да" или "не" на момента“. 

От 5 юни до 28 август всяка събота районът около паметника на Асеневци във Велико Търново ще приеме куклените театри и техните приятели децата по време на международния фестивал „Лято, кукли и приятели“. 

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Столична библиотека

Започва кампанията на Столична библиотека „Зелени библиотеки“

Седмото издание на кампанията на Столична библиотека „Зелени библиотеки“ в парковете на София ще се проведе от 31 юли до 29 август.  Продължава и обичаната от софиянци инициатива на „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“ . През 2020 г. бяха дарени от софиянци за софиянци над 1400 книги. Посетителите ще могат да оставят своя прочетена..

публикувано на 31.07.21 в 10:45

Националният конкурс „Бургас и морето“ - днес и утре в Летния театър на Бургас

Националният конкурс за песен „Бургас и морето“ започва в Летния театър на Бургас. Тази година програмата се разгръща в две вечери. Националният песенен конкурс „Бургас и морето“ тази година се разгръща още по-широко и допусна до конкурсната програма 14 песни финалисти. Причината – огромният интерес от изпълнители от цялата страна – близо..

публикувано на 31.07.21 в 08:01

„Бъди до мен“ - съвместна стихосбирка на Росица Копукова и Младен Мисана

Росица Копукова и Младен Мисана издадоха книга с поезия „Бъди до мен“. Илюстрациите са на художника Иван Хаджидимитров. „ Аз когато тръгвам да пиша поезия имам усещането, че нещо ми се внушава отгоре и нямам никакви проблеми с идеи , с внушения“, каза за БНР Росица Копукова. Според нея стиховете ѝ извеждат някаква идея, която..

публикувано на 30.07.21 в 16:12

Боряна Росса показа видео инсталация в Гьоте-институт в София

Все още имате шанс да разгледате изложбата "Отклонение: жените в българското кино“ в Гьоте-институт в София. Видео инсталацията „Отклонение“ включва интервюта с единадесет жени, представителки на различни професии, които анализират женските образи в шест български филма, създадени между 1945 и 2019 г.: „Вълчицата“ (1965), „Отклонение“..

публикувано на 30.07.21 в 14:59

Пабло Инза и София Саборидо преподават аржентинско танго в България

Магнетичните Пабло Инза и София Саборидо вече цял месец неуморно представят своя Intensive Tango Project, серия от уроци, срещи, похвати и задълбочени танцови елементи, техники, импровизации, музикалност. Пабло Инза и София Саборидо са от Аржентина, преподават във Франция и пътуват по света. Любимото танго на София Саборидо е „Уно“ от..

публикувано на 30.07.21 в 11:09

За поредна година Андреа Бочели изнесе концерт в родното си място Лаятико

Магдалена Гигова присъства на концерта на Андреа Бочели в родното му място Лаятико в Италия. Андреа Бочели изнася през последните години концерт на 22 и 24 юли в "Театъра на тишината".   "Той е директор на театъра и е създаден от Общината с негова финансова помощ и по негова идея през 2006", каза за БНР Магдалена Гигова, водещ на..

публикувано на 29.07.21 в 22:30

"Покоряване на щастието" - размисли на Бъртранд Ръсел за удовлетвореността

Бъртранд Ръсел е автор на книгата "Покоряване на щастието". " Бъртранд Ръсел е едно от най-ярките имена на XX век , когато стане дума не само за философия, но и за хуманитаристика генерално. Той е известен и като логик, математик. Понякога хората може да се притеснят, ако посегнат към негова книга, защото ще открият много математически..

публикувано на 29.07.21 в 22:30