Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациент: Такива неща се случваха в Пакистан и Ирак преди 25 години

Как отеква скандалът с трансплантациите

Юрист: Доверието в трансплантациите се занулява

Снимка: БГНЕС

„Продължавам да съм шокиран от това, което чух. Когато говорим за трансплантации, има една ключова дума – доверие. За да има донорство, трябва да има доверие, а този скандал убива доверието. Това е чудовищно, което се е случвало.“ Този коментар направи пред БНР единственият двойно трансплантиран българин – Георги Пеев от Хасково, след разкритията, оповестени от Министерството на здравеопазването за нарушения в процеса на трансплантации у нас.

Такива неща се случваха в Пакистан и Ирак преди 25 години, допълни Пеев. 

„Твърде добре познавам системата. Това, за да се случи, е минало през страшно много хора“, посочи той.

„Трансплантолозите в България не са като автомонтьорите – те не са толкова много. Това не е един автомонтьор да хване част от една кола и да я сложи в друга кола.“

Държавата трябва да има човешко отношение към трансплантациите. Когато върнем доверието в здравеопазването, тогава ще се оправят и трансплантациите. На този етап няма как да стане. Всичко е счупено по веригата“, категоричен е Георги Пеев.

Доверието се занулява, смята адвокат Надежда Славчева, която има докторантура по трансгранична здравна помощ. Тя изтъкна, че нормативната ни уредба за трансплантациите е богата и изчерпателна, но е под въпрос нейното спазване.

Лекарите не са тези, които да издирват истината дали дадени лица са роднини и да оспорват документи, но могат да сигнализират, смята адвокат Славчева.

Преди да се извърши вземане на органи от даден донор, цялата документация от лечебното заведение в комплект отива в ИА „Медицински надзор“ 7 дни преди вземането, уточни тя.

Много хора участват в този сложен процес, няма как да са един или двама, каза Славчева.

Не знам дали става въпрос за затваряне на очите или неглижиране, или някакъв автоматизъм в процедурата. Като юрист очаквам да излязат официални данни.“

„Евротрансплант“ е един блян, от който сме доста далеч“, обобщи Надежда Славчева, запитана отдалечава ли се страната ни от членство в европейската мрежа за трансплантации. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Болница „Лозенец“

Болница "Лозенец": Внушенията за "източване на здравната каса" са несъстоятелни и неверни

Внушенията за "източване на здравната каса" са несъстоятелни и неверни , се посочва в позиция на Университетската болница "Лозенец" във връзка с разпространените от служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров "данни" за нарушения,..

публикувано на 03.06.21 в 20:38
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кралица Максима, крал Фелипе VI, крал Вилем-Александър и кралица Летисия вдигат тост в кралския дворец в Амстердам, 17 април 2024 г.

В Нидерландия: Здравословен проблем привлече медийно внимание към испанската кралица

Кралицата на Испания Летисия остана седнала по време на ръкуването при представянето на гостите, участващи в галавечерята, организирана по повод първото държавно посещение в Нидерландия на кралското семейство. Медиите в Испания коментират, че това се..

публикувано на 18.04.24 в 14:53

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в..

публикувано на 17.04.24 в 07:46
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се..

публикувано на 16.04.24 в 08:05
Проф. Иван Кьосев

Проф. Иван Кьосев: В действащата ни Конституция има заложени капани в закони, необходим е рестарт

Политиците и управляващите да прочетат Търновската конституция и да почерпят опит от нея, защото в нея има баланс в разпределението на властите. Това сподели проф. Иван Кьосев, преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“, в интервю..

публикувано на 15.04.24 в 10:30

Весела Райчинова: Израел е пред дилема дали трябва да реагира в момента

Тишината, която обзе Израел след терористичните атаки на "Хамас", настъпи и снощи, но този път облечена в мрак . Това каза журналистката Весела Райчинова, която живее в Израел във връзка с вълната от атаки на Иран с ракети и дронове. Израел:..

публикувано на 14.04.24 в 14:59

Ще потънат ли европейските теми на нашите избори 2 в 1? Рискове и предизвикателства преди вота

Снимки: Савина Спасова Цялото интервю на Диана Янкулова с Цветелина Пенкова и Стоил Цицелков в предаването "Неделя 150" чуйте в звуковия файл. 

публикувано на 14.04.24 в 12:52