Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациент: Такива неща се случваха в Пакистан и Ирак преди 25 години

Как отеква скандалът с трансплантациите

Юрист: Доверието в трансплантациите се занулява

Снимка: БГНЕС

„Продължавам да съм шокиран от това, което чух. Когато говорим за трансплантации, има една ключова дума – доверие. За да има донорство, трябва да има доверие, а този скандал убива доверието. Това е чудовищно, което се е случвало.“ Този коментар направи пред БНР единственият двойно трансплантиран българин – Георги Пеев от Хасково, след разкритията, оповестени от Министерството на здравеопазването за нарушения в процеса на трансплантации у нас.

Такива неща се случваха в Пакистан и Ирак преди 25 години, допълни Пеев. 

„Твърде добре познавам системата. Това, за да се случи, е минало през страшно много хора“, посочи той.

„Трансплантолозите в България не са като автомонтьорите – те не са толкова много. Това не е един автомонтьор да хване част от една кола и да я сложи в друга кола.“

Държавата трябва да има човешко отношение към трансплантациите. Когато върнем доверието в здравеопазването, тогава ще се оправят и трансплантациите. На този етап няма как да стане. Всичко е счупено по веригата“, категоричен е Георги Пеев.

Доверието се занулява, смята адвокат Надежда Славчева, която има докторантура по трансгранична здравна помощ. Тя изтъкна, че нормативната ни уредба за трансплантациите е богата и изчерпателна, но е под въпрос нейното спазване.

Лекарите не са тези, които да издирват истината дали дадени лица са роднини и да оспорват документи, но могат да сигнализират, смята адвокат Славчева.

Преди да се извърши вземане на органи от даден донор, цялата документация от лечебното заведение в комплект отива в ИА „Медицински надзор“ 7 дни преди вземането, уточни тя.

Много хора участват в този сложен процес, няма как да са един или двама, каза Славчева.

Не знам дали става въпрос за затваряне на очите или неглижиране, или някакъв автоматизъм в процедурата. Като юрист очаквам да излязат официални данни.“

„Евротрансплант“ е един блян, от който сме доста далеч“, обобщи Надежда Славчева, запитана отдалечава ли се страната ни от членство в европейската мрежа за трансплантации. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Болница „Лозенец“

Болница "Лозенец": Внушенията за "източване на здравната каса" са несъстоятелни и неверни

Внушенията за "източване на здравната каса" са несъстоятелни и неверни , се посочва в позиция на Университетската болница "Лозенец" във връзка с разпространените от служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров "данни" за нарушения,..

публикувано на 03.06.21 в 20:38
ВИЖТЕ ОЩЕ
Десислава Христозова

Деси, къде си? – как да се преборим с излишните килограми заедно

Над 60 процента от българското общество има проблеми с килограмите . Затлъстяването е като лавина. Да си дебел е стигма. Обществото се прави, че приема тези хора. Мисията на Десислава Христозова е да покаже на светло хората с наднормено..

публикувано на 30.07.24 в 09:42

Задава ли се контрол върху личната кореспонденция през чат приложения?

С добрата инициатива на законодателя се въвеждат мерки, които нарушават драстично и нашите права . Това заяви пред БНР Богомил Шопов, съосновател на "Електронна граница - България", във връзка с обсъждана промяна в директива за правото на..

публикувано на 30.07.24 в 09:13
Биляна Гяурова

Биляна Гяурова за решението на КС: Късогледство и двоен стандарт

" Конституционният съд не успя да надскочи собствените си ограничения и да бъде на висотата на актуалната политическа и геополитическа обстановка. Това конституционно решение не е просто затворено в рамките на България, а има проекция и извън..

публикувано на 30.07.24 в 08:35
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Отровените отношения в лявото трябва да бъдат преодолени

Събиранията на Бузлуджа са знакови. Бузлуджа този път беше вид лакмус дали процесите, тръгнали между различните леви формации, срещат подкрепа сред левите хора. Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", след срещата за ляво..

публикувано на 29.07.24 в 08:25

Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин

Малко преди 9 ч. хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин. Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията.  По-рано през..

публикувано на 26.07.24 в 09:07

Росен Белишки: Мит е, че през летните месеци има бум на домови кражби

1679 са извършените домови кражби на територията на цялата страна за първите 6 месеца на тази година . Това обяви пред БНР Росен Белишки от Главна дирекция "Национална полиция".  За сравнение той посочи, че за същия период на миналата година те са..

публикувано на 25.07.24 в 15:28

ГИТ: Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава

Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава , заяви пред БНР Димитър Маджаров от Дирекция "Трудова мобилност" в Главната инспекция по труда. "В случай, че българите сключат договор директно с работодател в чуждата..

публикувано на 25.07.24 в 14:57