Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Атанас Георгиев: В една лодка сме с ЕС и плиска от всички страни

Защо цените на тока растат и какво стои зад поредното поскъпване

Ивайло Найденов: Всяка политика трябва да бъде покрита от потребителите

Снимка: ЕРП Север

Защо поскъпва токът за бита и за бизнеса и какви са тенденциите?

„Винаги усилието е да се запазят цените за бита с възможно най-малко увеличение. Когато всички останали пазарни сегменти вече са на свободния пазар, инструментите за това намаляват“, коментира в предаването „Преди всички“ на БНР доц. Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Такива повишения – 40-50%, говорим за енергийна компонента, са направо шокови, особено за малкия бизнес, който още не е свикнал да бъде на свободен пазар“, отбеляза Ивайло Найденов, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Има различни причини за това да не се предлагат дългосрочно количества на електроенергийната борса, поясни доц. Георгиев. По думите му самият бизнес е искал повече количества през пазара „ден напред“ като най-ликвиден и даващ сигнал каква е стойността на енергията в момента.  

Ивайло Найденов и Атанас Георгиев  Снимка: БНР

По-малките потребители до миналата година бяха защитени, на тях КЕВР им определяше цена. Сега трябва да се научат да следят този пазар, подчерта Ивайло Найденов и посъветва потребителите много внимателно да четат всички условия в сключваните от тях договори за доставка на ток.

Всяка политика, всяка сделка – зелена или друга, на глобално или европейско равнище, трябва да бъде покрита от потребителите и не можем да се учудваме, че цената на електроенергията скача, когато цената на емисиите расте, при това с регулаторна намеса, посочи още доц. Атанас Георгиев.

В една лодка сме – целият Европейски съюз, и в тази лодка плиска от всички страни“, отбеляза доц. Георгиев.

Всички плащаме сметката най-накрая. Когато се увеличава цената на енергията, се увеличават производствените разходи, съответно се повишават цените на суровините. Имаме всеобща верига на повишение – това е общата картина в Европа от началото на годината. Не само в цената на електроенергията, в цената на природния газ се наблюдават същите тенденции. Европа тази година е с много високи ценови равнища в сравнение с останалия свят“, изтъкна Георгиев.

Други детайли по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Популярни ли са у нас лентите в помощ на човек със скрити увреждания

Проект, популярен в Европа и света цели да подпомага близки на хора със скрити увреждания като аутизъм, синдром на дефицит на внимание, деменция, болест на Крон, страдащите от пътуване чрез раздаването на лента , която е знак, че деца или възрастни имат скрит проблем. Този проект у нас не е все още популярен. „Има една изключителна..

публикувано на 26.07.21 в 11:48

Започна инициатива "Приказна ваканция 21" за деца в библиотеката в Разград

За 11-та поредна година регионалната библиотека в Разград   „Проф. Боян Пенев“ започна инициатива за деца  и ученици.  Тази година тя е озаглавена  "Приказна ваканция 21", а целта е  да приобщи децата към четенето на книги и затова ще помогнат местни творци, писатели, художници. Заниманията с децата ще се провеждат всеки понеделник, сряда..

публикувано на 26.07.21 в 11:25

Германия e номер 1 туристическа дестинация за европейците в пандемията

Германия e номер 1 туристическа дестинация за европейците в условията на пандемия, показват данните на Туристическия борд на Германия. Страната ще рестартира туризма си като през настоящата година акцентира при представянето си като туристическа дестинация върху традиционните германски градове , популяризирането на традициите,..

публикувано на 26.07.21 в 10:57
Иван Брегов

Иван Брегов: Тръгва тежка отбранителна линия в защита на главния прокурор

„Тръгва една много тежка отбранителна линия за хипер защита на главния прокурор . Ангажиран е целият ресурс, който е отбранителната линия на главния прокурор, а обществото ни все пак издържа тази съдебна власт и този главен прокурор и е необходимо да знаем какво вършат в крайна сметка.“ Това мнение изрази пред БНР Иван Брегов от Правната..

публикувано на 26.07.21 в 09:34

Ще получи ли земеделието достатъчно по националния план за възстановяване

Имаме  реален шанс да надградим напоителните системи с европейски средства , но в рамките на следващия период за обща селскостопанска политика, където има възможност за 80-100% съфинансиране от ЕС за подобряване и изграждане на напоителните системи. Това каза пред БНР  заместник-министърът на земеделието Георги Събев, след като във финалната..

публикувано на 26.07.21 в 08:00

Новата посока – към суровините на бъдещето

От тази седмица вече работи сдружение за засилване на промишления капацитет в Европейския съюз за производството на полупроводници. Те присъстват в почти всички нови технологии като електрическите автомобили, чиито пазарен дял в Европа се е увеличил над двойно през второто тримесечие на тази година. Заради високото търсене и бавният процес на..

публикувано на 25.07.21 в 14:00

В Сливен проверяват за изправността на шумозаглушителните системи на автомобилите

Полицията в Сливен проверява за изправността на шумозаглушителните системи на автомобилите. Проверките се извършват при ежедневния контрол по спазване на Закона за движение по пътищата и по постъпили сигнали от граждани. От началото на годината са установени 23 случая на изменения в конструкцията на автомобилите. Проверките са върху..

публикувано на 23.07.21 в 19:50