Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки адвокати на протест пред Съдебната палата срещу закриване на районни съдилища

Мълчалив протест на адвокати преди столичната Съдебна палата
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки адвокати от различни места в страната се събраха пред столичната Съдебна палата на мълчалив протест срещу одобрения от Висшия съдебен съвет модел за реформа на съдебната карта.

Освен адвокатурата, несъгласие с предложението за закриване на част от районните съдилища изразиха през последните дни и над 500 съдии, представители на неправителствени организации, Съюзът на съдиите в България и местни общности.

Съдии от Софийския районен и Софийския градски съд подкрепиха тази вечер протестиращите адвокати.

"Това, което се случва в момента, е че правосъдието бяга от отговорности и в крайна сметка гражданинът е лишен от правосъдие, заради това, че няма директен достъп, какъвто има в момента. Това разбира се може да бъде оптимизирано, но достъпът до правосъдие се ограничава, а ние като адвокати, в крайна сметка, това ние е основната задача. На нас ние е сравнително лесно в София - ето я Съдебната палата, ето ви го Районния съд малко по-надалеч. Има обаче места, които са много по-проблемни и там е е всъщност разковничето", посочи новоизбраният председател на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев.

"Този порочен начин на решаване на проблема рефлектира негативно сред една голяма част не просто от българските магистрати, а въобще на българския народ. Аз мисля, че, например, град като Панагюрище, който е жив град с млади хора, с работеща индустрия, едва ли е точно града, който би трябвало да му бъде закрит Районния съд. В опит да се реши един проблем се създават много други", коментира съдия Емил Дечев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Адвокати на протест срещу закриване на районни съдилища

Столични адвокати излизат на мълчалив протест пред Съдебната палата в знак на несъгласие с обсъжданото от Висшия съдебен съвет закриване на част от районните съдилища и изключването на адвокатурата от дебата по въпроса.  В предаването "12+3" Стефан..

публикувано на 07.06.21 в 14:35

Пловдивски адвокати излязоха на мълчалив протест

Близо 20 адвокати се събраха пред Съдебната палата в Пловдив на мълчалив протест срещу закриването на районни съдилища. Концепция за съдебна карта на Висшия съдебен съвет предвижда сериозно намаляване на броя на районните съдилища и промяна в..

обновено на 07.06.21 в 10:08

Старозагорски адвокати излязоха на мълчалив протест пред Съдебната палата

На мълчалив протест с тоги пред сградата на Съдебната палата в Стара Загора излязоха представители на Адвокатската колегия в града. Те възразяват срещу реформата, която Висшият съдебен съвет иска да направи по отношение на съдебната карта. Проектът..

публикувано на 07.06.21 в 19:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Патриарх Даниил отправи молитва за дъжд

Патриарх Даниил отправи молитва за дъжд и да спрат пожарите, опустошаващи страната, съобщава БТА.  Той отслужи тържествената литургия за празника на свети пророк Илия в Дървенишкия манастир, който днес чества храмов празник, съобщиха от Софийската..

публикувано на 20.07.24 в 16:07

За фалшиви мейли, изпратени от НЗОК, предупредиха от институцията

За фалшиви мейли, изпратени от името на Националната здравноосигулителна каса, предупредиха от институцията.   От там посочиха, че тези пиратски съобщения може да крият риск от кибер атаки, тъй като обикновено изискват потвърждение от потребител.  От..

публикувано на 20.07.24 в 15:51

Продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово

И днес продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово. Ситуацията вече е под контрол, големите огнища са локализирани, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети Болярово и част от пострадалите села. Кирил..

публикувано на 20.07.24 в 15:37

Информационните системи на редица авиокомпании по света отново работят нормално

Информационните системи на редица авиокомпании по света отново работят нормално след големия срив, причинен от актуализация на антивирусна програма, блокирала операционната система "Уиндоус". Засегнати бяха също банки и финнасови институции.  Американски..

публикувано на 20.07.24 в 15:23

Безработицата се понижи до 5,3% през юни

Регистрираната безработица в страната се понижи до 5,3% през юни. Равнището ѝ е с 0,1 процентни пункта по-ниско спрямо май, показва административната статистика на Агенцията по заетостта. В края на юни регистрираните в бюрата по труда безработни са..

публикувано на 20.07.24 в 14:22

Продължава борбата с пожарите в Северна Гърция

Продължават усилията за потушаване на бушуващите пожари в Северна Гърция. И днес температурите в страната надхвърлят 42 градуса. До град Драма в Северна Гърция трети ден екипите на пожарната и военни части не могат да овладеят горски пожар...

публикувано на 20.07.24 в 14:11

Калин Стоянов: Два хеликоптера гасят на Беклемето, два - край Воден

Все още не е локализиран пожарът в района на Беклемето. Това съобщи служебния премиер Димитър Главчев, който заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, пристигна в Кърнаре. Достъпът в местността е изключително затруднен, обясни Главчев:..

публикувано на 20.07.24 в 14:07