Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц.Васил Велчев: Повторната употреба на стимулиращи устройства за сърдечната дейност е абсолютно забранена

У нас функционира регистър на всички имлантирани кардиостимулатори и дефибрилатори

Доц. Васил Велчев, завеждащ сектор „Електрокардиостимулация“ в МБАЛ "Св. Анна"
Снимка: болница Света Анна

„Правилата за употребата на тези устройства се покриват с тези правила, които важат за всички видове импланти вътре в човешкото тяло и към момента повторната употреба на подобен тип устройства е абсолютно забранена от нормативната уредба“, каза пред БНР доц. Васил Велчев, завеждащ сектор „Електрокардиостимулация“ в МБАЛ "Св. Анна" в опит да изясним след запитване до „Хоризонт“ от близки на починал пациент, защо скъпи стимулиращи устройства за сърдечната дейност не е възможно да се дарят, за да се имплантират подкожно на друг пациент.

Става дума за електрокардиодефибрилатор, при които има варианти, покрити изцяло от НЗОК, и такива, които се покриват частично.

„Това което представихте като казус наистина е абсолютно невъзможно апаратът да бъде експлантиран и имплантиран на друг пациент. Това преди време, преди 30 години, може и да било допустимо, но в момента не е позволено от нормативната уредба. Апаратите, които могат да дадат дефибрилация, те биват няколко вида, но всички те са сложни машини с високо ниво на поддръжка и фирмата, която ги доставя е ангажирана с това, те да функционират абсолютно правилно“, поясни още специалистът.

„Когато апаратът се имплантира веднъж в пациента, тази гаранция важи за него. И есплантацията, без съгласието на фирмата производител сваля от нея абсолютно всякаква отговорност затова как функционира апаратът. Представете си, ако такъв апарат дава неадекватни шокове, тоест, ако той примерно се „обърка“ и не разпознае вашия ритъм и в състояние, в което ви сте добре, а той даде електрически шок, това ще е като вид мъчение…“, даде пример доц. Велчев.

По думите му в някои много бедни държави има регулация, която позволява многократно използване на апарата.

Доц.Васил Велчев, проф. Божидар Финков и д-р Низар Рафаи

Според доц. Велчев у нас функционира регистър на всички имлантирани кардиостимулатори и дефибрилатори и този регистър е изискуем от НЗОК,  за да може да ви бъде реимбурсирано устройството – може да се проследи историята на всеки един пациент, там е фабричният номер на импланта.

„Това важи за всички устройства – частично или напълно заплатени от пациента. В момента НЗОК плаща за всички устройства - частично или изцяло. Реимбурсацията се покачи последната година от 6000 на 8500 лв. Пациентът доплаща разлика в размер на между 500 до 5000 лв. за нашата болница“ каза още доц. Велчев.

По думите му никой няма интерес да има нарушения, защото всеки е заинтересован да се спазват тези правила.

„За да има черен пазар на такива устройства, трябва да има лекар, който да го прави. А ако повторно вкараш в регистъра използвано устройство, той не го приема и така че това би наложило този , който го прави да има някакви фалшиви серийни номера, аз съм 99 на сто убеден, че такъв пазар няма“, заяви доц. Велчев.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симона Велева

Симона Велева: Гласуването е политическото право, за което хората са се борили най-много

" Да участваш в избори е политическото право, за което хората са се борили най-много ". Това каза пред БНР  Симона Велева, доктор по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" и преподавател в Американския университет в Благоевград. Тя коментира зачестилото говорене за възможността за ограничаване правото на глас на българите в чужбина...

публикувано на 12.06.21 в 14:05
15-годишният Николай Витанов

Кампания "Живот за Ники" събира средства за лечение на 15-годишния Николай Витанов

Родители, учители и ученици от столичното 120 СУ "Георги Раковски" застанаха зад кампанията "ЖИВОТ ЗА НИКИ". 15-годишният Николай Витанов е диагностициран с онкологично заболяване. За да се пребори с болестта, са нужни средства за лечение в чужбина.  Между 10 и 100 лева носят децата от столичното 120-о училище на класните си..

обновено на 12.06.21 в 10:25
Андрей Ковачев

Андрей Ковачев: Нелогично е, че тестовете за антитела не влизат в здравния сертификат

Нелогично е, че не се намери механизъм резултатите от тестове за антитела срещу коронавируса да бъдат включени в европейския цифров сертификат. Тази позиция изрази в интервю за БНР евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев.  В предаването „Преди всички“ Ковачев отбеляза, че докато резултатите от PCR теста са валидни в много..

публикувано на 11.06.21 в 09:22

Как да се подобри достъпът на жертвите на трафик до правосъдие и обезщетение

„България би могла да подобри достъпът на жертвите на трафик до правосъдие, като на първо място се приложи ефективно съществуващото в България законодателство, като има законодателство, според което активите и имуществото на извършителите може да бъде замразено и конфискувано“, каза в „Хоризонт до обед“ Петя Несторова, изпълнителен..

публикувано на 10.06.21 в 11:34
Овце порода Аваси

Фермери горят и изхвърлят тонове вълна годишно

Хиляди тонове в ъ лна се изхвърлят годишно в реките и деретата у нас  или се изгарят – за това алармират животновъдни организации. Никой в държавата не търси решение на проблема, който носи финансови загуби на фермерите и крие рискове от екологично бедствие , твърдят те. Почти никой, освен пряко засегнатите, не си дава сметка за..

обновено на 09.06.21 в 13:51

Михаил Миков: В решението на екоминистъра за прохода Петрохан става въпрос за екологично талибанство

„Въпросът е важен за цяла България, защото коридор номер 4, освен трасето Ботевград-Видин , трябва да има и едно второ трасе, да не говорим, че за направлението Солун това е по-прекият път. Атакувам решението на екоминистъра да прекрати процедурата по ОВОС, като немотивирано, нищожно, като противоречащо на закона“ , посочи пред БНР Михаил..

публикувано на 09.06.21 в 13:01
Болница „Лозенец“

Мария Шаркова: Има оглушително мълчание по темата с трансплантациите

„ Плоскостта на човечността е може и единствената вярна и работеща плоскост, която може да доведе до това да се променят нещата в България, която е на последно място по донорски ситуации в ЕС и по трансплантации “, коментира пред БНР филмовият режисьор Стефан Командарев, разкритията на служебния министър на здравеопазването за незаконни..

публикувано на 08.06.21 в 11:46