Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц.Васил Велчев: Повторната употреба на стимулиращи устройства за сърдечната дейност е абсолютно забранена

У нас функционира регистър на всички имлантирани кардиостимулатори и дефибрилатори

Доц. Васил Велчев, завеждащ сектор „Електрокардиостимулация“ в МБАЛ "Св. Анна"
Снимка: болница Света Анна

„Правилата за употребата на тези устройства се покриват с тези правила, които важат за всички видове импланти вътре в човешкото тяло и към момента повторната употреба на подобен тип устройства е абсолютно забранена от нормативната уредба“, каза пред БНР доц. Васил Велчев, завеждащ сектор „Електрокардиостимулация“ в МБАЛ "Св. Анна" в опит да изясним след запитване до „Хоризонт“ от близки на починал пациент, защо скъпи стимулиращи устройства за сърдечната дейност не е възможно да се дарят, за да се имплантират подкожно на друг пациент.

Става дума за електрокардиодефибрилатор, при които има варианти, покрити изцяло от НЗОК, и такива, които се покриват частично.

„Това което представихте като казус наистина е абсолютно невъзможно апаратът да бъде експлантиран и имплантиран на друг пациент. Това преди време, преди 30 години, може и да било допустимо, но в момента не е позволено от нормативната уредба. Апаратите, които могат да дадат дефибрилация, те биват няколко вида, но всички те са сложни машини с високо ниво на поддръжка и фирмата, която ги доставя е ангажирана с това, те да функционират абсолютно правилно“, поясни още специалистът.

„Когато апаратът се имплантира веднъж в пациента, тази гаранция важи за него. И есплантацията, без съгласието на фирмата производител сваля от нея абсолютно всякаква отговорност затова как функционира апаратът. Представете си, ако такъв апарат дава неадекватни шокове, тоест, ако той примерно се „обърка“ и не разпознае вашия ритъм и в състояние, в което ви сте добре, а той даде електрически шок, това ще е като вид мъчение…“, даде пример доц. Велчев.

По думите му в някои много бедни държави има регулация, която позволява многократно използване на апарата.

Доц.Васил Велчев, проф. Божидар Финков и д-р Низар Рафаи

Според доц. Велчев у нас функционира регистър на всички имлантирани кардиостимулатори и дефибрилатори и този регистър е изискуем от НЗОК,  за да може да ви бъде реимбурсирано устройството – може да се проследи историята на всеки един пациент, там е фабричният номер на импланта.

„Това важи за всички устройства – частично или напълно заплатени от пациента. В момента НЗОК плаща за всички устройства - частично или изцяло. Реимбурсацията се покачи последната година от 6000 на 8500 лв. Пациентът доплаща разлика в размер на между 500 до 5000 лв. за нашата болница“ каза още доц. Велчев.

По думите му никой няма интерес да има нарушения, защото всеки е заинтересован да се спазват тези правила.

„За да има черен пазар на такива устройства, трябва да има лекар, който да го прави. А ако повторно вкараш в регистъра използвано устройство, той не го приема и така че това би наложило този , който го прави да има някакви фалшиви серийни номера, аз съм 99 на сто убеден, че такъв пазар няма“, заяви доц. Велчев.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваканциите на учениците: Възможни са съществени промени от първоначалния вариант

Очаква се решението на МОН за това кога и колко ще почиват учениците през новата учебна година. От ведомството вече публикуваха за обществено обсъждане графика за учебното време. Това обсъждане приключи и в момента се обобщават постъпилите становища и предложения на заинтересованите страни. След това предстои издаването на заповед за окончателно..

публикувано на 29.08.24 в 15:14

Изследване: Одобрението към ЕС и НАТО расте, към Русия - намалява

" Има консолидация около идеята за принадлежността на България към ЕС и НАТО, които се одобряват, даже одобрението расте през 2024 г. ".  Това заяви пред БНР социологът Вероника Димитрова от Фондацията за хуманитарни и социални изследвания, която заедно с "Алфа Рисърч" направи проучване за руската пропаганда у нас.  "Въпреки бума на..

публикувано на 29.08.24 в 10:17

"Евробокс" ви среща с посланика на Израел Н. Пр. Йоси Леви Сфари

В първия ден на "Банско джаз фестивал" изява имаше триото на джаз китариста Мишел Сажрауи от Назарет. За концерта в Банско пристигна и посланикът на Израел в България - Негово превъзходителство Йоси Леви Сфари. Това беше и поводът за гостуването му в предаването “Евробокс” за европейска музика на програма "Хоризонт".  Културните..

публикувано на 29.08.24 в 08:27

Ангел Престойски: Всеки в тази държава може да ползва вода колкото си иска без да я плаща!

Над 410 населени места у нас с 420 хил. жители са на воден режим, а други 456 изобщо не знаят какво е това водоснабдяване и канализация. Над 50% от водата се губи по мрежата заради течове от остарелите тръби или кражби. Това са малка част от констатациите, които направиха от "Зелено движение".  Пред БНР председателят на Съюза на ВиК операторите и..

публикувано на 28.08.24 в 15:32

"Школо": Не са водени разговори с нас за наредбата за е-дневниците

Подготвяме се за началото на учебната година. Отворени сме за диалог по всяка тема . Насреща сме да коментираме какво ще е най-добро за българското образование, за да върви напред.  Това заяви пред БНР Любомир Ваньов - изпълнителен директор на системата "Школо", която администрира по електронен начин дневниците в българските училища. В..

публикувано на 28.08.24 в 10:04

Потушен е пожарът в района на варненското село Тополи

Потушен е пожарът, който възникна днес в местността Клисе баир в района на село Тополи край Варна.  Огънят обхвана сухи треви, няма опасност за населеното място. Пожар край варненското село Тополи в местността Клисе баир    

публикувано на 27.08.24 в 20:55
проф. Иван Желев

Проф. Иван Желев: Целта на разкола в УПЦ е да се завземат огромни църковни имоти

Не мисля, че има в какво да бъде обвиняван патриарх Даниил за изказването. Той не е направил официално изявление, той  е говорил от амвона в църквата "Св. Иван Рилски" в Перник като глава на БПЦ. Това каза богословът проф. Иван Желев, бивш директор на дирекция „Вероизповедания“ в интервю пред БНР по повод изказването на главата на БПЦ за..

публикувано на 26.08.24 в 18:05