Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов музей на християнското наследство в Йерусалим

Отец Андрея Маич
Снимка: Феня и Искра Декало

Нов музей на християнското наследство бе открит в подземията на францисканския манастир до Лъвската порта в Йерусалим. Там са подредени даровете, които християнски владетели, а и обикновени поклонници са носели при посещението си на Божи гроб и въобще по Светите земи. Освен невероятно красиви предмети, изработени от благородни метали - слонова кост, кедрово дърво и украсени със скъпоценни камъни или със седеф, има и археологически, находки, намерени под съществуващи църкви или манастири, строени върху основите на по-стари ритуални сгради. Там можете да видите и каменен капак с издялан венец от рози по краищата, над каменна кутия с размери около метър на метър и половина.

"Ние сме 40 богослови от 30 държави. Много сме активни както в литургиите, така и в реставраторството. Вече 4 години съм тук и не ми е тежко. След 2-3 месеца се връщам в Херцеговина. Този музей показва една малка част от богатствата с религиозна насоченост. В работилницата за реставрация работят основно монаси или католически свещеници, живеещи в Израел. Канят и специалисти- реставратори от цял свят. Това, което толкова ни възхити е капакът на саркофага на най-младия йерусалимски император - Балдуин V, който е управлявал малко повече от година, докато не го убиват. Бил е на 7 години, а според други източници - на 9 години. Струва си да се разкаже историята му и както и на неговия предшественик, който не му е баща, а вуйчо. Той не е можел да има деца не само защото е бил болен от проказа, но и защото е плод на брак между много близки роднини и е носел и наследствени заболявания. Църквата е развела, точно по тези причини, майка му и баща му - Амори I, който веднага след това е встъпил в династичен брак с дъщерята на византийския владетел Комнин. За малолетния Балдуин IV, а по-късно и за V, се е грижил най-големият историк на рицарството по това време Гиом Тирстки. Обучението се е състояло преди всичко в езда и умения да се сражават като рицари. Наставникът е описал,че още в детството си, при тренировки с връстниците си, бъдещият император Балдуин IV получавал удари, но не чувствал болка. В загубата на чувствителност на крайниците му, наставникът видял първи симптоми на проказата - тежката болест, която го отнася на 24 години в гроба, но не му е попречила да бъде един от най-смелите императори", каза отец Андрея Маич от Херцеговина.


Музей на християнското наследство в Йерусалим     Снимка: Феня и Искра Декало

Амори I починал, когато Балдуин четвърти бил на 13 години. Докато навърши 19 години, той управлявал с помощта на регент, като тази длъжност си оспорвали няколко близки роднини на императора.

"Веднага щом навършил пълнолетие Балдуин IV планирал защитата си от предводителя на мюсюлманите Саладин. Императорът откупил от мюсюлманите, за невиждания тогава откуп от 120 000 златни монети, прочутия пълководец Рено де Шатильон. Той бил родственик на византийския император и Балдуин IV разчитал да получи поддръжка от византийците по море в поход срещу Саладин. Наистина те изпратили 70 галери под ръководството на Андроник Ангела. Друг пълководец, на който Балдуин IV разчитал, бил Гийом де Монферат - Дългият меч, който едновременно е близък родственик на френския крал Луи VII и на Фридрих Барбароса - император на Римската империя. На него йерусалимският император възлагал надежда да осигури наследник на империята. Затова го оженил за голямата си сестра Сибила, която до тогава била възпитавана в манастир. Де Монферат не успял да вземе участие в похода срещу Саладин. Умрял от малария, но 17 годишната Сибила родила сина му - бъдещият император Балдуин V.

С помощта на рицарите - тамплиери императорът решително печели битката при Монгисар. Няколко години води войни срещу мюсюлманите, като на два пъти самият император Балдуин IV по чудо се спасява.

"Набезите на войните на Саладин продължавали. На помощ на Балдуин IV идват отново тамплиерите. В началото на боя превес имат християните, но отново е убит конят на императора. Завземайки недостроената крепост Брод Яков, Саладин заповядал да обезглавят всички намиращи се в нея тамплиери. Наложило се императорът да направи отстъпки срещу мир, траял само 2 години. Но през него Йерусалимската империяустояванабезите на мюсюлманите от Алепо и Мосул. През лятото на 1177 година, въпреки неодобрениетона придворните рицари, Балдуин IV дал за жена на граф Ги де Лузинян, своята овдовяла сестра Сибила. Така се сродил с британския крал Хенрих II, но се сдобил с жадуващ за власт съперник. По това време Балдуин IV бил само на 24 години, но бил вече ослепял и почти не можел да се движи. Назначил де Лузинян за регент. Саладин започнал офанзива. Със сетни сили Балдуин IV мобилизира армия, готова за сражение, но граф де Лузинян, не се решава на битка. Това разгневило императора, който отстранил де Лузинян и обявил за свой наследник малолетния син на Сибила. Малолетният император влязъл в тронната зала на раменете на Реймунд трети граф де Триполитански, свой чичо, което имало и символично значение, защото той станал негов регент. Друг регент трябвало да бъде майка му, ако анулира брака си с де Лузинян. Предложили ѝ да си избере когото иска друг за съпруг. И тя избрала де Лузинян".

Музей на християнското наследство в Йерусалим      Снимка: Феня и Искра Декало

Невръстният император успял да царува малко повече от година. Той също бил болнав (в двореца вилнеела проказата), но се смята, че в смъртта му има пръст майка му и най-вече вторият му баща, които жадували за власт. Те владели империята съвсем кратко. Предстояла прочутата битка в Хитин (местност недалеч от град Тверия (Тиберия), на Галилейското езеро) и краят на рицарството в Близкия изток. И до сега, малко след жътва, на 4 юли, любителите на рицарството от цял свят, пристигат в Израел и правят поход от Йерусалим до Хитин, облечени в доспехи и на коне със съответното оборудване, придружавани от оръженосци. На хълма Хитин, те възпроизвеждат печалната последна битка на кръстоносците.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05