Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лаура Кьовеши ще се срещне с Иван Гешев и с Янаки Стоилов

| обновено на 10.06.21 в 11:44
Лаура Кьовеши
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши пристига на двудневно посещение в България, съобщиха за програма "Хоризонт" от европейската прокуратура. От съображения за сигурност подробностите за програмата ѝ са много оскъдни. 

Очаква се тя да се срещне с правосъдния министър Янаки Стоилов, с главния прокурор Иван Гешев, с Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и с четиримата български магистрати, които Колегиумът на Европейската прокуратурата одобри за европейски делегирани прокурори. 

Ясно е, че в петък на обед ще даде пресконференция

Още при старта на институцията, която трябва да разследва престъпленията срещу финансовата система на Европейския съюз, Кьовеши каза, че планира да посети България и че една от темите ще е непопълнената квота от страна на България. 

Преди дни тя имаше кратка среща с министър Янаки Стоилов, на която също е станало дума за вакантните позиции за европейски делегирани прокурори. Ето какво каза за това Стоилов:

"И се очаква по най-бързия начин тези въпроси да бъдат решени, както от страна на България по отношение на непопълнените места, така и по отношение на няколко държави, които още не са приключили своите процедури за излъчване на европейските прокурори. Предполагам, че в разговора си с представителите на прокуратурата това ще бъде основната тема". 

С Лаура Кьовеши в София пристига и eвpoпeйcкият пpoкуpop Teoдopa Гeopгиeвa. След срещите с институциите двете ще се видят и с четиримата одобрени делегирани прокурори - Димитър Беличев, Бойко Калфин, Светлана Шопова и Вероника Трифонова. Останалите шестима, подбрани от Прокурорската колегия, не бяха одобрени от Колегиума на Европейската прокуратура. Малко след това Прокурорската колегия на ВСС прекрати процедурата, а членовете ѝ отложиха въпроса за обявяването на нова. 

Създаването на Европейската прокуратура се проточи 8 години, след като по предложения регламент от 2013 година от Европейската комисия не бе постигнат консенсус от страните-членки. През 2017-а година 17 от тях поискаха предложението да бъде отнесено до Европейския съвет, където европейските лидери също не се разбраха по въпроса. Същата година 16 държави уведомиха институциите, че ще започнат да работят по нейното създаване чрез засилено сътрудничество по член, по който не се изисква одобряване от Съвета. Трудно бе постигнато съгласие и около фигурата на главния прокурор, след като лявоцентристкото правителство на Румъния опита да бламира избора на Кьовеши и в Съвета, и в Европейския парламент чрез своите евродепутати.

В момента в европейската прокуратура участват 22 страни членки, сред които и БългарияИзвън нея на този етап са Унгария, Полша, Ирландия, Дания и Швеция. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Заркова

Анна Заркова: Луканов притежава качеството да си печели безброй и силни врагове

Гробът на Андрей Луканов вече е от старите, но и днес българските политици се оправдават с Луканов за несполуките на прехода. Обвиняват него за селекцията на олигарсите. Това е много лесно обяснение, което ни спестява срама, че сме лоши избиратели. Това сподели в интервю пред БНР журналистът Анна Заркова за новата си книга "Бялата..

публикувано на 16.04.24 в 14:59
Срещата в Брюксел преди принудителното ѝ прекратяване.

Полицията в Брюксел разтури сбирка на десния елит на Европа

Полицията в Брюксел разтури сбирка на десния елит на Европа, съобщи "Политико". Участниците в Конференцията за националния консерватизъм се готвели да приветстват унгарския премиер Виктор Орбан и британския политик Найджъл Фараж, изиграл ключова роля за Брекзит. Пристигналите пазители на реда обаче уведомили организаторите, че мероприятието..

публикувано на 16.04.24 в 14:42

БСП в Смолян отхвърли кандидатурите на Станишев, Йончева и още двама за ЕП

Смолянската партийна организация на БСП единодушно отхвърли кандидатурите за членове на Европейския парламент на бившия министър-председател и досегашен представител в ЕП Сергей Станишев, на Елена Йончева, Петър Витанов и Иво Христов.  Решението е било взето на редовна конференция, проведена на 2 април т. г., за номиниране на кандидатите..

публикувано на 16.04.24 в 14:13
Премиерът Димитър Главчев проведе среща с ръководителите на службите

Премиерът проведе среща с ръководителите на службите

Служебният премиер Димитър Главчев проведе работна среща с ръководствата на службите, съобщиха от правителствената пресслужба.  Обсъдени са две основни теми – организацията на изборите на 9 юни и ситуацията в Близкия изток. Главчев, цитиран от пресслужбата, казва, че се действа "безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на..

публикувано на 16.04.24 в 14:05

Йоловски се връща като зам.-министър. Главчев назначи 9 зам.-министри в 6 министерства

Служебният премиер Димитър Главчев назначи 9 заместник-министри в 6 министерства, съобщиха от правителствената пресслужба. В Министерството на отбраната длъжността заемат Радостин Илиев, Иван Пейков и Аделина Николова.  На длъжността заместник-министър на електронното управление е назначен Александър  Йоловски - министър на ведомството в..

публикувано на 16.04.24 в 14:01
Иван Гешев

Гешев пред комисията за Нотариуса: Не го познавам

Бившият главен прокурор Иван Гешев заяви, че не познава Мартин Божанов - Нотариуса. Това стана по време на провеждащото се в този час заседание на временната парламентарна комисия за Нотариуса. "Единствената причина днес да съм тук е, че имам уважение към държавните институции, въпреки че от институцията Народно събрание е останала само..

публикувано на 16.04.24 в 13:48
Славчо Велков

Славчо Велков: Няма опасност да се стигне до пълномащабна война между Израел и Иран

Няма опасност да се стигне до пълномащабна война между Израел и Иран . Такава прогноза направи пред БНР Славчо Велков, експерт по сигурност и антитероризъм. "Отговорът на Израел ще бъде по-скоро по инфраструктурни и други обекти, но без мащабна атака по територията на Иран. Не съзирах опасност от Трета световна война. Атаката от страна на..

публикувано на 16.04.24 в 13:36