Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Симона Велева: Гласуването е политическото право, за което хората са се борили най-много

Симона Велева
Снимка: БНР

"Да участваш в избори е политическото право, за което хората са се борили най-много". Това каза пред БНР Симона Велева, доктор по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" и преподавател в Американския университет в Благоевград. Тя коментира зачестилото говорене за възможността за ограничаване правото на глас на българите в чужбина. 

Велева подчерта, че спрямо българите в чужбина не трябва да се допуска нито ограничаване на избирателното право, нито фактическо ограничаване, защото България е там, където има и един българин. Ограничаването на правото на глас е незаконно и противоконституционно, независимо дали си от години в чужбина. България трябва да бъде атрактивна за българите в чужбина, за да могат те да инвестират в нея или да се завърнат. 

В редица демократични държави е приложен подход, така че онези членове на обществото, които не са в този момент в страната си, да могат да упражнят правото си на глас, обясни Велева. Дори и да имамт някакви специфични проблеми, държавата трябва да се опитва да ги реши, но не чрез ограничаване на достъп до урните, а чрез други механизми, за да могат тези хора да са по-активно въвлечени в политическия живот, защото така функционира демокрацията.

Тя посочи, че пример за такъв механизъм е гласуването по пощата. 

По отношение на машинното гласуване, Симона Велева коментира, че опасностите от манипулиране са изключително малко, а избирателното право трябва да се разширява при гарантиране тайната на вота и на основните принципи на изборите - да са честни, прозрачни и с реално отчетени резултати.

Симона Велева направи исторически преглед на избирателното право в българския контекст специално за предаването "Родина зад граница". Чуйте от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светослав Малинов

Светослав Малинов: Без диалог правителството ще е жертва на конюнктурни интереси и комбинации

Най-важното е фигурата на министър-председателя да е силна и да не оставя впечатление, че някой друг зад нея и управлява, каза пред БНР   доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра „Политология" във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, бивш евродепутат от ЕНП. Изглежда, че се връщаме в ситуация на по-висока предсказуемост..

публикувано на 23.07.21 в 07:58

Катя Михайлова: Младите и ерудирани българи са в България

„Младите и ерудирани българи се намират в България. Не е необходимо да ги търсим пръснати по света. Тук са се родили, тук са живели, тук до момента са влагали всичките си капитали – човешки, социални, финансови.  Българите в България са младите, ерудирани, образовани българи, които могат тази промяна, която в момента се случи, да я овладеят . Защото..

публикувано на 22.07.21 в 09:35
Калоян Буковски

Калоян Буковски: Влизаме в абсолютно сигурна световна финансова криза

Влизаме в абсолютно сигурна световна финансова криза и в момента трябва да се харчи повече. Това мнение изрази в интервю за БНР  Калоян Буковски, консултиращ мениджър във Великобритания, ръководител на проекти за прогнозни модели и оценка на кредитен риск във финансовия сектор, както и създател на платформата „Българи от ново време“ . В..

публикувано на 22.07.21 в 08:48

Близо ли са партиите до съгласие за следващ кабинет

„Изключително интересно начало, имам предвид скритите послания, които успях да разчета в изказванията на лидерите.“ Така политологът Георги Проданов обобщи началото на работата на новото 46-о Народно събрание, което заседава за първи път днес .  Има 5 приоритета в изказванията, които обаче според Проданов не са „гаранция, че ще бъдат..

публикувано на 21.07.21 в 11:21
Антоний Гълъбов

Антоний Гълъбов: Ако не бъдат удържани, корпоративните интереси ще продължат да генерират кризи

„През изминалите 7 години България се намира в много тежка корпоративна война . След фалита на КТБ тази война излезе на повърхността. През последните две години тя е много остра. Много се надявам тези корпоративни амбиции и интереси малко да бъдат удържани, защото в противен случай те ще продължат да генерират кризи .“ Това мнение изрази пред..

публикувано на 21.07.21 в 08:35
Мая Илиева

Мая Илиева: Клиничните пътеки се превръщат в персийски килими

„Започват да излизат мръсните тайни на системата. Беше време да излязат. Пандемията ускори излизането на мръсните тайни на тази система . Виждаме, че вече и лекари започват да говорят за това, че тази система не работи. Тя най-накрая да бъде не просто реформирана, а да бъде променена изцяло.“ Това коментира пред БНР Мая Илиева, председател на..

публикувано на 20.07.21 в 09:54

Във Великобритания свалят маските и отменят ограниченията

Днес Англия се отказва от маските и отменя почти всички ограничения, свързани с пандемията - решение, което притеснява научната общност, политиците и много от гражданите. Covid-19 отне живота на над 128 700 души във Великобритания, а броят на заразените нараства.   Обратно броене и ликуване в лондонските нощни клубове, отворени за първи път от 16 месеца...

публикувано на 19.07.21 в 18:16