Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще преместят ли крокодила от "Ботунец" в зоопарка?

4
Снимка: Евелина Стоянова

Екоинспекцията в София проверява документите за открития в столичния квартал "Ботунец" крокодил. Очаква се животното да бъде преместено днес в зоопарка, каза пред БНР Лилия Донкова, кмет на район "Кремиковци".

"Жители от съседния блок ме сезираха за незаконна сеч и за строителство в този имот. Идвайки на място, крокодилът беше разграден. Това видях аз. Аз се обадих в РИОСВ. Цял ден звъним на РИОСВ, опитваме се да ги накараме да дойдат и да си свършат работата. Дойдоха след 3 часа. Наистина написаха някакъв протокол. Пуснаха предписание на Зоологическата градина да го вземат и не се случи просто. Вчера казаха, че за днес ще го организират от 12:00 часа", обясни Донкова.

Повече от час продължиха вчера пререканията с мъжа, представящ се за собственик на крокодила, който отказа да даде животното на представителите на Зоологическата градина и на Районната екоинспекция.

Местната власт обяви, че басейнът, обитаван от крокодила, е изграден върху част от общински имот.

Репортаж на Евелина Стоянова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарон Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън с Нобеловата награда за икономика за 2024 г.

Дарон Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън спечелиха Нобеловата награда за икономика за 2024 г. "за изследвания върху това как институциите се формират и влияят върху просперитета", съобщи Кралската шведска академия на науките в понеделник, предаде Ройтерс. Престижната награда, официално известна като наградата Sveriges Riksbank за..

публикувано на 14.10.24 в 13:08

Адв. Христина Георгиева: Може би е дошло времето за закон за гейминг индустрията

Различни правни аспекти на гейминг индустрията ще обсъждат юристи на конференция в Ирландия . Tова определено засяга и хората, които ги играят. Припомняме глобалната инициатива на американския геймър Рос Скот, който настоя френска компания да не спира поддръжката на една от игрите, които той играе. Хиляди са се подписали в близо 13-те световни..

публикувано на 14.10.24 в 11:36
 Спаска Тарандова

Спаска Тарандова: Библиотеките работят за повишаване на цифровите умения и медийната грамотност

" Любителите на традиционната хартиена книга на някакво ниво намаляват, но си има едно твърдо ядро от 25%, което наистина има тези навици и чете . Ние трябва да отговаряме и на новите тенденции. Все повече се чете от екран. Все още сме длъжници на българското общество, тъй като библиотеките не предлагат електронни и аудиокниги ". Това заяви пред..

публикувано на 14.10.24 в 11:04
Галин Стоев

Галин Стоев за скандала с театрите: Умален вариант на случващото се в държавата

" Шокът беше голям. Срамът беше голям . Притеснението, че отсега нататък, каквото и да кажа, принадлежа към това съсловие и съм част от това съсловие. Легитимността на това съсловие е много силно оспорена от този скандал." Това мнение изрази пред БНР театралният режисьор Галин Стоев в отзвук от скандала с театрите в Разград и Смолян и..

публикувано на 14.10.24 в 08:34

Проф. Олга Брусиловска: Русия не влезе в Украйна, за да откъсне парче от територията, а за да ни унищожи

Украйна е на прага на третата военна зима. Може би най-тежката. Може би дори решаващата. Въодушевлението, което предизвика операцията в руската Курска област през август, отминава. Бавното, но сигурно напредване на руснаците в Донбас върна подтиснатото настроение от изтощителната война. Войниците са уморени, цивилните - също. Усеща се..

публикувано на 12.10.24 в 10:20

Светлана Йорданова: Фрапантните случаи с наркотици започват от 10-годишна възраст

Днес Фондация "За един чист живот" съвместно с Министерството на образованието стартират национална кампания "Родителите - липсващото звено в работата с тинейджъри, когато експериментират с наркотици". Децата имат нужда от своите родители тогава, когато влизат в рисково поведение, свързано с употребата на наркотични вещества , подчерта пред БНР..

публикувано на 11.10.24 в 10:00

Експерт: Киберпространството е бойно поле. Войната тече вече 10 години

Хакерски атаки в две европейски държави и съобщение за кибератака върху руски държавен медиен холдинг напомниха, че войната се води не само с конвенционални оръжия . За хакерите това е перфектната комбинация – те се възползват финансово, докато държави уязвяват противника, обяснява председателят на Европейския цифров иновационен хъб "Тракия"..

публикувано на 11.10.24 в 09:09