Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Начало на предизборната кампания, визита на Кьовеши и други акценти от седмицата

Палатки пред Съдебната палата в София бяха разположени тази седмица в знак на протест.
Снимка: БГНЕС

Има или няма оправия, питахме се и тази седмица, в която се случиха събития, които предизвикаха тъгата, извикаха съвестта, потърсиха утехата, нададоха вик за справедливост и показаха човешката същност - такава, каквато е!

Започна предизборната кампания за предсрочния вот на 11 юли, 23 партии и коалиции ще се борят за народната любов с номерчето на късмета. И тъй като не без известно е, че българинът разбира най-много от политика и футбол, шансът му да затвърди максимата дойде с предизборната кампания и Европейското първенство по футбол. И в политиката, както във футбола, кандидатите за победа ще трябва да преминат през груповите фази -  всеки срещу всеки с тактическо надиграване - от атака, към защита,  пресиране на опонента или игра на контраатаки. Но целта е една - да спечелиш народа, който отдавна не вярва на предизборни обещания.

И на фона на трескавата предизборна подготовка, седмицата донесе редица нови рокади по върховете на държавната администрация със съобщения за проверки и  нарушения.

Много заявки за проверки и сезиране на компетентни органи -  в седмицата, в която Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши бе на  двудневно посещение у нас, в седмицата, в която започна всекидневна блокада на съдебната палата с палатков лагер с искане оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Визитата на Кьовеши бе натоварена с големи очаквания, пред българските медии тя декларира, че се търси сътрудничество, а не намеса в националните прокуратури и отклони въпроса има ли доверие на обвинител №1, чиято оставка искат граждани и политически формации.

И дни преди решаващия предсрочен парламентарен вот все още не е ясно ще има ли допълнителни машини за гласуване, въпреки че финансовото министерство заяви ангажимента да осигури пари на Централната избирателна комисия за доставка на още устройства. И всичко това след драматичното развитие на преговорите между Избирателната комисия и фирмата доставчик „Сиела Норма“, която в началото на седмицата прекрати поръчката за доставка на нови 1500 машини заради неизгодна сделка с държавата.

Съпругата на пилота от авиобазата „Граф Игнатиево“, който загина по време на тактическо учение с бойни стрелби, майор Валентин Терзиев призова в емоционално послание в социалните мрежи  пилотите да не се отказват да летят, макар „на осигурените ви счупени самолети и осигуреното ви безумно малко и недостатъчно летателно време, защото Това сте вие - безстрашните мъже на честта“. Призивът идва дни след като майор Златев загуби живота си при тренировъчен полет. 

Все още не е открита черната кутия на падналия на 9 юни в Черно море самолет МиГ-29. Тя ще е решаваща за разследването.

Проф. Тодор Кантарджиев ще консултира Столична община за ваксинационния процес. Поканата към него дойде  по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова и посрещната от него с благодарност.

Дотук стигна спорния казус, след като служебният здравен министър Стойчо Кацаров изпрати Кантарджиев в пенсия с изявление до медиите, че няма нищо изключително или героично  в това  един служител на администрацията, когато навърши пенсионна възраст, да се пенсионира.

Дни наред служителите от Националния център по заразни и паразитни болести протестираха в подкрепа на бившия си ръководител.

Под 1 процент се запази нивото на отчетените положителни проби за коронавируса. Продължи ваксинацията на открито в парковете на столицата, както и с мобилни пунктове в страната.

Столицата посрещна ежегодното събитие в защита на правата на хората с различна сексуална ориентация „София прайд“. Едновременно със „София прайд“ в столицата и във Велико Търново се проведоха шествия в защита на традиционното семейство.

Следващият месец Европа е футбол и истински празник за  ентусиазираните фенове.

Финалът ще е на 11 юли - решаващата изборна нощ за нас българите. Кое ще надделее футболът или политиката, отговорът е еднозначен - поне за феновете.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от общопрактикуващите лекари съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

Епидемия от коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната.  На днешното заседание на Министерския съвет ще бъдат представени мерки за ограничаване на..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от остановката в Израел.

публикувано на 26.04.24 в 11:35

Градушка покоси реколта 2024 в сливенското село Баня

Всички розови насаждения в сливенското село Баня са ликвидирани от вчерашната градушка. Засегнати са и лозята. "Няма дори 10%, на които да се надяваме. Градушката всичко приключи. Приключваме тази година със земеделието заради трагедията, която ни сполетя", каза пред БНР Мариян Курдов, който се занимава с трайни насаждения. По думите му е..

публикувано на 26.04.24 в 11:29
Делян Пеевски

Пеевски: Проектът ПП-ДБ приключи!

"Проектът ПП-ДБ приключи, промяната се превърна в пълна контрабандна подмяна".  Това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Пеевски призова Петков и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не коментират с кого ще управлява ДПС, защото това зависи единствено от вота на избирателите и решението на движението...

публикувано на 26.04.24 в 11:28

На първо четене: НС забрани рекламата на хазартни игри в медиите

На първо четене Народното събрание забрани рекламата на хазартни игри в медиите. Очаква се промените да бъдат окончателно прокарани на извънредно заседание във вторник, 30 април. С единодушно подкрепените промени в Закона за хазарта на първо четене парламентът забрани рекламата на хазартни игри в радио и телевизионни програми, на обществени..

публикувано на 26.04.24 в 11:10