Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Министър Кирил Петков:

Язовири са били ремонтирани пет пъти по-скъпо от пазарните цени

| обновено на 14.06.21 в 12:29
Снимка: Наталия Ганчовска

Язовири са били ремонтирани пет пъти по-скъпо от пазарните цени. Това обяви министърът на икономиката Кирил Петков след проверка три водоема в областите Сливен и Ловеч, ремонтирани са от една съща фирма, на еднакви цени.

Язовирите са безстопанствени - затревени, празни и неработещи, коментира Кирил Петков след проверката на водоемите "Пазар дере" край Ловеч и "Злати войвода" 3 и "Злати войвода 4" край Сливен. Въпреки това за ремонтите им са похарчени близо 5 млн. лева:

"На 1,16 лв. на тон километър за превозване на скална маса и земна маса. Това за мен е, грубо казано, пет пъти по-скъпо от пазарната цена. За бетона - цените, които и трите язовира имат, са 219 лева, 214 лева и 214 лева на кубик бетон. И за съжаление не включват нито превоза на този бетон, който отделно се е фактурирал на 33,72 лева, нито кофража, който е на 33,26 лева, нито армировката на 2,84 лева".

Затова министерството ще поиска обяснение от Държавната консолидационна компания и проверка от Държавната финансова инспекция:

"За мене това е 100 лева на кубичен метър бетон над пазарната цена и пет пъти за превоз", отбеляза министърът.

Той обеща промяна в политиката на ведомството при предстоящи ремонти. Те трябва да са съобразени с процента риск на обекта, а не с неговата отдалеченост.

Същевременно Върховната касационна прокуратура се самосезира по посоченото от министъра, че язовир „Пазар дере“, за който са похарчени 2,3 млн., е източен. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без машинно гласуване в секция във Варна заради "нерегламентиран достъп"

Машинното гласуване в една от секциите във Варна ще бъде отменено след включване на защита за нерегламентиран достъп.  При включването на устройството тази вечер въвеждането му в работа е било прекратено от съобщение "Дневникът е подправен". Председателят на РИК Венелин Жеков, че в секция 328, която се намира в кв. "Кайсиева градина" в училище..

публикувано на 01.10.22 в 22:14

Габровските села са увеличили жителите си за последните три години

Габровските села са увеличили жителите си за последните три години. Справка на местната администрация показва, че през 2019  година в малките населени места в общината живеят 6426 души, а към септември тази година те са с 1000 души повече. Увеличението на жителите на селата е положителна тенденция, на фона на статистиката, която сочи, че..

публикувано на 01.10.22 в 21:44
В същото време повече от 50 000 души вземат участие в най-голямата жп стачка за годината

Уелс, Шотландия и Северна Ирландия искат среща за "хазартния" бюджет

В съвместно писмо финансовите министри на Уелс, Шотландия и Северна Ирландия поискаха спешна среща с британския министър на финансите Куази Куартенг за обсъждане на незабавни действия за прекратяване на негативните последици от обявения от него минибюджет. Три от съставните части на Обединеното кралство – Уелс, Шотландия и Северна Ирландия,..

публикувано на 01.10.22 в 20:12

Илон Мъск представи два прототипа на хуманоидния робот "Оптимъс"

Известният предприемач в областта на новите технологии Илон Мъск представи два прототипа на хуманоидния робот "Оптимъс" на специално събитие в Калифорния. Компанията на Мъск планира в бъдеще да пусне робота в серийно производство. "Целта ни е да направим успешен хуманоиден робот, колкото е възможно по-скоро. Проектирахме го при същите правила,..

публикувано на 01.10.22 в 20:03
Подготовка на машини за вота в секция в кв. „Авджълар“ на Истанбул

Всичките 51 секции, за които отговаря Генералното консулство в Истанбул, са готови за вота

Всичките 51 секции в района на компетентности на Генералното консулство в Истанбул са запечатани и готови за вота утре. В последния момент бяха направени смени в състава на СИК-овете в Турция. Много от членовете на комисии, които идват от България, не пристигнаха за запечатването на секциите. На места се събра кворум от 4-ма души, а..

публикувано на 01.10.22 в 19:55
Не е проработила машина в секция във Вълчедръм, където ще се гласува с хартиени бюлетини

Една машина за гласуване не е проработила преди вота утре

До края на днешното заседание на ЦИК бе дадено разрешение  за гласуване с хартиени бюлетини в утрешния изборен ден само за една секция . Тя се намира на територията на РИК 12 - Монтана. След инсталиране на устройството то не е проработило, което е потвърдено и от обслужващата машинния вот фирма "Сиела Норма". Става въпрос за секция във..

публикувано на 01.10.22 в 19:49

Смени до последно на членове на СИК и в област Враца

Часове преди началото на изборния ден продължават смените в изборните състави в област Враца. Районната избирателна комисия е издала стотици удостоверения за попълване на секционните комисии с нови членове. Говорителят на РИК - Враца Силия Иванова: "РИК Враца работи до последно и продължава да работи върху издаването на..

публикувано на 01.10.22 в 19:45