Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Калинов: Най-важно е кой и как ще извърши одита на машините за гласуване

Машинното гласуване е технология, отречена в цял свят, заяви той

Снимка: Ани Петрова

"Първият проблем е с доставката, вторият ще е с цената им, тя е неоправдано висока, а третият ще е със самото гласуване". Този коментар във връзка с машинното гласуване на предстоящите избори на 11 юли направи пред БНР проф. Красимир Калинов, преподавател по математика в НБУ, бивш член на ЦИК. Според него няма посочен максимален срок на гласуване за един човек и няма как комисията да реагира, ако някой избирател се затруднява или нарочно се бави при работа с машината. Той определи като "много наивно разсъждението, че като бъдат заменени бюлетините с машини - всичко ще тръгне по мед и масло". 

По думите му: "Машинното гласуване е технология, отречена в цял свят, по-малко от 10% от света гласува по този начин. В Европа има само отделни региони, където има машинен вот, но това е по-скоро изключение от правилото".

Проф. Калинов беше категоричен, че не е правилно твърдението, че машинното гласуване ще е сигурно:

"Не е сигурно! Това е е електроника, която може да бъде манипулирана. Не е нужно да е в интернет, може да стане и без интернет. Има устройства, които, поставени не много далече от машините, могат да ги манипулират. Това холандците го доказаха. Случвало се е!... В САЩ стана скандал, защото фирмата производител си е позволила, без да уведоми никого, на дънните платки да постави чипове за интернет връзка". 

Според него най-важно е кой и как ще извърши одита на софтуера на машините:

"Сертифицирането на този софтуер показва, че той работи както трябва, когато трябва. Това показва, че една програма смята правилно. Сертифицирането означава валидация на софтуера". Той даде пример с проблема с машинното гласуване във Велико Търново на изборите на 4-ти април:

"Ако валидацията беше направена както трябва, ще се да се открие навреме това, че няма съответствие между листата, която е регистрирана в РИК, и това, което е качено в машината".

Интервюто на Людмила Железова с проф. Красимир Калинов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Богомил Николов

Богомил Николов: Най-голяма част от сигналите при нас са свързаните с комуналните услуги

„Най- голяма част от сигналите са при нас са свързаните с комуналните услуги- парно, ток, вода. Потребителите често не подават сигналите и не довеждат нещата докрай, когато става дума за проблем с финансови институции като банки и други, ако те са по-активни в тази посока, може би и тези спорове ще започнат да се решават по-експедитивно“,..

публикувано на 04.08.21 в 10:37

Не признават тестовете за антитела за даряване на плазма - така се ограничава броят на дарителите

Потенциални дарители на реконвалесцентна плазма остават извън обхвата на системата за даряване, защото разполагат единствено с резултати от тест за антитела . За това предупреди в интервю за БНР д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружение „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма”. Според нея изискването да покажеш само резултат..

публикувано на 04.08.21 в 08:32
Янаки Стоилов

Янаки Стоилов: Дано старите и големи икономически интереси не се прегрупират в ново представителство

Правосъдният министър Янаки Стоилов изрази надежда с новото управление да не се окаже така, че „старите и големи икономически интереси се прегрупират така, че да намерят някакво ново политическо представителство “. В интервю за БНР той посочи, че гражданите обикновено разбират „по-късно за тези обстоятелства от времето, в което гласуват“...

публикувано на 03.08.21 в 09:38
Николай Денков

Николай Денков: В края на август трябва да имаме ясен сценарий за старта на учебната година

„Ние трябва да бъдем готови в края на август с ясен сценарий как стартира учебната година .“ Това заяви пред БНР министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. Към края на август ще има яснота както по отношение на ваксинирането в системата, така и какво ще се случи към 15 септември, посочи той. Направено е всичко възможно да..

публикувано на 03.08.21 в 08:29

Никола Макавеев: Дали има основание за прекратяване на договора за Детската болница, е нужно мащабно проучване

„Първо искам да направя уточнението, че коментарите, които ще направя са на базата на публичната информация , с която разполагаме. Така че нямаме съвсем пълната картина. Така че, можем да кажем, че договорът е сключен на база влязло в сила решение за избор на изпълнител след проведена обществена поръчка,  даже това беше обжалвано, но..

публикувано на 02.08.21 в 10:41
Христиана Бацелова

Д-р Христиана Бацелова: Засега няма препоръка за поставяне на трета доза ваксина

„За съжаление Делта вариантът и четвъртата вълна на Covid- 19 вече настъпва и в България, а 50 на сто от новите случаи в Софийска, Пловдивска и Бургаска област са от делта варианта“, коментира пред БНР д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и преподавател в МУ – Пловдив.     „Това е съвсем очаквано. Сега и градовете по морето идват доста чужденци..

публикувано на 02.08.21 в 09:11

Как Европейската комисия обяви война на хумора

Пандемия, инфлация, икономическа криза, мигрантска вълна, масов гняв срещу политическата класа, рекордно ниско доверие в партии, медии и експерти, исторически проблеми и предизвикателства пред европейските народи. На фона на тази чудесна картинка от Европейската комисия решиха да публикуват и пропагандират един епично интригуващ доклад..

публикувано на 31.07.21 в 14:25