Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Наркопродажбите са се преместили от улиците към кодирани платформи в интернет

Това се посочва в годишния европейски доклад за наркотиците

Снимка: Ася Пенчева

Производството  на наркотици в Европа се е увеличило през 2021 година по време на пандемията от коронавирус. Заради карантинните мерки продажбите са се преместили от улиците към кодирани платформи в интернет. Това показва годишния европейски доклад за наркотиците.

Според документа престъпните групи са се приспособили към ограниченията за пътуване и затварянето на граници, като по-малко са разчитали на хора, служещи за куриери, а вместо това са се ориентирали към контейнери за пренос на стоки и търговски снабдителски вериги, за да извършват контрабандата на незаконни вещества.

Този доклад се изготвя всяка година от Европейския център за наблюдение на наркотиците и наркотичната зависимост, който събира данни от всички държави членки на Европейския съюз, а също от Турция и Норвегия.

"Продължава да се запазва употребата на канабис в Европейския съюз и в България. Това е най-често употребяваното вещество - канабиса", каза за БНР Александър Панайотов, доктор по социология, ръководител на Националния фокусен център за наркотици и наркомании, който събира данни, включени в доклада.

По думите му България е малко над средното европейско ниво по отношение на употреба на екстази и амфетамини.

"Може да се каже, че сме под средното ниво по отношение на канабис и кокаин", допълни в предаването "12 + 3" Панайотов.

Според данните 9,5% от българи