Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музейни работници искат увеличение на финансирането и компенсации за Covid пандемията

Снимка: БГНЕС - архив

В открито писмо до служебния министър на културата проф. Велислав Минеков от сдружението „Български музеи“ настояват за увеличаване на финансирането на музеите и реални компенсации за щетите, нанесени от Covid пандемията. 

„Предната година загубихме изключително много средства. Нивата на посещаемост буквално се сринаха. Данните от НСИ са красноречиви. През 2019 г. са били около 5 300 000 посетителите в българските музеи. През 2020 година са с 3 120 000 по-малко“, коментира пред БНР председателят на сдружението Борис Хаджийски.

Няма ясна държавна политика за компенсиране на пропуснатите приходи в размер на 5 700 000 лева, подчертава Хаджийски. 

Основните искания, отправени в писмото, са шест. Едно от тях е увеличаване на стойността на субсидираната бройка с минимум 30%.

Ножицата между образователна и културна сфера започва да се отваря все повече и повече, което означава, че на база на по-ниски заплати в музеите, респективно много по-високи в образователната сфера, повечето млади хора предпочитат да се ориентират към училищата да стават учители, защото там са по-примамливи условията, изтъква Борис Хаджийски. 

„Ние искаме двете сфери - култура и образование, да вървят ръка за ръка и да няма такива огромни дисбаланси“. 

От сдружение „Български музеи“ предлагат още да бъде въведен допълнителен ежегоден стандарт за финансиране на откритите площи, стопанисвани от музеите и художествените галерии. Мотивите - много музеи разполагат с археологически резервати и друг тип открити площи, които трябва да се стопанисват. Парите за издръжка не достигат за поддържането на тези площи, категоричен е Борис Хаджийски.

От сдружението, в което членуват 124 музейни институции, искат още всички музеи от страната да преминат на бюджетна издръжка. 

В България има около 50 музея с по-слабо финансиране, защото парите идват по линия на общинските бюджети, пояснява Хаджийски. По думите му влизането им в системата на държавно финансиране е справедливо.

Музейните специалисти апелират да се изготви държавна стратегия за музеите и галериите.

„Не можем да губим време, независимо колко правителства ще дойдат впоследствие, ние на всяко едно ще поставяме тези въпроси, за да може, когато бъде избран парламент те да бъдат внесени и съответно защитени за следващата 2022 година“, обобщи Борис Хайджийски.

В 11:30 предстои среща на музейни директори и работници с културния министър Велислав Минеков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сторми Даниълс дава показания

Порноактрисата Сторми Даниълс даде показания пред съда по дело срещу Доналд Тръмп

Порноактрисата Сторми Даниълс даде показания пред съд в Манхатън по делото, в което Доналд Тръмп е обвиняван за фалшифициране на бизнес отчетите си в предизборната кампания от 2016 г. Според обвинението, Тръмп е плати 130 хил. долара на Даниълс, за да не огласява сексуалната връзка помежду им. Бившият президент отрича да е имало изобщо такава..

публикувано на 07.05.24 в 20:55

САЩ задържат пратки с оръжия за Израел

Съединените щати задържат пратки с оръжия за Израел, за да изпратят политическо послание към страната, твърди електронното издание "Политико" (Politico). Според изданието става дума за два вида боеприпаси с прецизно насочване, произведени от "Боинг". Според източник на агенция Ройтерс пратките са задържани поне от две седмици. Това..

публикувано на 07.05.24 в 20:36
Георги Георгиев

Георги Георгиев е водач на листа на ГЕРБ-СДС в 23 МИР за изборите за НС

ГЕРБ-СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 23 многомандатен избирателен район (МИР) с обещание за стабилно управление. Водачът на листата Георги Георгиев каза: "Целите са ни да стигне до повече хора, да поговорим човешки. Във времето на противопоставяне, от което хората се умориха наистина, да се опитаме тази,..

публикувано на 07.05.24 в 20:23
Джон Суини

Шотландският парламент одобри Джон Суини за първи министър

Джон Суини, който по-рано бе избран за нов лидер на Шотландската национална партия, днес бе одобрен в парламента и като първи министър на Шотландия.  Това става след оставката на Хамза Юсаф миналата седмица.  Юсаф изпрати писмо до британския крал Чарлз Трети, с което официално подаде оставката си като първи министър на Шотландия. В писмото..

публикувано на 07.05.24 в 19:30

ЕСП: 14 млрд. евро са неправомерните разходи в ЕС за периода 2014/2022 г. за всички области

14 млрд. евро са неправомерните разходи в ЕС за периода 2014—2022 г. за всички области, сочи огласен доклад на Европейската сметна палата . Голям проблем е и събирането на тези средства, тъй като отнема много време, се казва в документа. Одиторите на ЕС отбелязват, че обикновено са необходими от 14 до 23 месеца от приключването на..

публикувано на 07.05.24 в 19:29

Новородените вече могат да бъдат имунизирани срещу коклюш с две седмици по-рано

Личните лекари вече могат да имунизират новородени срещу коклюш с две седмици по-рано - при навършени 6 седмици след раждането. Това е записано в променения имунизационен календар, обнародван в днешния брой на Държавен вестник. Следващите две ваксинации срещу дифтерия, тетанус и коклюш също се изместват по-рано - когато бебето навърши..

публикувано на 07.05.24 в 19:12

Десетки хора протестират заради промяната на движението в района на НДК

Десетки хора се събраха на протест тази вечер в центъра на София. Недоволните протестират на кръстовището на булевардите "Фритьоф Нансен" и "Патриарх Евтимий". Причината е промяната в паркирането и движението в района въведена от Столична община. Един от недоволните е Антон, който живее в района и има бизнес на метри от мястото на..

публикувано на 07.05.24 в 19:11