Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Музейни работници искат увеличение на финансирането и компенсации за Covid пандемията

Снимка: БГНЕС - архив

В открито писмо до служебния министър на културата проф. Велислав Минеков от сдружението „Български музеи“ настояват за увеличаване на финансирането на музеите и реални компенсации за щетите, нанесени от Covid пандемията. 

„Предната година загубихме изключително много средства. Нивата на посещаемост буквално се сринаха. Данните от НСИ са красноречиви. През 2019 г. са били около 5 300 000 посетителите в българските музеи. През 2020 година са с 3 120 000 по-малко“, коментира пред БНР председателят на сдружението Борис Хаджийски.

Няма ясна държавна политика за компенсиране на пропуснатите приходи в размер на 5 700 000 лева, подчертава Хаджийски. 

Основните искания, отправени в писмото, са шест. Едно от тях е увеличаване на стойността на субсидираната бройка с минимум 30%.

Ножицата между образователна и културна сфера започва да се отваря все повече и повече, което означава, че на база на по-ниски заплати в музеите, респективно много по-високи в образователната сфера, повечето млади хора предпочитат да се ориентират към училищата да стават учители, защото там са по-примамливи условията, изтъква Борис Хаджийски. 

„Ние искаме двете сфери - култура и образование, да вървят ръка за ръка и да няма такива огромни дисбаланси“. 

От сдружение „Български музеи“ предлагат още да бъде въведен допълнителен ежегоден стандарт за финансиране на откритите площи, стопанисвани от музеите и художествените галерии. Мотивите - много музеи разполагат с археологически резервати и друг тип открити площи, които трябва да се стопанисват. Парите за издръжка не достигат за поддържането на тези площи, категоричен е Борис Хаджийски.

От сдружението, в което членуват 124 музейни институции, искат още всички музеи от страната да преминат на бюджетна издръжка. 

В България има около 50 музея с по-слабо финансиране, защото парите идват по линия на общинските бюджети, пояснява Хаджийски. По думите му влизането им в системата на държавно финансиране е справедливо.

Музейните специалисти апелират да се изготви държавна стратегия за музеите и галериите.

„Не можем да губим време, независимо колко правителства ще дойдат впоследствие, ние на всяко едно ще поставяме тези въпроси, за да може, когато бъде избран парламент те да бъдат внесени и съответно защитени за следващата 2022 година“, обобщи Борис Хайджийски.

В 11:30 предстои среща на музейни директори и работници с културния министър Велислав Минеков.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бойко Рашков: Няма необичаен миграционен натиск по Балканския маршрут

Налице е завишен миграционен натиск, съобщи в Народното събрание служебният вътрешен министър Бойко Рашков. За първото полугодие над 17 хиляди са опитите на граждани от трети страни да влязат на територията на страната. Засилено е присъствието на служители на Главна дирекция "Жандармерия" и на Гранична полиция, като на границите ни с Турция..

обновено на 30.07.21 в 10:28
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: Неприемливо е да чуеш в деня на гласуването имената, които се очаква да подкрепиш

„За всеки разумен човек би било неприемливо да разбере, да чуе имената, които се очаква да подкрепи, в деня на гласуването или часове преди него .“ Това заяви пред БНР Надежда Йорданова от „Демократична България“. Продължаваме да нямаме искания за министерски места , уточни Йорданова и допълни, че няма решение на парламентарната група..

публикувано на 30.07.21 в 10:19

Олимпийско студио на сайта на БНР

Днешното олимпийско студио можете да проследите в сайта на Българското национално радио - bnr.bg - в спортната страница - секция Токио 2020 . Студиото започва в 11 часа.

публикувано на 30.07.21 в 10:04
Александър Морфов

Александър Морфов: „Хъшове“ няма да се играе на сцената на Народния театър

Режисьорът Александър Морфов заявява в открито писмо до медиите, че най-успешният му спектакъл „Хъшове“ няма да се играе на сцената на Народния театър, докато Мариус Донкин е директор на театъра. „Хъшове“ има почти 20-годишен живот на сцената, но през изминалите две години не беше в репертоара заедно с другите постановки на Морфов.  В..

публикувано на 30.07.21 в 09:59
Румен Радев

Румен Радев връчва мандат за кабинет на ИТН днес

Президентът Румен Радев съобщи в Плевен, че още днес ще връчи проучвателен мандат за съставяне на кабинет на най-голямата политическа сила „Има такъв народ“. Държавният глава Румен Радев направи кратко изявление преди церемонията за връчването на първите офицерски звания на випуска от ВВВУ „Георги Бенковски“: „Дадох време на..

обновено на 30.07.21 в 09:48
Соня Момчилова

Обнародван е указът за назначаването на Соня Момчилова за член на СЕМ

Указът на президента Румен Радев за назначаването на Соня Йорданова Момчилова-Йовева за член на Съвета за електронни медии е обнародван в днешния брой на Държавен вестник. Тя ще заеме мястото на Ивелина Димитрова , която подаде оставка като член на медийния регулатор от президентската квота. Соня Момчилова има над тридесетгодишен опит..

публикувано на 30.07.21 в 09:45
Велислав Минеков

Нова методика за избор на директори на културни ведомства

Министърът на културата Велислав Минеков отговаря на въпроси на граждани и медии на живо във Фейсбук страницата  на Министерския съвет. Диалогът онлайн е по инициатива на служебното правителство, започнала преди седмица с рубриката „Властта говори! Открито“. Минеков съобщи, че се подготвя нова методика за избор на директори на културни..

обновено на 30.07.21 в 09:25