Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън след срещата с Путин: Направих това, за което съм дошъл

| обновено на 16.06.21 в 22:31
Джо Байдън и Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На срещата в Женева президентите на САЩ Джо Байдън и Русия Владимир Путин се договориха военни експерти и дипломати от двете страни да изработят механизъм, с който да се контролират новите и опасни оръжия.

Вашингтон е представил и списък от 16 критични инфраструктури, които не може да бъдат мишени на кибератаки.

Обсъждано е как да се възпрепятства разработването на ядрен арсенал от Иран -  нещо, което е в интерес и на Русия, и на Съединените щати, заяви Джо Байдън.

От изявленията на двамата президенти става ясно, че по кризата в Украйна ще се придържат към прилагане на Минските споразумения, а за Беларус няма никакво съгласие.

На първо място Джо Байдън постави човешките права и каза:

„Направих това, за което съм дошъл – първо, да определим практическите сфери, в които нашите държави могат да постигнат нещо в името на общите интереси и интересите на света; Второ - да комуникирам директно за американските действия в защита на жизненоважните ни интереси и на съюзниците ни. Трето - ясно да кажа приоритетите и ценностите ни, за да ги чуе директно от мен. Трябва да ви кажа, че тонът на цялата среща беше добър, позитивен. Нямаше резки движения“.

Медийните коментари в САЩ

В медиите беше подчертана позицията на американския президент, че не е против Русия и наблягането му върху целта за стратегическа стабилност.

Вашингтон Поуст отбелязва ангажимента на Байдън винаги да говори в защита на човешките права – нещо, което той аргументира с идеята за Америка, заложена в деенкато на страната.

Асошиейтед прес посочва, че двамата лидери са представили напълно различни гледни точки по наболели теми като кибератаките идващи от Русия.

Срещата бе отразявана в специални предавания с живи включвания по основните телевизионни канали.

Тепърва предстои да се разбере как е било прието представянето на Байдън в Женева. Наскоро допитване на Си Би Ес показа, че мнозинството от американците биха искали да видят по-твърда политика спрямо Путин за сметка на сътрудничество с него.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Владимир Путин

Путин: САЩ и Русия възобновяват преговорите за контрола върху въоръжаването

На пресконференция след срещата на върха руският президент Владимир Путин съобщи, че е решено посланиците на двете държави да се завърнат съответно в Москва и Вашнигтон. Путин заяви още  „Започнаха консултации по всички комплексни въпроси на..

обновено на 16.06.21 в 23:01
ВИЖТЕ ОЩЕ
Християн Мицкоски

Мицкоски: Всички ще скъсат българските паспорти в първия ден, в който страната ни стане член на ЕС

Според Християн Мицкоски гражданите на Република Северна Македония търсят български паспорти не заради "етническа или..

публикувано на 29.07.24 в 18:56

МВнР уведомява за отменени полети от и до Бейрут, призовава да не се пътува до Ливан

Във връзка с развитието на обстановката в региона на Близкия изток Министерството на външните работи уведомява за отмяна на полети на редица авиокомпании от и до международното летище на Бейрут, Ливанска република, съобщиха от ведомството. Европейски..

публикувано на 29.07.24 в 18:36

Овладяна е обстановката в завод "Свилоза" в Свищов, огнеборците ще дежурят и през нощта

Овладяна е обстановката в завода за целулоза в Свищов, където днес по обяд възникна пожар и последва взрив в един от химическите цехове. Взрив в завода за целулоза край Свищов Пожарникари са се отзовали на сигнал за инцидент в цех в Свищов..

публикувано на 29.07.24 в 18:11
Снимката е илюстративна, архив.

Краен срок за предложения по промените в КСО, които да спрат схемата, наречена "френска безработица"

Изтича тридневният срок, в който депутатите могат да правят предложения за още промени в проекта за допълнение на Кодекса за социално осигуряване, който беше внесен от ГЕРБ-СДС, и с който се слага край на т.нар. "френска безработица" у нас. Първи..

публикувано на 29.07.24 в 17:58
 Първите седем камиона с осигурената от

В засегнатите от пожари райони вече се приемат заявления от фермерите за финансова помощ

От тази сутрин са създадени изнесени работни места в районите, засегнати от пожарите, за да се улеснят пострадалите земеделски производители при подаването на заявления и да не се налага да ходят до областните дирекции по земеделие. Това съобщи в..

публикувано на 29.07.24 в 17:28

Загасен е пожарът край "Меден рудник" в Бургас, унищожени са зеленчукови градини

Загасен е пожарът край бургаският квартал "Меден рудник", който възникна в обедните часове днес. Пожар в района на бургаския квартал "Меден рудник", горят сухи треви и храсти Изгорели са сухи треви и храсти и 2 частни зеленчукови градини. В..

публикувано на 29.07.24 в 17:19

Община Елин Пелин предупреди да не се събират или пипат разпръснатите след взрива остатъци от пиротехника

Община Елин Пелин предупреди гражданите да не събират или пипат разпръснатите след взрива остатъци от пиротехника. В четвъртък база на фирма за пиротехника се взриви. А при инцидента загинаха четирима души. От общината предупреждават, че е..

публикувано на 29.07.24 в 17:04