Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Михаил Михайлов показва рисунки, инсталация, обекти и пърформанс

Снимка: Фейсбук - Plus 359 Gallery

Изложбата Self-brainwashing на Михаил Михайлов е подредена в Plus 359 Gallery в София и можете да я видите до 26 юни. 

„В изложбата са изложени рисунки, инсталация, обекти и пърформанс, но основна е темата, с която се занимава изложбата, и това е възприятието на реалността и манипулацията на това възприятие“, каза за БНР Михаил Михайлов. 

По думите му изложбата поставя въпроса за отношението ни към реалността и дали то не е относително, и дали ние можем да направим разлика между реално и нереално. 

„Правят впечатление бели, абстрактни скулптури, за които човек може да гадае каква е функцията им. Приличат на терапевтични скулптури, в които човек може да постави главата си и да пъхне ръката си. Специфични ги прави материалът, от който са изработени - бял плат, който ние познаваме в последно време от пандемията. Това е платът, с който се изработва този бял гащеризон, който ние виждаме по време на пандемията много често и аз използвам този защитен гащеризон още от 2006 година със съвсем друга целВ началото като камуфлаж, като един вид проекционно и малко по-късно започнах да трансформирам този материал в перформативните си инсталации“, допълни Михайлов в предаването „Графити по въздуха“. 

Намерени предмети на улицата той обвива с абсорбиращ памук и защитен гащеризон. 

„Това е идеята на самата изложба. Влизайки в изложбата, човек да получи нова посока на мислене, да пречупи стандартния поглед на нещата и за това допринасят останалите обекти. В изложбата са изложени рисунки от серията „Прах в прахта“ или „Дъжд в студа“, които на пръв поглед изглеждат като обикновен прах, но когато човек се приближи по-близо, разбира, че това е нарисуван прах и това по някакъв начин обръща отношението към тях и променя нещо в мозъка, така че човек започва да приема тези рисунки като нещо много специално“. 

Повече можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Столична библиотека

Започва кампанията на Столична библиотека „Зелени библиотеки“

Седмото издание на кампанията на Столична библиотека „Зелени библиотеки“ в парковете на София ще се проведе от 31 юли до 29 август.  Продължава и обичаната от софиянци инициатива на „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“ . През 2020 г. бяха дарени от софиянци за софиянци над 1400 книги. Посетителите ще могат да оставят своя прочетена..

публикувано на 31.07.21 в 10:45

Националният конкурс „Бургас и морето“ - днес и утре в Летния театър на Бургас

Националният конкурс за песен „Бургас и морето“ започва в Летния театър на Бургас. Тази година програмата се разгръща в две вечери. Националният песенен конкурс „Бургас и морето“ тази година се разгръща още по-широко и допусна до конкурсната програма 14 песни финалисти. Причината – огромният интерес от изпълнители от цялата страна – близо..

публикувано на 31.07.21 в 08:01

„Бъди до мен“ - съвместна стихосбирка на Росица Копукова и Младен Мисана

Росица Копукова и Младен Мисана издадоха книга с поезия „Бъди до мен“. Илюстрациите са на художника Иван Хаджидимитров. „ Аз когато тръгвам да пиша поезия имам усещането, че нещо ми се внушава отгоре и нямам никакви проблеми с идеи , с внушения“, каза за БНР Росица Копукова. Според нея стиховете ѝ извеждат някаква идея, която..

публикувано на 30.07.21 в 16:12

Боряна Росса показа видео инсталация в Гьоте-институт в София

Все още имате шанс да разгледате изложбата "Отклонение: жените в българското кино“ в Гьоте-институт в София. Видео инсталацията „Отклонение“ включва интервюта с единадесет жени, представителки на различни професии, които анализират женските образи в шест български филма, създадени между 1945 и 2019 г.: „Вълчицата“ (1965), „Отклонение“..

публикувано на 30.07.21 в 14:59

Пабло Инза и София Саборидо преподават аржентинско танго в България

Магнетичните Пабло Инза и София Саборидо вече цял месец неуморно представят своя Intensive Tango Project, серия от уроци, срещи, похвати и задълбочени танцови елементи, техники, импровизации, музикалност. Пабло Инза и София Саборидо са от Аржентина, преподават във Франция и пътуват по света. Любимото танго на София Саборидо е „Уно“ от..

публикувано на 30.07.21 в 11:09

За поредна година Андреа Бочели изнесе концерт в родното си място Лаятико

Магдалена Гигова присъства на концерта на Андреа Бочели в родното му място Лаятико в Италия. Андреа Бочели изнася през последните години концерт на 22 и 24 юли в "Театъра на тишината".   "Той е директор на театъра и е създаден от Общината с негова финансова помощ и по негова идея през 2006", каза за БНР Магдалена Гигова, водещ на..

публикувано на 29.07.21 в 22:30

"Покоряване на щастието" - размисли на Бъртранд Ръсел за удовлетвореността

Бъртранд Ръсел е автор на книгата "Покоряване на щастието". " Бъртранд Ръсел е едно от най-ярките имена на XX век , когато стане дума не само за философия, но и за хуманитаристика генерално. Той е известен и като логик, математик. Понякога хората може да се притеснят, ако посегнат към негова книга, защото ще открият много математически..

публикувано на 29.07.21 в 22:30