Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ден на отворените врати ще се проведе в НАО Рожен

В Обсерваторията ще бъде монтиран нов телескоп

Снимка: Национална астрономическа обсерватория Рожен

На празника на "Света Троица" ще се проведе ден на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория  в Рожен. В Обсерваторията ще пристигне представител на австрийска фирма, производител на новия телескоп с оптична система, чието изграждане предстои.

Обсерваторията в Рожен е единствената в света с параклис. Непосредствено до голямата кула с най-големия телескоп е параклисът "Свети дух", построен е през 1935 година. Всяка година на храмовия празник там пристигат хора от околните села. И тази година ще се съчетае духовния празник с деня на отворените врати. При спазване на противоепидемичните мерки посетителите ще могат да разгледат безплатно най-големия астрономически комплекс в Югоизточна Европа.

"Традицията тук е местните хора от Чепеларе, от Смолян, от Соколовци да организират курбан и честване на празника на параклиса. Така че на тази дата се събират много хора в обсерваторията и затова и навремето ръководството на института е решило, че е най-добре на този празник да се организира и ден на откритите врати. Така че всеки, който дойде, който желае може да посети Обсерваторията и да разгледа апаратурата, с която ние работим, да се запознае с нашата работа на астрономите в Рожен", каза професор Евгени Семков, директор на Института по астрономия.

След броени дни в обсерваторията пристига представител на австрийската фирма производител на нов телескоп, чието изграждане предстои. Специалист от Австрия ще се запознае с обсерваторията и с площадката, на която се планира да се монтира.

"Телескопът ще бъде най-модерното, което се прави в момента, в тази част на астрономията, наблюдателната астрономия в оптичната област. Така че ние сме поръчали телескоп, който отговаря на всички необходими условия. Той може сам да следи обектите без човешка намеса, много качествени снимки ще може да прави на небесните обекти. Същевременно телескопът е сравнително малък и компактен и няма нужда от такава голяма кула, която имаме на двуметровия телескоп. Кулата, която също е включена в цената на самия телескоп е с размери 6 метра на диаметър и 8 метра височина, ще бъде много по-ефективен за работа, защото той ще може да работи в автоматичен режим, ще може да му се зададе програма какви точно наблюдения кои обекти да следи и наблюдава без човешка намеса, което го прави много по-ефективен в сравнение с тези телескопи, които са от преди 40-50 години идеология техническа",  допълни още професор Евгени Семков.

Предстои да има още един ден на отворени врати в края на август. Той ще е с по-голяма насоченост и в астрономията с повече демонстрации на това какво може да се наблюдава.

"Не очакваме нещо, което да е необичайно и свръхестествено, но това, което и вие споменахте е свързано с метеорни потоци, случайно падащи звезди, които можем да видим. Планетите на нощното небе през лятото ще се виждат на залез слънце и Венера, и Меркурии се виждат. Малко по-късно през лятото в по-нормално време след 10-11 часа през нощта ще може да се вижда Юпитер. По-късно ще се забелязва и Сатурн", допълни директорът на Националната астрономическа обсерватория Рожен доц. д-р Никола Петров.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Климатиците в автомобилите се повреждат заради неправилна експлоатация

С повишаването на температурите през лятото обичайна гледка е в сервизите да се образуват опашки заради неработещи климатици в колите. Една от възможните причини е изтичане на фреон. Даже при нормална работа на системата изтичането на фреон годишно е от порядъка на 7-8%. Затова е необходимо веднъж на две години да се добавя. Клиенти на..

публикувано на 03.08.21 в 19:09
Снимката е илюстративна

Готвят се промени във връзка с компенсациите за неприети в детски градини деца

„Имаме обещание от Столична община , че ще бъдат разгледани всички м олби на родители, който не са одобрени “, посочи в „Преди всички“ Зорница Трифонова от Асоциация „ Родители“ във връзка с това, че има случаи на неприети деца в детските градини , но родителите им не са получили и компенсация след това. Има само обещание от заместник-кмета на..

публикувано на 03.08.21 в 13:39

Полагат се добри грижи за четирите двугърби камили в Столичния зоопарк

Четирите двугърби камили, които пристигнаха от Унгария се чувстват добре, контактни са и се радват на хората, които ги наблюдават. Те вече имат имена - мъжката се казва Дидо, а женските Миша и Татяна. Търси се име и за четвъртата камила, каза за БНР Ирина Сахатчиева, която отговаря за връзките с обществеността в Столичния зоопарк: " Могат..

публикувано на 03.08.21 в 12:49

Красимир Грудев: Да се прекрои изцяло здравна система означава да се сменят много закони

„Отново се преповтарят стари популистки тези, хвърлят се неясни идеи. Наистина се чудим какво можем да очакваме като политика в здравеопазването. Нищо не е ясно. Непрекъснато се повтаря болниците да не са търговски дружества и дотук спира всичко.“ Това каза пред БНР председателят на УС на Сдружението на частните болници Красимир Грудев. Според..

публикувано на 03.08.21 в 10:23
Тутракан

За девети път в Тутракан се проведе фестивалът „Огненият Дунав“

За девети път в Тутракан отново се проведе едно от най-мащабните събития в българската част на Дунав – фестивалът „Огненият Дунав“. Седмица на концерти на класическа и друга музика на известни изпълнители и художествени колективи. Кулминацията бе на 31 юли с концерт на “Фондацията” и приятели и със светлинно, огнено-лазерно шоу над..

публикувано на 02.08.21 в 20:42
Служебният министър-председател Стефан Янев

Традиционното гайдарско надсвирване в Гела отново събра многохилядна публика

Традиционното гайдарско надсвирване в Гела отново събра многохилядна публика от страната и чужбина. Фестивалът на родопската каба гайда на Илинденските поляни край Гела се проведе отново, след като миналата година бе отменен заради пандемията. Илинденският събор край Гела е с вековна история, възникнал е като среща на родопски фамилии,..

публикувано на 02.08.21 в 20:06

Учреди се Алианс "Българско Черноморие"

Учреди се Алианс "Българско Черноморие" с участието на туристическите камари на Варна и Бургас . Идеята е на директора на Летище Варна. Инициативата е подкрепена от някои от хотелиерите, но има и съпротива . "Ние сме решили да дадем кредит на доверие на това събитие. Аз съм убеден, че всичко ще бъде наред.  С един немски прагматизъм и с..

публикувано на 02.08.21 в 17:49