Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Първо национално лабораторно изследване сочи:

43% от българите са имали досег с коронавируса

Пазарджик оглавява класацията с 62%, в Ямбол данните са за 56%, в София една трета от хората имат антитела от естествена среща с вируса

| обновено на 21.06.21 в 21:08
Снимка: БГНЕС

Около 43% от населението в страната се е срещало с коронавируса. Това показва национално изследване на една от големите вериги лаборатории у нас. Изследвани са 2 665 проби, взети в различни дни и градове на случаен принцип.

Това е моментна снимка, не може да се вмести в правилата за национално представително проучване, каза в предаването „Преди всички“ собственикът на лабораторията д-р Недялко Калъчев.

Изследвани са били проби на хора, които са посетили по някакъв повод лабораториите в последните дни на май и началото на юни. Изследваните антитела касаят само досег с вируса по естествен път.

„Логиката е била, че взимаме случайни лабораторни проби. Ние не знаем предварително. Колегите в края на работния ден са подбирали проби на чисто случаен принцип, без да се интересува кой е пациентът, стоящ зад тях“, подчерта Калъчев пред БНР.

Снимка: БГНЕС

Д-р Недялко Калъчев поясни, че голяма част от хората, които са се срещнали с вируса по време на първата вълна, имат прилично ниво на антитела.

„Те не са малко. Това е един много приличен отговор.“

Слабо положителните резултати са едва 4% от пробите, отбеляза Калъчев.

Данните за Ямбол сочат 56-57% преминали през вируса, Пазарджик оглавява класацията с 62%, а за столицата около една трета от пробите са положителни за наличие на антитела.

Снимка: Ани Петрова

Ако получените от лабораторното проучване данни се екстраполират върху общия брой на населението в страната, се получават около 2 милиона души и отгоре, коментира Калъчев. По думите му, това означава, че официалната статистика може да се умножи х 6.

„Не сме си свършили работата с ваксините. Имаме да наваксваме“, посочи още Недялко Калъчев.

Има хора, които са ваксинирани, но не образуват антитела. Това се случва в малка част от случаите при определени групи пациенти, които развиват нисък имунен отговор, допълни той.

Част от ваксинираните с векторна ваксина имат много силен имунен отговор, но при малка група отговорът е много вял, отбеляза д-р Калъчев.

Повече по темата слушайте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Галина Александрова: Надявах се мерките на кабинета да успокоят цените на тока

Анонсираните мерки за подпомагане на бизнеса заради високите цени на електроенергията трябваше да успокоят цените на свободния пазар, коментира в подкаста „На всяка цена“ Галина Александрова , главен редактор на специализирания сайт за енергийни теми 3e-news.net . По думите й въпреки че в началото на деня цената на Българската независима енергийна..

публикувано на 28.09.21 в 17:12
проф. Асена Сербезова

Проф. Асена Сербезова: У нас липсва цялостен холистичен подход на управление на здравните грижи

„Като цяло изписването на лекарства по Здравна каса за домашно лечение за пациенти с Covid- 19 е израз на грижата на Министерство на здравеопазването да направи медицинските дейности по-достъпни“, каза пред БНР председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова . Проф. Сербезова: Няма гъвкави правила за..

публикувано на 28.09.21 в 11:07

Над 80 общини у нас вече нямат автобусни превози, 150 фирми са прекратили дейността си за година

Автобусните и таксиметрови превозвачи отложиха насрочения си за днес протест за 13 октомври. Действията до момента не са политически, единствената цел е секторът да продължи да съществува, каза пред БНР Ивайло Константинов от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България. От края на май беше преустановено действието на..

публикувано на 28.09.21 в 09:29
Славчо Нейков

Славчо Нейков: Държавата е длъжник на енергийно бедните

Ситуацията е абсолютно необикновена и тя не е такава само в България. Правителството прави серия от стъпки, с които се опитва да отрази адекватно положението. Това заяви пред БНР относно цената на тока Славчо Нейков, председател на Института за енергиен мениджмънт. „В тази ситуация се прави максимално възможното“, отбеляза той...

публикувано на 28.09.21 в 08:29
Владислав Панев

Поскъпват токът, парното и водата от януари 2022 година, прогнозират експерти

„54 млн. лв. са капка в морето от задълженията на "Топлофикация" - София , те общо са към един милиард към БЕХ и към Булгаргаз“, посочи пред БНР Владислав Панев, съпредседател на "Зелено движение" и част от коалицията "Демократична България". Има ново дело на "Булгаргаз" срещу "Топлофикация" - София за неизплатени 54 млн. лв...

публикувано на 27.09.21 в 11:40

Напояването в земеделието и Планът за възстановяване - мисия (не)възможна

Във версията на Плана за възстановяване и устойчивост, изпратен миналата седмица на Европейската комисия, фигурира специално направление за инвестиции, свързани с ефективно управление на водите в земеделските стопанства. Това каза пред БНР Георги Събев, заместник-министър на земеделието. По думите му това означава направление за земеделските..

публикувано на 27.09.21 в 11:24
Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика и адвокат Здравка Калайджиева

Здравка Калайджиева: Няма по света прокуратура, която да избира председател на върховен съд

„ Няма по света прокуратура, която да избира председател на върховен съд . Това е абсурдно и засяга принципа за независимостта на съда.“ Това мнение изрази пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, съдия в Европейския съд по правата на човека, преди този седмица ВСС да открие процедурата по избор на нов председател на Върховния касационен съд...

публикувано на 27.09.21 в 09:40