Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грийнпийс предлагат Министерство на възобновяемата енергия

| обновено на 21.06.21 в 10:02
Снимка: Грийнпийс/ Иван Дончев

С флашмоб пред Министерството на енергетиката активисти на Грийнпийс отбелязват лятното слънцестоене.

С акцията те откриват символично Министерство на възобновяемата енергия. Координаторът в организацията Балин Балинов обяви пред БНР, че активистите са уговорили среща с енергийния министър, на която да обсъдят европейската директива за възобновяемата енергия в българското законодателство.

"Дойдохме тук, пред Министерството на енергетиката, с предложението то да си смени името, да бъде Министерство на възобновяемата енергия, което означава, че е поело пътя наистина към необходимата трансформация от използването на изкопаеми горива като газ и въглища към възобновяемата енергия!
Грийнпийс/ Иван Дончев
Великолепен слънчев ден имаме. Интересното е, че Директивата за насърчаване използването на възобновяеми източници има краен срок за прилагане в българското законодателство и той е 30 юни. Разбира се, за да бъдат приети новите текстове, имаме нужда и от Народно събрание, така че се надяваме първата работа или в началото още на новото Народно събрание текстовете от директивата да влязат за обсъждане", каза Балинов.

"Идеята на нашата кампания е възможността хората да произвеждат енергия за собствени нужди - в рамките на домакинствата си или като енергийна общност, или като малък, среден или голям бизнес, без никакви административни процедури и без утежняващи такси. Има различни опити в държавите", поясни в "Преди всички" Балин Балинов.

"Грийнпийс“ – България от години настоява правителството да се ангажира с конкретна дата за отказ от използване на въглищата в енергетиката, по подобие на съседките ни Гърция и Румъния. 

Активистите също така са организирали петицията с искания за запазване на водите и въздуха, както и за ясен план за развитието на енергетиката, който да включва крайна дата за отказ от въглищата до 2030 г. и осигуряване на възможности за хората сами да произвеждат енергия от възобновяеми източници.

Още по темата в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пореден празник на минералната вода в троянското село Шипково

В троянското село Шипково за поредна година организират празник на минералната вода. Един от най-старите ни балнеолечебни курорти започва функционирането си от далечната 1912 г., а с лечебните свойства на минералната вода привлича посетителите си. За това местните хора си организират и празник на минералната вода, който ще започне тази вечер..

публикувано на 03.08.24 в 10:30

В София тръгва нова туристическа автобусна линия

Нова туристическа автобусна линия с номер 200 тръгва от днес в София, съобщават от Столичната община. По линията ще се движат двуетажни автобуси през уикендите до 15 септември. Целта е да се улесни достъпът до туристически обекти. Автобусите ще се движат в центъра на града с начална и крайна спирка "Площад "Св. Александър Невски""...

публикувано на 03.08.24 в 10:13
Фотоколаж: Силвия Петрова

Международните новини на седмицата

Тази седмица се засили опасността от широкомащабна въоръжена конфронтация в Близкия Изток. Политическият лидер на "Хамас" Исмаил Хания беше ликвидиран в сряда в столицата на Иран - Техеран. Палестинската групировка обвини Израел за удара по апартамента му.  Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви в сряда, че в последно време страната..

публикувано на 03.08.24 в 10:05
Държавен фонд

ДФЗ утвърди ставките по помощта de minimis

Ставки по помощта de minimis са утвърдени от Държавен фонд "Земеделие". Те се отнасят за стопаните, които отглеждат картофи, черупкови плодове и култивирани гъби. С наличния бюджет ще бъдат подпомогнати над 4 хиляди хектара картофи и над 7 хил. хектара черупкови плодове. 13 млн. лв., е бюджетът, който фонд Земеделие ще разпредели по..

публикувано на 03.08.24 в 09:20
с. Славейно

В Славейно продължават честванията на 121-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

Честванията на 121-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание продължават в родопското село Славейно. Тази година се отбелязват и 120 години от гибелта на знаменосеца Кольо Шишманов. Честването ще започне в църквата "Св. Пророк Илия", с панихида в памет на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание.  Програмата предвижда..

публикувано на 03.08.24 в 09:05

Водачът на почистващата машина извадил раненото дете в Созопол с подръчни средства

Операторът на почистващата машина е реагирал много бързо и 9-годишното дете, което се е заклещило в барабана ѝ на централния плаж в Созопол, е извадено с подръчни средства.  Това заяви в ефира на БНР Кирил Спасов, представител на фирмата концесионер на плажа. Той допълни, че с подръчни средства е отрязана част от металния кош и малчуганът е..

публикувано на 03.08.24 в 09:00

След убийството на деца в Саутпорт: Трима полицаи ранени при сблъсъци в Съндърланд

Трима полицаи бяха ранени, а осем души бяха арестувани при сблъсъци в североизточния английски град Съндърланд, свързани с нападението с нож в училище по танци в Саутпорт в понеделник, при което бяха убити три деца. Според местната полиция служителите ѝ са били подложени на сериозно насилие. Кадри по британските телевизии показаха как тълпа..

публикувано на 03.08.24 в 08:55