Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къдринка Къдринова: Магията на Виетнам са хората

Къдринка Къдринова
Снимка: БНР

Журналистът Къдринка Къдринова представи книгата си „Магията Виетнам“.

Първото пътуване на Къдринова до Виетнам е било през 2006 година. 

„Обиколила съм целия Виетнам“, обясни Къдринка Къдринова в интервю за БНР.

„От всичко по малко има в книгата. Тя е доста голяма – над 300 страници. Информацията е много обемна.“

Снимка: Славена Илиева

Книгата събира история, лични преживявания и фотографии, представящи панорама на живота във Виетнам.

„Може да се видят много лица на Виетнам. За мен най-ценното са много истории на хора“, посочи Къдринова в предаването „Нещо повече“.

30 хиляди граждани на Виетнам са възпитаници на нашите университети в миналото, уточни журналистът. Сега академичният обмен е минимален.

„Тези хора са нашето огромно богатство във Виетнам. Жалко, че България не го използва.“

Според Къдринова има потенциал за развитие на двустранните отношения.

„Виетнам е най-бързо развиващата се икономика в Югоизточна Азия. Тя зашеметява с темповете си на развитие - 7-8%. Дори пандемията, с която Виетнам се справи много успешно, може би най-успешно от всички страни в света – там има 60 смъртни случая при 100 милиона население. Тази страна има какво още много да ни даде.“

Къдринка Къдринова е родена в Италия. Прекарала е детството си в Москва. Определя се като „човек, доста отворен за света“.

Славена Илиева и Къдринка Къдринова   Снимка: Личен архив на Славена Илиева

Днес Виетнам е абсолютно неузнаваем, коментира Къдринка Къдринова в предаването „Нощен хоризонт“, визирайки доминиращите спомени в българското общество за Виетнам от войната и за виетнамските работници от последните години на социализма.

Местните хора са винаги засмени, каквото и да ги сполетява, смята Къдринова, която ги сравнява с бамбука – здраво преплетени корени и вечно раззеленяващо се нагоре стъбло. Във Виетнам тя открива „невероятно етично отношение“ между хората и много солидарно общество.

Снимка: Славена Илиева

Къдринова не спира да се изненадва от страната, която е посетила вече пет пъти.

„Виетнам има изключително древна история. Била съм в най-първата столица на древната виетнамска държава, която е във вид на охлюв – така са били градени отбранителните съоръжения. Виетнамците съхраняват свято паметта за поколенията преди тях.“

Виетнам трябва да се преживее лично, убедена е Къдринка Къдринова.

„Отидете във Виетнам, опитайте вкуса на Виетнам, насладете се на красотите на Виетнам със собствения си поглед.“  

Повече чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с мощност 30 киловата, само за техниката и съоръженията, всичко друго беше студ и мраз, така започна..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна безопасност  отчитат, че средната възраст на автопарка в България е над 20 години , а в Европейския съюз..

публикувано на 14.07.24 в 21:10

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12