Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Sofia Art Projects - градският център като сцена за изкуство в публична среда

Проектът е провокиран от периода на изолация, ограничения и дистанция заради пандемията

Снимка: БГНЕС

От 10 до 18 юни се проведе фестивалът Sofia Art Projects с мотото “Интимност и спектакъл в епохата на социалните медии".  В него участваха 11 чуждестранни и български артисти и куратори. Фестивалът се проведе в Ларгото в София.

Това е доста радикален опит да се покаже изкуство в публична среда, коментира пред БНР кураторът Весела Ножарова. По думите ѝ фестивалът е провокиран от периода на изолация, ограничения и дистанция заради пандемията от Clovid-19.

"Мога да кажа, че стана много по-болезнено желанието ни да бъдем сред хора и много по-болезнена е необходимостта ни да имаме досег с изкуство, с емоционални проявления в съвременния свят. Внякакъв смисъл мисля, че чувствата ни тепърва ще ги анализираме - какво се случи с нас след повече от една година в Covid-ситуация."

На фестивала бяха показани творби, които се вписват в средата, имат провокация към историческото минало на България, към архитектурата на Ларгото, изтъкна Ножарова.

Творбата на Стела Василева   Снимка: БГНЕС

Сред произведенията бе проект на Стела Василева.

"Това, което е много характерно за тази работа на Стела Василева, е че тя се променя в продължение на деня. Тя оцвети с цветно фолио куполите на Ларгото и в различни части на деня светлината прави различни цветни петна по земята, сутрин по един начин,  на обяд по друг начин, сега вечерта всичко е малко по-живописно, акварелно разтечено нататък, но абсолютно промени по този начин пространството на Ларгото. То стана много по-художествено, много по-въздушно, по-емоционално, по-наситено с преживяване", подчерта Весела Ножарова.

Проектът на Сашо Стоицов   Снимка: Славена ИлиеваИнсталацията на Сашо Стоицов показа историята на София. Изглежда като археологически обект. С какво послание излиза Стоицов пред публиката:

"По-задълбочено оценяване на нещата, на мисленето, на мъдростта. София е уникален град, винаги е бил и сега ще бъде. Той в момента е уникален, аз, като се разхождам по улиците, такъв град не съм виждал."

Сашо Стоицов прави обекти, които са псевдоархеологически находки:

"Той има цяла серия от произведения, които прави още през 90-те години, които са като имитация на съществуващи обекти, прави ги от картон, те изглеждат като измислени, в същото време имитира водата, имитира формата, която е псевдоархеологическа и ги слагаме между тези истински археологически обекти и създаваме много особена среда между съвремие и минало".

На фестивала беше изложена Колата София, създадена през 1985 година, българско производство.

"Колата София е изключително странен обект, направена на ръка, тя е в движение, може да се кара напред назад, има вид на спортна кола, на увеличен мачбокс кола от нашето детство. Малка количка, която е увеличена. Всичко е направено на ръка, джантите са боядисани с боя, която е за печки", разказа Весела Ножарова.

Лазар Лютаков е един от участниците във фестивала  Sofia Art Projects. Той живее във Виена. Участвал е многократно в няколко биеналета -  Венеция, Москва, Виена. В България е разпознаваем с проекта “Мазето на Баба Васа”. Той разказа повече за автомобила Колата София.

От модела са били произведени 50 бройки  Снимка: Славена Илиева

"Става въпрос за един изключително радикален автомобил, който съществува, развит е от инженер Велизар Андреев и от неговия син доц. Божидар Андреев в средата на 80-те години. Ако поразсъждаваме малко какво представлява спортната кола, спортната кола е това возило, което би трябвало да бъде най-много в крак с времето. Спортната кола е този уред, който придава форма на актуалните инженерни тенденции, технологии, материали. Спортната кола е един изключително представителен проект", каза за предаването "Нощен хоризонт" Лазар Лютаков.

Той обясни, че не става въпрос за един-единствен прототип, а за автомобил, който е развит с идеята да бъде въведен в серийно производство от около 200 бройки годишно. Произведени са едва 50 броя от този автомобил. Предполага се, че до наши дни са останали между 10 и 20.

Божидар Андреев и Лазар Лютанов  Снимка: Славена Илиева

Повече по темата чуйте в двата звукови файла.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джон-Пол Дейвидсън

Режисьорът Джон-Пол Дейвидсън участва с "Човекът с шапката" на "София Филм Фест"

Британският режисьор Джон-Пол Дейвидсън представя "Човекът с шапката" на есенното издание на "София Филм Фест". Филмът   е направен  заедно с композитора Стивън Уолбек. " Във филма има сцени, които са абсолютно нелепи с граници по средата на нищото , с бюрократи, които подпечатват нищо не значещи бумаги и това е парадокса на..

публикувано на 24.09.21 в 21:09
Радина Росенова

Радина Росенова печели слава с рисувани платна

"РОД" е названието на проект, който съдържа 28 рисувани платна. Всяко едно от тях изобразява характерна шевица от даден регион, съчетана с културна или природна забележителност - емблема за съответното място. Комбинацията от картини прави опит да създаде една нова визитка на България. "Имам няколко изложби извън България- на остров..

публикувано на 24.09.21 в 18:19
Цветозар Цаков

Цветозар Цаков описа размислите си в книгата „Винилови души“

Дебютиращият автор на проза Цветозар Цаков събра свои разкази в книгата „Винилови души“. В един от неговите разкази можете да прочете разсъжданията му за социалистическия режим. „Хрумна ми тази идея да разкажа за соца или моята версия за това, което аз знам под формата на анектод или метафора“, каза за БНР Цветозар Цаков...

публикувано на 24.09.21 в 16:26
Авторът на снимките Ивайло Дончев

Фотографии се продават благотворително в полза на училището в Русаля

„Живот след смъртта“ се нарича дебютната изложба на Ивайло Дончев в Project Lab в София. Тя се открива в понеделник и ще продължи до 15 октомври. Дончев е фотографирал сгради, които вече са в руини, но някога са имали своята роля, присъствие и обществена функция. „Показваме, че определени създадени от човека структури имат живот и след..

публикувано на 23.09.21 в 11:36

Спомени за режисьора Хитьо Попов

Имаме повод да си припомним първия български оперен режисьор Христо Попов, познат по-скоро като Хитьо Попов - на 23 септември се навършват 130 години от рождението му. От 20-те до 60-те години на ХХ век, близо 40 години той е стълб на българския оперен и оперетен театър, поставя 120 музикално сценични творби, в повечето случаи за първи път на..

публикувано на 22.09.21 в 18:23

Фестивалът "Изкуството на барока" събира изпълнители от балканските страни

2020-а беше сложна година за фестивалите - едни успяха да се проведат, макар и при тежки условия, други бяха отменени или отложени, а трети започнаха с концерти на живо, а се наложи да преминат в онлайн варианти, заради рестрикциите за публиката и събирането на повече хора на едно място. Такъв беше случаят и с „Изкуството на барока“. 15-ото..

публикувано на 22.09.21 в 17:37
Борис Недялков на сцената

Борис Недялков - третият българин в Кралския Концертгебау оркестър

Новините от Кралския Концертгебау оркестър обикновено научаваме от първо лице, защото концертмайстор там вече повече от 20 години е нашият блестящ цигулар Веско Ешкенази. Той пръв написа в социалните мрежи, когато в оркестъра влезе като първи тромпетист Мирослав Петков, а само преди няколко дни, на 15 септември, публикува снимка с надпис „От днес..

публикувано на 22.09.21 в 15:16