Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест под наслов „Да спрем смъртта по пътищата!“ пред Съдебната палата в Пловдив

Снимка: Кремена Данева

Протест под наслов „Да спрем смъртта по пътищата! Да спасим животи!“ се провежда пред Съдебната палата в Пловдив. Той предхожда разпоредителното заседание в окръжния съд срещу 20-годишния Петър Маринашки от Стамболийски, обвинен  че при катастрофа по непредпазливост е причинил смъртта на двама свои приятели Тодор Бараков и Виктор Василев.

При инцидента са ранени и другите две момчета, пътували в автомобила 

Според събраните доказателства във фаталния ден на 11 ноември миналата година Петър Маринашки  е шофирал с висока скорост и под въздействието на марихуана. Той губи управление над автомобила и се блъска в дърво. Загиналите Тодор и Виктор са съответно на 16 и 17 години. Събралите се днес на протеста са възмутени, че Петър Маринашки е бил освободен от ареста след разглеждане на мярката му за неотклонение под гаранция от 2000 лева.

Васко Александров, бащата на Виктор и Галина Илчева, майка на Тодор Бараков заявиха:

„Употребата на наркотици и превишената скорост е умишлена…Най-възмутителното е, че има шанс и законът го позволява той да се измъкне с условна присъда. Ние сме тука, за да искаме ефективна присъда, максимална, и тази негова присъда да бъде пример“.

Заседанието на съда започва в 9.30 часа 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Искат от Главния прокурор надзор по дело за смърт на пътя

Днес се навършват точно два месеца от смъртта на две момчета, които стават жертва на жестока катастрофа край пловдивското село Кадиево.  На 11-ти ноември миналата година 16-годишният Тодор Бараков загива на място, а 17-годишният Виктор Василев..

публикувано на 11.01.21 в 17:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Недоверието към ваксините в Европа е причина деца да пропускат имунизации, отчитат от СЗО и УНИЦЕФ

123 хиляди деца в Европа и Централна Азия не са получили каквито и да били рутинни ваксинации, сочат последните данни за националното имунизационно покритие, които бяха оповестени от Световната здравна организация и УНИЦЕФ.  Ваксинирането на децата по..

публикувано на 16.07.24 в 05:29
Киър Стармър, лидер на победилата Лейбъристка партия

В бъдеще може да има среща на върха Обединеното кралство-ЕС

Европейските лидери са "непредубедени" за това как да рестартират отношенията с Великобритания и не изключват възможността за среща на върха Обединеното кралство-ЕС в бъдеще, каза високопоставен служител на ЕС преди срещата в четвъртък в Бленъм, графство..

публикувано на 16.07.24 в 05:22

Глобалното затопляне удължава денонощието и може да доведе до проблеми с интернета и GPS

Климатичната криза причинява удължаване на денонощието, защото масата на топящите се ледници променя планетата ни. Това показва изследване, публикувано в научния журнал на Националната академия на Съединените щати и цитирано от "Гардиън". Според учените,..

публикувано на 16.07.24 в 05:19
Палестинка в разрушената си къща в град Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 16 юни 2024 г.

Дейвид Лами призова за спиране на боевете в Газа

Новият британски министър на външните работи Дейвид Лами призова за незабавно прекратяване на огъня в Газа по време на първото си посещение в Израел и палестинските територии. "Тук съм, за да настоявам за прекратяване на огъня. Загубата на живот през..

публикувано на 16.07.24 в 04:53
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра –..

публикувано на 15.07.24 в 21:31