Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Зрелостници от Украйна и Молдова не успяха да положат онлайн изпита по български език

Кандидат-студенти за български университети се оплакват от технически проблеми с платформата, МОН търси решение

Снимка: Ани Петрова

Дванадесетокласници от български произход от Украйна и Молдова сигнализират за сериозни проблеми, съпътствали онлайн изпита за владеене на български език. За първа година този тест се провежда в електронен формат.

Още по време на пробните изпити са били регистрирани сигнали от преподаватели и родители, че платформата не работи добре. Платформата е изработена специално за целите на тази кампания.

В събота системата дълго време била блокирана. Заради проблемите в този ден е била дадена възможност изпитът да се повтори в неделя. Някои дванадесетокласници обаче и при повторния опит не са успели да приключат изпита успешно.

Симеон Танурков иска да запише Филология. Той е успял да направи само първия модул, защото не е имал достъп до системата през цялото време.

„Исках да започна да правя изпита. Беше написано, че паролата и потребителското ми име не са валидни. Сигурен съм, че не е по моя вина. Изпитът завърши, но аз не успях да вляза. В неделя беше същият проблем.“

Борис Пармакли, който иска да кандидатства информатика, разказа пред БНР, че е имал сходен проблем. „Пишеше, че паролата не е валидна. Следвах всички инструкции, но не помогнаха.“

Пармакли смята, че проблемът е в системата. И той, и Симеон питат ще могат ли да положат изпита отново, за да имат валидни резултати.

И двамата са си писали дълго време с екипа, разработил платформата – екип на Техническия университет в София. Лично са получили указания и помощ, увери в предаването „Преди всички“ Галина Дреновска, директор на Дирекция „Висше образование” в Министерството на образованието и наука.

Борис изобщо не е имал достъп до теста, а Симеон е влизал неколкократно, но не е започвал да го решава. Това се е случило едва в края на изпитното време - сочат данните на МОН.

987 кандидати от общо 1050 явили се на изпита са го положили успешно, обобщи Дреновска. Под 15 души имат резултати, равняващи се на слаба оценка.

В анализа си от МОН отчитат най-голям проблем при учениците от Украйна и Молдова.

Ще се търси вариант неуспелите да положат изпита поради технически причини, да се явят отново, каза още Дреновска. „За втория ден нямаме доказателства, че поради вина на системата някой не е успял да завърши.“

Всички кандидати са имали възможност в тричасов прозорец да се включат и да правят теста. Проблемът с достъпа е бил характерен за онези, които са се опитали да влязат още през първия час, уточни Галина Дреновска.

Системата е била тествана с много по-голям брой хора от явилите се на изпита, но въпреки това техническите проблеми са факт, разказа още тя. Стана ясно още, че системата е била отворена повече от месец преди изпита за упражнения.

Приемът по Постановление 103 е държавна политика на страната ни от 28 години. Допреди 2 години установената практика била тези изпити да се провеждат на място. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Сливен проверява за изправността на шумозаглушителните системи на автомобилите

Полицията в Сливен проверява за изправността на шумозаглушителните системи на автомобилите. Проверките се извършват при ежедневния контрол по спазване на Закона за движение по пътищата и по постъпили сигнали от граждани. От началото на годината са установени 23 случая на изменения в конструкцията на автомобилите. Проверките са върху..

публикувано на 23.07.21 в 19:50
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Политическата ситуация изглежда доста пародийна

" Политическата ситуация изглежда доста пародийна . Защо изглежда пародийна - всички, които се взимат на сериозно, то става пародия после. Особено пародийно е, когато един хуморист или шоумен става сериозен и започва да оправя държавата, това става пародия", каза за БНР Михаил Вешим, главен редактор на вестник "Стършел", автор на книгата..

публикувано на 23.07.21 в 16:10

Форумът "Глобален Добрич" събира идеи за развитието на града

На 15 август ще се проведе шестият форум "Глобален Добрич". Организатор на инициативата е Пламен Пеев. Той живее в столицата на Естония -   Талин. Целта на инициативата е да бъдат привлечени родените в Добрич, които живеят в чужбина и могат да помогнат за развитието на града. Пламен Пеев решил, че вместо да критикува и да се възмущава за..

публикувано на 23.07.21 в 14:48
Националният военен университет „Васил Левски“  - випуск 143

Националният военен университет „Васил Левски“ изпраща своя 143-и випуск

Националният военен университет „Васил Левски “ във Велико Търново изпраща утре своя 143-и випуск. 121 курсанти ще получат своите лейтенантски пагони и 10-годишни договори за работа в Българската армия на тържествена церемония пред крепостта Царевец. В ритуала по присвояването на първо офицерско звание на великотърновските курсанти се..

публикувано на 23.07.21 в 14:28
Еньовден в Белмекен

Виргиния Захариева: В трудни времена имаме нужда от традиция

"На Еньовден, тези много силни дни около 24 юни, бяхме в Белмекен и след това слязохме в Долна Баня. Направихме ритуала на самия Еньовден ", каза за БНР Виргиния Захариева, писател, терапевт, поетеса, художник. По време на празника Еньовден участниците в празника са месили хляб, изричайки силни слова за здраве: "Хлябът стана..

публикувано на 23.07.21 в 12:35

Кметството в Тел Авив създаде програма за подкрепа на самотни възрастни хора

Кметството в Тел Авив създаде програма за подкрепа на самотни възрастни хора.   " Няколко организации се занимават с дейности в подкрепа на възрастните хора . Повечето от участниците в тях са доброволци. Има няколко фондации, които дават стипендии на студенти, като една от клаузите, освен висок успех и творческа, изследователска работа,..

публикувано на 22.07.21 в 17:10

Приключи работата по проекта „Децата се учат да защитават животните“

Дора Радева приключи работа по проекта „Децата се учат да защитават животните“ на Фондация „Четири лапи“, който се изпълняваше седем години. „Работила съм от София до Благоевград, Видин, Търговище Разград, Стара Загора, Габрово, Севлиево. Много са местата, през които минах и успях да изградя една много добре действаща мрежа, която да работи..

публикувано на 22.07.21 в 15:35