Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки монах заля с киселина висши духовници, адвокати и полицай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Монах в Гърция заля с киселина няколко гръцки митрополити и висши духовници, адвокати и полицай. Инцидентът е станал в манастир в Атина, който е и седалището на Светия синод на Гърция. Причината за нападението на монаха - църквата го отлъчи от клира поради съмнения за участие в разпространение на наркотици.

Седем митрополити, двама адвокати и един полицай са в болницата в тежко състояние, след като са били заляти с киселина. Случаят се разиграва в свято място, както подчертават медиите - в манастира "Петраки", където се помещава седалището на православната църква в Атина.

Един от адвокатите, присъствал на църковния съд, разказа пред медиите, че извършителят е 37-годишен йеромонах. Той се явява пред църковния съд с обвинение, че е участвал в разпространение на наркотици. По този повод и съгласно канона църквата има право да го отстрани от клира.

В съдебния състав на църковния съд са присъствали само духовници, които йеромохът полива с киселина, внесена от него в съда. Заради това седем епископи са в болница в Атина с множество изгаряния. 

"Такава жестокост от монах не може дори да се коментира", са изявленията на психолози в медиите.

Извършителят е арестуван и се намира под охрана в полицията в Атина.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Без маски на открито и вечерен час в Гърция, но с дистанция на плажа

Премахват носенето на маски на открито и вечерния час в Гърция. Задължително е обаче спазването на дистанция и на плажа. От утре 24-ти юни се премахва носенето на маски на открито, заяви на брифинг заместник-министърът по защита на гражданите Никос..

публикувано на 23.06.21 в 20:04

Гърция застрашена от четвърта вълна на пандемията

Вариантът Делта на коронавируса поражда загриженост относно възможността за четвърта вълна от пандемията в Гърция , заяви ръководителят на Националния комитет по ваксинация Мария Теодориду. По време на брифинг за пресата за разпространението на вируса..

публикувано на 23.06.21 в 16:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест на винопроизводители в Поморие срещу нови изисквания на финансовото министерство

С автошествие с трактори, комбайни и товарни камиони лозари и винопроизводители от Поморие протестираха срещу нови изисквания в наредба на финансовото министерство. Според промените лозарите се задължават да претеглят събраното грозде още в..

публикувано на 31.07.24 в 11:33

Жителите на село Драганово на протест, искат водопровод

Жителите на село Драганово излязоха на протест и затвориха моста към населеното място. Недоволството е срещу неяснотата от Министерството на регионалното развитие ще получи ли Община Горна Оряховица 17 милиона лева за нови водопроводи на селото, което..

публикувано на 31.07.24 в 11:31
Людмила Петкова

Людмила Петкова: Има риск второто плащане по ПВУ да не бъде в пълен размер

Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова предупреди, че има риск второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост да не бъде получено в пълен размер. НС изслушва двама министри за предложени промени в ПВУ..

публикувано на 31.07.24 в 11:05

Протест "Нито една повече" в 19 часа пред Съдебната палата в София

Протест под надслов „Нито една повече“ срещу насилието над жени ще се проведе в 19 часа пред Съдебната палата в София. Причината е, че за по малко от седмица две жени са убити от техните партньори. На фона на тези две убийства, вчера магистратите от..

публикувано на 31.07.24 в 11:03

Забрана за транспортиране на овце и кози в Гърция заради случаи на чума

В Гърция се разраства разпространението на чума по дребните преживни животни. Властите обявиха забрана за транспорта им Забраненo е транспортирането на овце и кози в цяла Гърция, за да се ограничи разпространението на чумата сред животните,..

публикувано на 31.07.24 в 10:25

Френските самолети гасят в Малешевската планина, няма потвърждение за нашите хеликоптери

Двата френски самолета, които трети ден са в България по Европейския механизъм за помощ при бедствия, отново се включиха в гасенето от въздуха в Малешевската планина точно в 9 часа. Остава в сила забраната за плаване на лодки и други плавателни..

публикувано на 31.07.24 в 10:11
Делян Пеевски

Пеевски: Президентът разцепва ДПС

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски заяви в кулоарите на парламента, че президентът Румен Радев разцепва ДПС и кадрува в Народното събрание с опита, по думите му, да бъде сменен председателят Рая Назарян: "Има ДПС на..

публикувано на 31.07.24 в 09:50