Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ дава на прокуратурата материалите от проверката за доставки на респиратори, маски и лекарства

Д-р Димитър Петров: Договори, фактури и плащания са се случвали за един ден

Д-р Димитър Петров
Снимка: БГНЕС

Материалите от проверката на Министерството на здравеопазването за закупени от Китай респиратори, маски и лекарства за периода на извънредната епидемична обстановка от 13 май миналата година до момента отиват в прокуратурата. Това каза пред БНР заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Проверката е показала, че става дума за непрозрачни процедури и по-високи от пазарните цени. Заобиколени са били стандартните практики за съгласуване, а подписването на договор, издаването на фактура и плащания са се случвали в рамките на един ден. 

Ще изпратим материалите в прокуратурата“, заяви Петров в предаването „Преди всички“.

Общото между тези процедури говори за крайно непрозрачно управление в министерството в този период. Не са изпълнени елементарни процедури и нормативни актове за дейността на МЗ, поясни Димитър Петров.

Незнайно откъде са пристигали оферти. Получихме обяснения, устни, че са идвали от Министерството на икономиката и по линия на търговските представителства.“

Проверката обаче показала, че в Министерството на икономиката не знаят за подобно нещо.

„Не е ясно кой е носил тези оферти, по какъв начин са набирани, по какъв начин са оценявани“, изтъкна д-р Петров.

Не е имало и работна група, която да обсъжда процедурата.

Всичко е написано от един заместник-министър, без никакво съгласуване – Жени Начева, подчерта Димитър Петров. По думите му подписването на договор, издаването на фактурите и плащанията са се случили в един и същи ден.

„Всичко това е правено за един ден.“

Договорите не съдържат неустойки. В тях е имало срок за доставка 20 дни, който не е бил спазен в нито един от случаите. Последните респиратори например са дошли чак през септември. Харчени са били допълнително средства за доокомплектоване на респираторите и за тяхното инсталиране.

Илюстративна снимка: БГНЕС

Прави впечатление, че 50 респиратора са на двойни и тройни цени от тези, които след това са купувани с някакви процедури, поясни д-р Петров. 

Поне 30 хиляди отгоре е цената. То си личи от следващи поръчки. Цената е завишена затова, че е търсена по този начин. Някой е дал тази оферта и моментално е превърната в договор. Този някой според мен е министърът на финансите, тогавашният, или самият министър-председател, тъй като третият договор с Турция - за лични предпазни средства, беше обявено, че е по лична договорка на премиера. Вероятно е дошъл готов договор в министерството, който Жени Начева е пуснала за подпис.“

Не е нормално докладна записка, решение на Министерски съвет, договор, който не е ясно кой е написал, фактура и плащане да станат в рамките на един ден, категоричен е заместник-министърът. 

Проверката за закупените хидроксихлорокин и азитромицин извън европейските средства, със средства от националния бюджет, сочи, че хидроксихролокинът е бил закупен за 600 хиляди долара и е бил складиран в „Бул био“, където по това време е имало големи количества, дарени от няколко фирми.

„Въпреки това е направена тази доставка.“

Вероятно голяма част от хидроксихлорокина няма да бъде използван заради изтичащи срокове на годност, прогнозира Димитър Петров. „Като му изтече годността, ще бъде бракуван.“

Медикаментът е предложен е за лечение на ревматологични заболявания, но са заявени само 3 хиляди опаковки от общо 100 хиляди, които са застрашени от изтичане на годността.

Илюстративна снимка: БГНЕС

В големи количества на склад и до момента има маски от първата доставка.

„Изрично е записано, че те не са стерилни, не са за медицинска употреба, но странно защо са разпределени по болниците.“

По думите на Петров маските са били купувани като KN-95, тоест като медицински маски.  

„Националната детска болница - практически нищо не е свършено в този период. Водена е една безплодна кореспонденция. Този подход не може да остане“, коментира още заместник-министърът на здравеопазването. 

От вчера изводът е, че отива към нов проект.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин

Малко преди 9 ч. хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин. Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията.  По-рано през деня стана ясно, че това не се е случило 2 пъти в изминалите часове след старта на инцидента...

публикувано на 26.07.24 в 09:07

Росен Белишки: Мит е, че през летните месеци има бум на домови кражби

1679 са извършените домови кражби на територията на цялата страна за първите 6 месеца на тази година . Това обяви пред БНР Росен Белишки от Главна дирекция "Национална полиция".  За сравнение той посочи, че за същия период на миналата година те са били 2018. " Имаме намаление на регистрираните престъпления с 16% , което е около 340 случая..

публикувано на 25.07.24 в 15:28

ГИТ: Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава

Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава , заяви пред БНР Димитър Маджаров от Дирекция "Трудова мобилност" в Главната инспекция по труда. "В случай, че българите сключат договор директно с работодател в чуждата държава, правомощията на Инспекцията по труда са ограничени единствено до подаване на сигнали до..

публикувано на 25.07.24 в 14:57
Илия Проданов, председател на НАЗ

Илия Проданов: Години наред държавата насочва към Гърция и Турция повече вода от договореното

Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с липсата на напояване, години наред държавата насочва към южните ни съседки Гърция и Турция повече вода, отколкото е договорено в междудържавните спогодби, защото страната ни не може да използва наличната вода в реките и язовирите. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията..

публикувано на 24.07.24 в 10:46

Иван-Александър Кютев: Село Воден е шедьовър на абсолютното безхаберие на много институции

Пожарът беше овладян благодарение на младите воденци, на земеделските производители, на доброволците . Това заяви пред БНР фотографът Иван-Александър Кютев - жител на село Воден и създател на групата "Остави се да бъдеш Воден", която набира средства за пострадалите. Той започна разказа си преди 3 дни във Фейсбук така: "През 2020 г. бях..

публикувано на 24.07.24 в 10:16

Атанас Кръстанов: Без държавна агенция няма да можем да се справим с нито едно природно бедствие

Пресилено е да се каже, че е провал начинът, по който държавата се справи с пожарите на някои места, но действително не можаха да се справят както трябва .  Това е мнението на Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия. Всяка година се повтарят абсолютно едни и същи неща , подчерта той пред БНР и заяви категорично, че..

публикувано на 23.07.24 в 14:18
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30