Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Диян Стаматов: Обществото очаква далеч по-важни от деполитизацията на училищата промени в закона

Диян Стаматов
Снимка: БГНЕС

Неотдавна в предаването „Неделя 150“ просветният министър проф. Николай Денков съобщи, че повече от една трета от началниците на регионалните управления по образованието са ангажирани с партийна дейност. Денков тогава уточни, че в текстовете на Закона за училищното и предучилищното образование никъде няма ясно изискване политическа дейност да не се случва в училищната система.

В МОН се получават сигнали, че и в предходни предизборни кампании на учителите и директорите е бил оказван натиск „в една или друга посока, свързана с дейността на политическите партии“, изтъкна Николай Денков. По думите му „този натиск е абсолютно неприемлив в тази система“. За целта се предлагат промени в закона.

Училището определено не е място за политизиране, нито за представяне на каквито и да е политически твърдения и пропаганди“, каза пред БНР Диян Стаматов, директор на столичното 119. училище и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

В неговата практика като училищен директор не е имало идеи за политизиране или пропагандиране. До него не са достигали информации за политически или партиен натиск. В предаването „Преди всички“ Стаматов изрази мнение, че не е разумно да се правят промени в закона в тази посока или ако се правят - то следва към съществуващите дефиниции просто да се добавят две думи.

Аз не мисля, че законът трябва да се редактира или да се отваря изобщо. В нашия закон е записана забрана по отношение на пропагандиране на различни идеологически трактовки. Ако трябва да се конкретизира в дадената ситуация – може би да. Но ако погледнем още по-глобално – има далеч по-жизненоважни и обществено очаквани промени, които обществото ни очаква в закона. Той вече е на 5 години и редакции в него са правени само и единствено във финансовата посока.“

Като теми, по които биха могли да се правят корекции съобразно днешната ситуация, Стаматов очерта националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити.

„Да се правят в електронен формат ДЗИ и НВО, да се прави истинска редакция на това, което се види от резултатите им, да се коригира всяка година, съобразно ситуацията на поколенията и резултатите им. Учебният план, учебните програми – олекотяването им, достигането до един много по-съвременен и гъвкав начин до поколението, което днес е коренно различно от това, което беше през 2016-а“, коментира Диян Стаматов.

Като друга съществена и важна промяна в законодателството той посочи онлайн обучението.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тутракан

За девети път в Тутракан се проведе фестивалът „Огненият Дунав“

За девети път в Тутракан отново се проведе едно от най-мащабните събития в българската част на Дунав – фестивалът „Огненият Дунав“. Седмица на концерти на класическа и друга музика на известни изпълнители и художествени колективи. Кулминацията бе на 31 юли с концерт на “Фондацията” и приятели и със светлинно, огнено-лазерно шоу над..

публикувано на 02.08.21 в 20:42
Служебният министър-председател Стефан Янев

Традиционното гайдарско надсвирване в Гела отново събра многохилядна публика

Традиционното гайдарско надсвирване в Гела отново събра многохилядна публика от страната и чужбина. Фестивалът на родопската каба гайда на Илинденските поляни край Гела се проведе отново, след като миналата година бе отменен заради пандемията. Илинденският събор край Гела е с вековна история, възникнал е като среща на родопски фамилии,..

публикувано на 02.08.21 в 20:06

Учреди се Алианс "Българско Черноморие"

Учреди се Алианс "Българско Черноморие" с участието на туристическите камари на Варна и Бургас . Идеята е на директора на Летище Варна. Инициативата е подкрепена от някои от хотелиерите, но има и съпротива . "Ние сме решили да дадем кредит на доверие на това събитие. Аз съм убеден, че всичко ще бъде наред.  С един немски прагматизъм и с..

публикувано на 02.08.21 в 17:49

Държавни ВУЗ-ове против създаването на частни факултети по дентална и обща медицина

Ректорите на четири държавни университета по медицина у нас изразиха притеснение от намерението за създаване на частни факултети по дентална и обща медицина . Според тях ще се занижи качеството на образованието и ще завършат специалисти, които няма да могат да си намерят работа.  Според Националната карта за висшето образование в..

публикувано на 02.08.21 в 16:53

Добивите от мед в Ямбол са два пъти по-малко в сравнение с 2020 година

Пчеларите в района на Ямбол отчитат, че през 2021 година са се сблъскали с много проблеми заради неблагоприятните метеорологични условия. „Когато отворя кошера забравям кой съм, забравям си проблемите“, каза за БНР дългогодишния пчелар Косьо Косев. Добивите от мед тази година са два пъти по-малко в сравнение с 2020 година...

публикувано на 02.08.21 в 15:20
Марк Ван де Хей и Тома Песке

Астронавтите Тома Песке и Марк Ван де Хей отговориха на въпроси на деца

Могат ли кокошките да снасят яйца в Космоса?, Кога ще бъде позволено на децата да летят там? Дали може да ходим и с асансьор там. Това бяха само част от десетките провокативни въпроси, които българските деца зададоха на астронавтите Тома Песке и Марк Ван де Хей от Международната космическа станция. Срещата, почти виртуално и почти реално..

публикувано на 02.08.21 в 13:29
Разкопките на върха на Небет тепе, Пловдив

Старт на последния етап от разкопките на Небет тепе

В Пловдив археолози започнаха последния етап от разкопките на върха на Небет тепе , където пластовете история отвеждат до дълбока древност, още през пети век преди Христа до Османския период. Проучва се югозападната част на обекта .  Той е част от големия проект  „По крепостните стени на Филипопол” , който включва и Източната порта, но..

публикувано на 02.08.21 в 12:14