Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диян Стаматов: Обществото очаква далеч по-важни от деполитизацията на училищата промени в закона

Диян Стаматов
Снимка: БГНЕС

Неотдавна в предаването „Неделя 150“ просветният министър проф. Николай Денков съобщи, че повече от една трета от началниците на регионалните управления по образованието са ангажирани с партийна дейност. Денков тогава уточни, че в текстовете на Закона за училищното и предучилищното образование никъде няма ясно изискване политическа дейност да не се случва в училищната система.

В МОН се получават сигнали, че и в предходни предизборни кампании на учителите и директорите е бил оказван натиск „в една или друга посока, свързана с дейността на политическите партии“, изтъкна Николай Денков. По думите му „този натиск е абсолютно неприемлив в тази система“. За целта се предлагат промени в закона.

Училището определено не е място за политизиране, нито за представяне на каквито и да е политически твърдения и пропаганди“, каза пред БНР Диян Стаматов, директор на столичното 119. училище и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

В неговата практика като училищен директор не е имало идеи за политизиране или пропагандиране. До него не са достигали информации за политически или партиен натиск. В предаването „Преди всички“ Стаматов изрази мнение, че не е разумно да се правят промени в закона в тази посока или ако се правят - то следва към съществуващите дефиниции просто да се добавят две думи.

Аз не мисля, че законът трябва да се редактира или да се отваря изобщо. В нашия закон е записана забрана по отношение на пропагандиране на различни идеологически трактовки. Ако трябва да се конкретизира в дадената ситуация – може би да. Но ако погледнем още по-глобално – има далеч по-жизненоважни и обществено очаквани промени, които обществото ни очаква в закона. Той вече е на 5 години и редакции в него са правени само и единствено във финансовата посока.“

Като теми, по които биха могли да се правят корекции съобразно днешната ситуация, Стаматов очерта националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити.

„Да се правят в електронен формат ДЗИ и НВО, да се прави истинска редакция на това, което се види от резултатите им, да се коригира всяка година, съобразно ситуацията на поколенията и резултатите им. Учебният план, учебните програми – олекотяването им, достигането до един много по-съвременен и гъвкав начин до поколението, което днес е коренно различно от това, което беше през 2016-а“, коментира Диян Стаматов.

Като друга съществена и важна промяна в законодателството той посочи онлайн обучението.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15