Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Трябва и в Европейския съюз да търсим пряк контакт с Путин

Ангела Меркел - Брюксел, 24 юни 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз трябва да влезе в пряк контакт с Владимир Путин, за да спрат да се влошават отношенията с Русия.

Това заяви германския канцлер Ангела Меркел в последното си канцлерско обръщение към Бундестага преди последната редовна среща на върха на Европейския съюз, в която участва днес.

След 16 години начело на една от най-силните държави в света Ангела Меркел застана за последен път пред депутатите в Бундестага, за да направи правителствено обръщение. В него тя посочи колко е важно да се подобрят отношенията с Москва, но и да се спрат провокациите от руска страна:

„Моето мнение е, че трябва като Европейски съюз да търсим пряк контакт с Путин. Не е достатъчно само американският президент Джо Байдън да влиза в диалог с руския президент, ЕС също трябва да има свой формат за разговори с него“.

Събитията от последните месеци - не само в Германия, показаха ясно, че не е достатъчно да реагираме некоординирано на руските провокации, подчерта също така канцлерът.

Трябва да се създадат механизми, с които заедно и с общи усилия да отговаряме на провокациите. Само така ще успеем да се противопоставим на хибридните атаки на Русия, каза още Ангела Меркел:

„Европейският съюз е длъжен поради географската си близост и политическата си отговорност към страните от източното си сътрудничество, например Украйна, Беларус, но и Западните Балкани, да  отговори правилно на руската активност там.“

В правителствената си реч Меркел настоя за отпускане на нови помощи за Турция, за да се осигури издръжката на бежанците, които страната задържа на своя територия. Също така заяви, че е неизбежно и модернизирането на митническия съюз с Анкара. Турция ще получи вероятно нови 3,5 милиарда евро до 2024 година.

Канцлерът говори и за поуките от пандемията, като заяви, че най-важната от тях е нуждата ЕС да може да реагира бързо и координирано на подобни заплахи.

„В първоначалния шок европейските правителства действаха поотделно. Днес знаем, че това не работи добре, нужно е отговорът ни да е общ и еднакъв за всички. Тази поука важи не само в борбата с пандемиите, а и когато става дума за Шенген или за вътрешния пазар“, заяви още тя.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори ден гасят пожар край граничното кюстендилско село Преколница

Три екипа на Районната противопожарна служба, десетки горски работници втори ден гасят пожар, възникнал в четвъртък следобед в района на граничното кюстендилско село Преколница.  Първоначална са засегнати около 65 декара частна горска територия, но огънят се разраства.  Освен трите пожарни, на терена са и екип от ДГС-Кюстендил, с..

публикувано на 12.07.24 в 14:11
Красимира Катинчарова

Напусналите ПГ на "Величие" няма да преговарят нито за втория, нито за третия мандат

Депутатите, напуснали парламентарната група на партия Величие обявиха, че няма да преговарят  нито за втория, нито за третия мандат за съставяне на правителство в настоящия парламент. Красимира Катинчарова заяви: "Дори и да бяхме останали като парламентарна група, считаме, че нашите 13 гласа няма да бъдат решаващи да бъдем едновременно верни на..

публикувано на 12.07.24 в 14:05

Ивет Добромирова: Етническата карта е политическа дъвка, да не се хващаме за нея

За скърцанията между Доган и Пеевски отдавна се говори, но не очаквах, че ще има такова развитие . Това заяви пред БНР Ивет Добромирова - журналист и пиар експерт. Тя е изключително изненадана от случващото се в партията.  По думите ѝ Делян Пеевски е получил "криле" от политическото си позициониране :  "От добрите сили, които нямаха проблем..

публикувано на 12.07.24 в 14:03

Йордан Цонев и Хамид Хамид обвиниха депутати, подкрепящи Доган, за оказван натиск

Депутатите от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид обвиниха депутати, подкрепящи Ахмед Доган, че са оказвали натиск върху активисти, етнически турци: "Да ги назова поименно: Джевдет Чакъров, Рамадан Аталанй, Джейхан Ибрямов, Севим Али. Искате ли още? Заплашвали са ги по телефона ето така: "Ти ще предадеш ли нашия етнос? Ти ще предадеш ли..

публикувано на 12.07.24 в 14:01
Министерство на образованието и науката

Излезе първото класиране от приема за гимназии след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува първото класиране от приема за гимназии след 7. клас.  Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. След като бъдат обявени резултатите от класирането, учениците имат три дни да се запишат. Срокът за записване е от 15 до 17 юли, или от..

публикувано на 12.07.24 в 13:58
Британските гранични сили возят мигранти, открити в Ламанша, 22 юли 2021 г.

Лодка с мигранти се преобърна в Ламанша, четирима са загинали, а 63-ма - спасени

Четирима мигранти са загинали, след като лодката им се е преобърнала при опит да прекосят Ламанша, съобщи Би Би Си, позовавайки се на френската брегова охрана.  През нощта патрулен кораб на британските военноморски сили е бил предупреден, че мигранти са паднали в морето край бреговете на Булон сюр Мер в Северна Франция. 63 души са били спасени,..

публикувано на 12.07.24 в 12:37

Депутатите ще получават заплати и ще ползват служебни коли по време на кампания

Депутатите отхвърлиха предложението в Правилника за дейността и организацията на НС да бъде записано, че по време на предизборната кампания народните представители няма да получават заплати и няма да могат да ползват служебни автомобили на парламента. То беше направено от трима депутати от разпадналата се група на "Величие" - Виктория Василева,..

публикувано на 12.07.24 в 12:33