Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо издание на Софийския фестивал на музикалния театър

Сцена от „Криворазбраната цивилизация“ на МДТ - Велико Търново
Снимка: Музикално-драматичен театър - Велико Търново

Първото издание на Софийския фестивал на музикалния театър, учреден от столичната оперета, но с участието на трупи от страната, започва на 25 юни на специално изградена за целта сцена в парка на Военната академия "Георги С. Раковски". „Една вечер с хитовете на Бродуей“ могат да гледат зрителите от 20 вечерта в петък. Фестивалът ще приключи на 10 юли.
   

"Този фестивал има амбицията да се превърне в платформа за срещи и обмен на идеи в прекрасните форми от жанра на музикалния театър. Идеята, с която започнахме да мислим за реализирането на един такъв форум беше, че през годините и особено в последно време от публиката без ние да търсим специално нейното мнение имаше много хора, които идваха и сами, изказваха своето мнение за спектаклите, хора, които са имали възможността да гледат спектакли от този тип по световните сцени и които казваха - ние не очаквахме, че тук може да има ниво, което по нищо не отстъпва на постановките, които ние сме гледали на Бродуей или в други страни по света", каза за БНР директорът на Музикалния театър "Стефан Македонски" Марияна Арсенова. 

По думите ѝ Музикалният театър е трупата, която държи първенството в този жанр и затова решихме да създадем този форум, на който колеги от страната да дойдат и да представят своите спектакли в жанровете на всички музикално-сценични форми.

"По този начин хем ние можем да си сверим часовника, хем можем да купим, в добрия смисъл на думата,  идеи, да купим партньорства, което е изключително важно и да дадем една такава платформа, която както колегите от Софийска община, с чиято подкрепа се осъществява фестивала, е още една незапълнена ниша на откритите сценични пространства, които дава възможност София да привлича все повече и различни нови публики. Затова построихме и тази прекрасна сцена на съвсем друго място - в района на Военна академия и тази сцена да символизира изданието и нашия фестивал", изтъкна в предаването „12+3“ Арсенова.

На 27 юни балетът на Старозагорската опера ще изиграе три едноактни модерни балета. На 3 юли зрителите могат да видят мюзикъла "Коса" на Варненската опера.

„Лотос” - Балет на Държавна опера Стара Загора   Снимка:Държавна опера Стара Загора

На сцената на Античния театър в Пловдив публиката също може да види спектакли на Музикалния театър "Стефан Македонски".

"На 5 юли и на 5 септември ще гостуваме на жителите и гостите на Пловдив - на Античния театър от 20 часа с култовия мюзикъл на Ендрю Лойд Уебър  "Фантомът на операта". На 15 септември сме с "Цигулар на покрива", също на сцената на Античен театър. На кино "Кабана" от миналата година ние започнахме традиция с детски спектакли и има голям интерес към тях. Тази година смятаме да я продължим. Така че нашите малки зрители могат да доведат родителите си на кино "Кабана" - градината пред Националния дворец на културата, да следят нашата програма с всички заглавия от репертоара на детските ни спектакли. Музикалният театър ще зарадва и тази година най-младата публика. На 11 юли извън рамките на фестивала именно тук, на тази сцена решихме да закрием нашия сезон с  "Царицата на Чардаша", за да пожелаем хубаво лято с непреходната музика от оперетата на Имре Калман", допълни Марияна Арсенова.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър. Концертите са четири и се провеждат всяка вечер до 26 април включително в концертната зала..

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59