Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По проект на Националното бюро за правна помощ и с подкрепата на Норвежкия финансов механизъм

Мобилни групи от адвокати и ромски медиатори дават безплатни консултации

Пилотните центрове са във Велико Търново, Варна и Стара Загора

Мобилни групи от адвокати и ромски медиатори дават безплатни консултации на социално слаби граждани и жертви на домашно насилие. Пилотните центрове са във Велико Търново, Варна и Стара Загора и са по проект на Националното бюро за правна помощ за 750 хиляди евро от Норвежкия финансов механизъм. 

Пилотният център във Велико Търново работи от края на март. Там се оказва безплатна правна помощ на хора от маргиналните групи, жертви на насилие и на деца в риск. 

До края на май са извършени малко повече от 200 консултации, основна част от тях - мобилни, казва координаторът на центъра адвокат Доброслава Керекова. Във великотърновския център работят четирима адвокати.

Един от най-тежките им случаи е с 29-годишна жена от Стражишко, която буквално е била превърната в робиня от мъжа, с когото живее на семейни начала и на когото е родила две деца. С риск за живота си жената  няколко пъти е бягала от насилника, разказва адвокат Ирена Стасинопулу. Със съдействието на социалните служби и Община Стражица жената е получила общинско жилище, но проблемите продължават.

Елена Чернева

Случаите на домашно насилие се увеличават, а в България няма официална статистика за тях, коментира заместник-омбудсманът на Републиката Елена Чернева, бивш ръководител на Бюрото за правна помощ. По думите й проблемът с домашното насилие в българското общество е много тежък и тежкото е това, че той остава главно в рамките на семействата. 

Жертвите на домашно насилие са една от групите, към които е насочен проектът за безплатна юридическа подкрепа на Националното бюро за правна помощ, уточняват председателят на Бюрото Наталия Илиева и координаторът на проекта адвокат Диляна Гитева. 

Наталия Илиева

„Специално внимание са обръща на три категории граждани – жертви на домашно насилие и насилие по полов признак, деца в риск и представители на ромската общност, включително живеещи в отдалечени и изолирани селски райони“, посочи Илиева. 

Не просто достъп до правна помощ, а достъп до качествена правна помощ, затова в рамките на нашия проект ние предвиждаме обучението на над 300 адвокати. Друга важна цел, която искаме да постигнем, е различните институции да сътрудничат помежду си с цел предотвратяване и реагиране на случаи на домашно насилие“, заяви Гитева. 

Активна част в работата по проекта са ромските медиатори. Хората търсят всякаква помощ, обобщи медиаторът Валери Ангелов от център „Амалипе“.

„Хората са без работа, питат ги за работа. Тези, които са за консултации, са свързани с насилие, с увеличения ток, който не смятат, че са го изхарчили, делба на земя, как да подават молба за помощи, защото не знаят. Адвокатите помагат в написването на молбите“. 

10 месеца родителите на Илия от Павликени не могат да се регистрират в Бюрото по труда, след като са се прибрали от гурбет в Англия. От институциите се получават различни отговори, а решения няма. Младият мъж търси решение на този казус и помощ от адвокатите по проекта. 

Николай Георгиев

Да потърси правата на внука си, който е с отнета шофьорска книжка, е дошъл в приемната на адвокатите Николай Георгиев от Бяла черква. 

„Лишават го от правоуправление 6 месеца, после му налагат 1500 лева глоба. Не са ли множко тези наказания за едно 20-годишно. Би трябвало да има някакви „вратички“ при адвокатите“, коментира той. 

Центърът за безплатни юридически консултации във Велико Търново се намира в адвокатския блок на ул. „Цанко Церковски“ № 39, офис 106. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 
Снимки: Здравка Маслянкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09

Пътуване във времето с калоферската дантела и традиции, подчинени на род, Родина и роден край

"Аз като калоферец имам много причини да се гордея освен със славното историческо минало на града, но и с настоящето на града", каза за БНР Наньо Чолпанов от Народно читалище "Христо Ботев" - Калофер. Със стихове на Ботев и Яворов започна разговорът с Чолпанов, за който Калофер и България са раят на Земята . "Тук имаме уникална природа -..

публикувано на 15.07.24 в 11:08

Етнология на спорта "като истинския живот" - всичко, навсякъде, наведнъж

Европейското първенство по футбол и "Копа Америка" белязаха лятото на 2024 г., но истинската любов към царя на спортовете не се побира в календара и статистиката от големите първенства . Същността ѝ личи в селския и аматьорски "ритнитоп" , както са се изразявали в зората на играта по нашите земи, но и в очаквани и неочаквани..

публикувано на 14.07.24 в 19:24
Софийската синагога

Улица в Тел Авив ще носи името на главния равин на България Ашер Хананел

Тел Авив е един от най-бързо развиващите се градове в света. Уличка в Източната част  на града, която досега носеше само номер, вече е наречена на основателя на Еврейския исторически институт в София, сега част от Института по Балканистика при БАН, Ашер Хананел. Той е бил и главен равин на България по време на Втората световна война. В своето слово..

публикувано на 14.07.24 в 06:05

Как живеят хората в украинското българско село Камчик?

19-та световна среща на българските медии, организирана от БТА, отведе журналистите в украинското българско село Камчик. Как живеят хората там и как пазят в сърцата си вече близо 200 години България? Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура  Отзвук от 19-та Световна среща на..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33
Милена Кирниколова

Милена Кирниколова - гост в "Горещо сърце" за победите в Шотокан карате-до за 2024 година

Милена Кирниколова е известен инструктор по карате в Плевен. Нейните възпитаници непрекъснато печелят престижни отличия. Тя е гост в "Горещо сърце" по "Хоризонт". Истинска гордост са победите на световното първенство по карате в японската столица Токио.  Самата Кирниколова завоюва бронз при ветераните в родината на този спорт.  Тя е изключителен..

публикувано на 08.07.24 в 10:37