Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За местния вот в с. Ясен ще бъдат осигурени и машини, и хартиени бюлетини

Снимка: БГНЕС

Два дни остават до провеждането на частичните избори в различни населени места у нас на 27 юни. Едно от тях е плевенското село Ясен, в което ще се избира кмет. За първи път ще се гласува с машини, но и в условията на предпазни мерки заради Covid-19.

Частичните избори в село Ясен ще се проведат в извънредна епидемична обстановка, която продължава до 31 юли. Това означава, че в тази ситуация ще се гласува и за новия парламент на 11 юли. Има промяна в начина на осигуряване на предпазните средства.

"Министерски съвет утвърди средства в размер на 63 111 лева за безопасни и здравословни условия на работа и спазване на противоепидемичните мерки от Общинските администрации на територията на област Плевен. Общият размер на средствата е определен на база на брой секции, в които е гласувано на изборите за народни представители на 4 април. Тези средства са предоставени по бюджетите на общините", каза за БНР Ирена Христова, главен секретар на Областната администрация в Плевен.

Красимир Иванов      Снимка: Латинка Светозарова

Красимир Иванов, директор на дирекция „Административно обслужване”, каза, че вече са закупени предпазни средства. Дезинфектантите ще бъдат предоставени на 26 юни, събота.

"Закупили сме и предпазни маски за лице за избирателите, ако някой от тях в изборния ден случайно дойде да гласува и няма маска в него, за да можем да му предоставим да си упражни правото на глас без да се налага да бъде връщан за маска. Осигурили сме предпазни маски за по-високо ниво на защита на членовете на избирателите комисии, ръкавици сме осигурили, дезинфектанти за ръце достатъчно количество, дезинфектанти за повърхност, дезинфектанти за под на избирателни секции, където са образувани, за да могат да се поддържат и общите части.

Ирена Христова         Снимка: Пресцентър на Община Плевен

В село Ясен ще има три секции. Красимир Иванов увери, че са изпълнени всички изисквания на Изборния кодекс и решенията на общинската комисия. Гласуването ще се проведе само с машини:

"Имаме готовност евентуално, ако се премине по някое време през деня и на хартиено гласуване поради неработеща машина, имаме готовност да преминем и на хартиено гласуване. Успоредно сме осигурили, както с машините, които се предоставят от държавата, има осигурени и бюлетини, и паравани, и кутии за отрязъци за самите бюлетини. Получени са от печатницата на БНР бюлетините и всички изборни книжа, необходими за обезпечаване на изборния процес в село Ясен".

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Карлес Пучдемон

Пучдемон може да излезе от ареста, но няма право да напуска Сардиния

Каталунският сепаратист Карлес Пучдемон може да излезе от ареста на остров Сардиния, където беше задържан снощи с европейска заповед за арест, издадена от Испания, но няма право да напуска острова. Предстои съдът да реши дали да бъде екстрадиран по искане на Мадрид, предаде Франс прес. Бившият каталунски лидер е обвинен за ролята му в незаконния..

обновено на 24.09.21 в 21:58
Емблемата на Силистра

Силистра - най-северният север

За мнозина Силистра е непозната част от България, а онези, които все пак са я посещавали – определят местоположението ѝ като най-северния север, използвайки едноименния роман на Стефан Поптонев от 1975 година. Граничи с Румъния и по вода, и по суша – нещо, което малцина знаят. За Силистра казват още, че не е град, покрай който ще..

публикувано на 24.09.21 в 16:45
Комисия по отбрана в НС

Кой трябва да поеме ремонта на българската военна техника

"Една идея не мина през комисията по обрана между двете четения на актуализацията на бюджета за 2021-ва. Да се постави силно ограничение за разходи за продукти и услуги по българската отбрана към страни извън НАТО и ЕС, а изключение да се прави за ремонти в Украйна и Грузия. На фона на това, че голяма част от техниката е отпреди..

публикувано на 24.09.21 в 14:55
Д-р Гергана Николова

Николова: Здравно-профилактична карта се издава след преглед

Родителите и учениците трябва да предоставят на училищните власти талон за здравословното и имунизационното състояние на ученика към датата на започване на учебната година, така наречения картон или лична здравна профилактична карта. Това може да направи както родителят, така и общопрактикуващият лекар по служебен път, информираха от..

публикувано на 24.09.21 в 12:38

Разследващи журналисти от България и чужбина ще обсъдят проблемите с медийната свобода

World Press Institute (WPI), медийна организация, базирана в Съединените щати, организира конференция в България, озаглавена „Нови хоризонти в журналистиката”. Партньори на събитието са Фондация „Америка за България” и Асоциацията на европейските журналисти, ще се състои на 24 и 25 септември 2021 г. в Гранд хотел „Милениум” в София и..

публикувано на 24.09.21 в 11:09
Европейска нощ на учените

Европейската нощ на учените предлага нови открития за посетителите

На 24 и 25 септември ще се проведе Европейската нощ на учените в София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Варна, Бургас, Шумен, Велико Търново,   Хасково, Ямбол. Според ново проучване на Евробарометър европейците твърдо подкрепят науката и технологиите. Гражданите очакват   редица  технологии, които понастоящем са в процес на разработване да..

публикувано на 24.09.21 в 09:55

Отпуснатите 60 милиона лева за сектора авиация не помагат на бранша

Авиационният бранш изпрати до институциите, включително и до президента призив, че е подминат от помощите за Covid-19. Те смятат, че между двете четения на актуализацията на бюджета са били променени условията за финансиране, без това официално да е съгласувано с представители на сектора. От Асоциацията на Българската авиационна индустрия..

публикувано на 23.09.21 в 20:57