Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Кърджали Хасан Азис: Недоволството на жителите на „Байкал“ се политизира

Нито един от жителите на кв.“Байкал“, които недоволстват в социалните медии и местната преса от уж предстоящо“ презастрояване“ на квартала не присъства на организираната от община Кърджали среща днес. Това се казва в прессъобщението на Община Кърджали.

На нея беше представен проектът  за изменението на ОУП на УПИ XVII-253, кв.46по плана на кв.“Байкал“.Общината е заявила само намерение за изменение на ОУП за „Байкал“, общественото обсъждане  е насрочено за 30 юни т.г. Идеята на общината е  да се оформят  двете страни на главните улици в Кърджали, в т.ч.. кварталите и парцелите, които се намират по протежението на бул. „Беломорски“ и са заключени между булеварда и първата успоредна улица, да получат устройствена зона Централна, със съответните показатели на застрояване.

На срещата днес присъстваха  заместник кметовете инж.Катя Митовска и Тунджай Шюкрю, главният архитект на общината Делян Запартов, както и жители на квартала, които имат къщи на първа линия на бул.“Беломорски“ и настояват за приемане на измененията в ОУП.

Ако измененията се приемат, по протежението на булеварда ще могат да се изградят жилищни блокове до 5 етажа, които ще се превърнат в естествен буфер срещу шума и праха на живеещите на втора, трета линия.

„По бул.“Беломорски“ минава целия автомобилен поток за прохода „Маказа“ и очаквам жителите на „Байкал“ да поставят този проблем. Тогава аз ще протестирам заедно с тях с настояване за изграждане на околовръстен път“,каза кметът на общината д-р инж.Хасан Азис.

„Ако жителите на „Байкал“ имаха въпроси, които искат да бъдат решени в тяхна полза, част от тях трябваше да бъдат на тази маса. Въпроси, касаещи града и неговите жители, се решават на маса, не на улицата“, коментира кметът , визирайки насрочения за утре протест от инициативен комитет.

„Явно жителите на „Байкал“ не искат отговори. Не позволявайте темата да се политизира“, призова  той. Д-р инж. Азис приема случващото се за политическа акция. От недоволството на хората в предизборната си кампания  вече се възползваха  удобно няколко партии.

“Ние като общинско ръководство създадохме необходимите предпоставки за конструктивен диалог, условия за запознаване с намеренията на общината, но явно някои хора не искат отговори, а търсят нещо друго“, коментира кметът.


ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Блокират пътя за „Маказа“ заради високо етажно строителство

Жители на кв.„Байкал“ в Кърджали се готвят да блокират бул. "Беломеорски", който е част от международния път за граничния пункт „Маказа“.  Жижеещите в квартала казаха, че тази събота, в 8 часа сутринта, за един час ще спрат движението по бул..

 публикувано на 24.06.21 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.