Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НОИ разработва варианти за преизчисляване на пенсиите с добавката от 50 лева

Любомир Дацов: Всеки популизъм се заплаща

| обновено на 28.06.21 в 17:12
Снимка: БГНЕС

С уговорката, че не разбира от пенсии, финансовият министър Асен Василев заяви пред бизнесd и синдикатите, че НОИ разработва варианти за преизчисление на пенсиите, според който добавките от 50 лева да бъдат вкарани трайно в пенсиите.

„Като министерство на финансите се борим да има предвидимост, а не този разход да се прави месец за месец и всеки месец да търсим този разход отнякъде. Вече в приоритетите на НОИ, заедно с всички процеси, които са свързани с консултации и т.н., е да предложат варианти. Ние не сме предубедени към един или друг вариант“, каза министър Василев. 

Вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев заяви, че не е привърженик на това пенсиите да се преизчисляват спрямо осигурителният доход през 2018 г., защото нискодоходните пенсионери ще получат най-малко увеличение

„Нискодоходните, тези, които получават по-нисък размер на пенсиите, няма да получат 50 лева, а ще получат 10-15, или колкото се изчисли по формулата . По-високодоходните пенсии ще получат повече от 50 лева, което няма да бъде справедливо“. 

В първата седмица на юли ще има по голяма яснота за актуализацията на тазгодишния бюджет, обяви служебният министър на финансите Асен Василев. Ще бъдат включени и мерки за подпомагане на бизнеса при трета Covid вълна през есента. Те ще се задействат при съответна заболеваемост, при която ще се задействат цветни кодове.

Василев поясни:

„В зависимост от нивото на заболеваемост – дали сме в зелена зона, жълта зона, оранжева зона и т.н., да излезе заповед на здравния министър, която точно и ясно да казва какво означава това за бизнес, за училища, за всичко останало. Т.е. мерките да не се вземат от днес за утре, а да има една предвидимост до края на годината. Ако влезем в оранжевата зона, това са мерките, които здравният министър казва със заповед, че трябва да бъдат предприети. Тези заповеди, мисля, че трябва да излязат в рамките на тази седмица“. 

Любомир Дацов/ Снимка: БГНЕС
В предаването „Нещо повече" финансистът Любомир Дацов коментира, че пенсиите и социалното подпомагане, взети като цяло, представляват най-големите разходи в консолидираните публични финанси на държавата и „всяко нарастване там или непредпазлива стъпка водят до съществени проблеми“.

Всеки популизъм се заплаща! Това, което се случи с тези 50 лева към пенсиите, беше за подпомагане при Covid. Къде е Covid, къде е това решение, което си беше флирт с определена категория хора преди идващите избори. Това докара само проблеми за публичния бюджет, тъй като пенсионната система и без това изпитва значителни затруднения поради факта, че в България броят на пенсионерите и на работещите е приблизително еднакъв“, обясни той.

Според финансиста няма никаква справедливост в даването на 50 лева „на калпак“ и сега трябва да бъде компенсирано, както заяви министър Гълъб Донев.

„По каква логика нещо, което беше дадено като временно, трябва да бъде компенсирано. Трябва да е ясно, че това може да стане от общите данъци, а не от социалните осигуровки, тъй като те и в момента не достигат за изплащането на пенсиите“, подчерта Дацов и добави, че това са социални помощи, а не пенсии. 

Дацов коментира и продължаването на схемата за запазване на заетостта, известна като „60 на 40“:

Видимо много бързо бизнесът излиза от ситуацията и не виждам причина да има такъв тип подпомагане, с изключение на два или три сектора, които действително са пострадали - авиотранспорт, ресторантьорство и туризъм. Намираме се в момент, в който трябва да мислим стратегически за нови политика, за да имаме по-бърз растеж и възстановяване, което да прерасне в нова устойчивост“. 

Интервюто на Георги Марков с Любомир Дацов в предаването „Нещо повече“ можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри отношения със Запада, но в същото време продължава да поддържа огъня на най-мащабния въоръжен конфликт в..

публикувано на 25.04.24 в 22:35

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт Въпреки това според депутатите законопроектът има нужда от поправки, информира репортерът..

публикувано на 25.04.24 в 21:54

България и още 17 държави призовават "Хамас" да освободи заложници, отвлечени от Израел

18 държави, сред които и България, призовават в публикувано днес общо изявление палестинската групировка "Хамас" да освободи болните, възрастните и ранените заложници, които отвлече от Израел преди повече от 200 дни - на 7 октомври 2024 година. 18-те държави имат свои граждани в плен на "Хамас", отбеляза Ройтерс. Високопоставен член на групировката..

публикувано на 25.04.24 в 21:22