Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петропавловският събор се проведе на поляните край манастира „Св. св. Петър и Павел“

Националния Петропавловски събор през 2019 година
Снимка: Здравка Маслянкова

Поляните край манастира „Св. св. Петър и Павел“ до Лясковец бяха огласени от песните и хората на стотици пазители на българския фолклор и традиции. Близо 1700 изпълнители се включиха в двудневното издание на националния Петропавловски събор, който се проведе за 16-и път. 

През 1993 г. общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец поставят началото на Петропавловския събор на народното творчество с участието на фолклорни колективи от областта. До 1995 г. съборът се провежда ежегодно, а две години след това Петропавловският събор става национален и се провежда на всеки две години в навечерието на Петровден в околностите на манастира „Св. св. Петър и Павел“ край Лясковец.

Този събор със сигурност допринася за културния обмен между съставите и специалистите в областта са го определили като „Малката Копривщица“. Така че ние се гордеем с него и го поддържаме вече толкова години“, каза за БНР заместник-кметът на Велико Търново Снежана Данева-Иванова. 

Домакинството на тазгодишното 16-о издание на Събора на ротационен принцип се поема от Община Горна Оряховица, заяви кметът Добромир Добрев:  

Трите общини показват, че могат да си партнират в такива големи проекти и разбирателството, и самото изграждане на този събор доказват, че синхронът е много важен. Най-възрастният участник е на 90 години – Георги Цоков от хор за обработен фолклор „Зорница“ село Пчелище. Най-малкият участник е Елеонора Дениславова, тя е само на една година и половина". 

И тази година на Петропавловския събор имаше международно участие. Фолклорното си изкуство представиха Народен ансамбъл „Изворче“ от Република Молдова. Репертоарът им включва автентични български песни и обичаи. Гост-изпълнител на събора бяха квартет „Славей“ - Славеите на Надка Караджова, които тази година отбелязват своята 30-годишна творческа дейност.

Участниците в събора представиха 180 певчески и танцови изпълнения и обичаи, разказа кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова: 

Те просто жадуват за такъв вид мероприятия, жадуват да покажат възможностите си, които в рамките на година-година и половина не можеха да направят. Жадуваха да се съберат, да обменят опит и мисли любителите на фолклорните ни богатства. Сега със съчетанието с топло време, ще има доста посетители, защото се оказва, че на българина такива събития му липсват“

Фолклорният събор е с конкурсен характер. Бяха връчени три специални парични награди на кметовете на трите общини, под чиито патронаж се провежда Петропавловският събор. Всяка от наградите е в размер на 200 лева. Сумата беше придружена със специален плакет и диплом. 

Бяха присъдени и 18 лауреатски награди, определени от журито, поясни кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев:  

Журито на събора е с председател академик Крум Георгиев, доайен на българската фолклористика, етнолог, композитор, диригент. Членове на журито са: професор доктор Елена Кутева – музиковед, изкуствовед, дъщеря на основателя на фолклорен ансамбъл Филип Кутев“, професор доктор Даниела Дженева – декан на факултета „Музикален фолклор и хореография“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, главен художествен ръководител на ансамбъл „Тракия“ и доктор Илия Вълев – доктор по етнология, уредник-етнолог в Регионалния исторически музей във Велико Търново, етнограф и историк“.

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борислав Цеков

Б.Цеков: Резолюциите на Европейския парламент нямат задължителен характер

Европейският съюз трябва да премахне всички пречки, с които се сблъскват еднополовите двойки при упражняването на основните им права, казаха през седмицата членове на Европейския парламент в резолюция относно правата на еднополовите двойки и представители на Общността. Резолюцията е приета  с 387 гласа „за“, 161 против и 123-ма, които са се..

публикувано на 17.09.21 в 19:06
Тодор Галунов

Проф. Тодор Галунов: Проектът на Асен Василев и Кирил Петков ще прескочи бариерата

"Ние имаме нов проект, който се реализира по спешност. Той може да е подготвен и малко по-рано. Ако направим сравнение между новия проект и „Има такъв народ“, то „Има такъв народ" тръгна от много по-силни изходни позиции. Силно присъствие в българското и медийното политическо пространство и популярно шоу, докато новият проект тръгва малко..

публикувано на 17.09.21 в 16:17
Иван Бакалов

Бакалов: За Асен Василев и Кирил Петков не е добре да се присъединяват към ДБ

"Видяхме, че традиционните партии са изгубили доверие като ГЕРБ, БСП слизат надолу. Новите партии не бяха в състояние да излъчат правителство поради някакви вражди, които аз не мога да преценя доколко са разумни. Така че при тази ситуация отиваме за трети път на избори заради партии, които са неспособни да съставят правителство, не искат да..

публикувано на 17.09.21 в 14:32
Борислав Сандов

Борислав Сандов: Проектът на Василев - Петков трябва да използва регистрирани партии

„Ние от доста седмица насам, откакто се обсъжда този проект, сме заявили, че за нас вратата е отворена, каза за БНР Борислав Сандов, народен представител в 46-ото Народно събрание, избран от листата на “Демократична България”, във връзка с новия политически проект на бившите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков. Петков: Влизаме..

публикувано на 17.09.21 в 13:25
Мария Спирова

Възможна е по-голяма активност сред българите в чужбина на изборите

Според хронограмата на Централната избирателна комисия всички кандидати за президент вицепрезидент, както  и за народни представители трябва да са регистрирани до 12 октомври. На 14 ноември избираме депутати и президент и вицепрезидент. „ Наистина ни трябва мъдрост, за да има смисъл от тези избори “, каза за БНР Мария Спирова, която живее..

публикувано на 17.09.21 в 10:35

Ремонтират с европейски средства художествената галерия в Ямбол

Предстои цялостен ремонт на сградите на художествената галерия "Жорж Папазов" в Ямбол. Реконструкцията ще се осъществи изцяло с европейски средства. За ремонта на сградите Община Ямбол вече е подписала договор за получаването на безвъзмездна финансова помощ от близо 4 млн. и 300 хиляди лева по оперативна програма "Региони в растеж", потвърди директорът..

публикувано на 17.09.21 в 03:33

Кипър - начело в класация по усвояване на европейски средства

Кипър заема водеща позиция в Евросъюза по използване на европейските средства от кохезионните фондове за политиките за сближаване.   Кипър е на първо място сред страните-членки по усвояване на средствата от Европейския социален фонд, доближавайки 100%, и на второ място по привличане на ресурс от Европейския фонд за регионално развитие, с почти 85%...

публикувано на 17.09.21 в 02:30