Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Совата е птицата на мира, а не гълъбът

Снимка: Рели Пен

Птица на мира не е гълъбът, а совата. Според библейската легенда за Ной, гълъбът се е върнал с клонка от маслина, за да докаже, че потопът е свършил, но никога и никого не е помирявал. Образът на „гълъб на мира“, дължим на Пабло Пикасо. А истинската птица на мира в един от най-взривоопасните райони на света - Близкият изток, се оказва совата.

"Когато през 1983 г от телавивския университет ми предложиха да заменя купуването на отрова за мишки с правене на къщички за сови, ми изглеждаше „вятър работа“. Аргументите им бяха два. Разказ за успешна практика в Индонезия. Там изкоренили джунглата, за да посадят палми. Гризачите се размножили заплашително и точно совите спасили страната от бедствието. Вторият бе, че отровата, която като деца наричахме „бонбончета за лоши мишки“, действа не само върху мишките. Обикновено тя забавя реакциите им, преди да умрат. Поглъща ги, например, дива котка. Тя също се отравя и забавя реакциите си. Става жертва на орел или сокол, който също умира бавно и например го поглъща змия, която също умирайки става жертва на друго животно и така нататък по хранителната верига", каза за БНР Рели Пен - собственик на плантацията "Мошава" Керем Мараал.

По думите му, когато имат безплатно жилище и изобилна храна ,совите сами пристигат. Неуморни работници са. По цели нощи ловуват.

"Всяка от тях изяжда от 2000 до 6000 мишки на сезон. А сезонът при нас е между октомври и май-юни. Совите също са прелетни птици и през лятото са в Европа или в Азия, където е по-хладно. Така се случи, че бях направил две от къщичките твърде близко една до друга, а совите си пазят територията. И тогава в едната се засели семейство соколи. Така защитата на градините ми стана по-успешна. Совите ловуват през нощта, а соколите - денем. Имам 17 къщички. Семейство сови има обикновено от едно до 12 снежнобели пиленца. Когато се излюпят пиленцата, правим фестивал със селските деца, на които обясняваме колко важни са тези помощници на фермите ни. В страната има около 5 хиляди сови, които живеят в къщичките по тази програма, но и незнайно още колко хиляди, които си ловуват самостоятелно. Разбираме, че вече пазят градините ни, когато открием, че плодовите мишки са започнали да ръфат авокадото ни. И изведнъж като с вълшебна пръчка всичко това спира. Совите са на своя пост", допълни  в пердаването "12 + 3" Пен.

Снимка: Рели Пен
Програмата е започнала като израелска, но колкото да са интелигентни совите, те не познават държавни граници. Най-много сови по програмата има по долината на река Йордан, където на единия бряг е Израел, а на другия – Йордания. В началото в Израел имат къщички, а в Йордания ги обстрелвали, защото във фолклора те са носители на зъл дух. Наложило се да се намесят учени от Лозана. Те се обърнали към йордански генерал от запаса, който оглавил програмата за екологична защита в Йордания.

"Щом се излюпят малките, започваме поставяне на пръстени. Освен това ги теглим и измерваме дължината на крилете. Знаем, че щом достигнат определени параметри, се учат да летят. Наши сови се срещат и в Сирия, и в Ливан, с които нямаме дипломатически отношения, но постепенно и усвояват екологичната програма. Разбираме, че вече са част от нея по пръстените на птиците. Най-трудно ни е с Палестинската автономия. Не, че селяните там не искат и не участват. Те също са в програмата, защото са хора практични и най-важния показател е поевтиняването и опазване на реколтата. Но ни пречат криволиците на политическите отношения. Бях в делегация на притежателите на къщички за сови в Йордания. Колегите ни ни посрещнаха прекрасно. А на най-големия фермер, отглеждащ хиляди декари фураж с помощта на сови - Йоси от Бейт Шаан, гледаха направо като на Бог", допълни Рели Пен.

Той съобщи, че преди пандемията са посрещали делегации от фермери за обмяна на опит.

"Те бяха от Испания и Кипър, където вече имат своите първи опити, и от Гърция, където се надявяме, пред годината на пандемията да са започнали. А щом има средиземноморско сътрудничество в тази област, нищо не пречи, да прерасне и в Черноморско. Сови живеят навсякъде на юг от полюса. Още повече, че за разлика от кукумявките, например които освен вредни животни, ядат и яйцата на полезни птици, совите и соколите са се специализирали във вредните гризачи. Живея в полите на планината Кармел и съм свидетел и как ястребите се стрелват да уловят в човката си змия, която се вие, докато те я отнасят или как кръжат орли. Дори тези, които продължават да отровят мишките, са намалили на половина дозите. Свидетели сме, че животинското царство се съживява заради ограничението на отрови".

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

WWF с нова кампания за повишаване на информираността за климатичните промени

"Проектът "Климатични герои" цели да се бори срещу дезинформираността, която съществува на национално и регионално ниво, тъй като проектът се изпълнява в още няколко държави - в Сърбия и Румъния, но истината е, че в момента има едно несъответствие и неразбиране между това какво правим в нашето ежедневие и как тези действия резултират върху..

публикувано на 28.09.21 в 16:46
Активисти на „Грийнпийс“

"Грийнпийс" на 50 - "Вярвахме, че цивилизацията се срива и трябва да опазим резервоари на биоразнообразие"

Преди 50 години група от хора се качват във Ванкувър на малкия кораб "Филис Кормак" и тръгват на невъзможна мисия - да спрат контролираното взривяване на ядрена бомба на остров Амчитка в акваторията на Аляска. С дълги коси и бради, повечето от тях са продукт на контракултурата през 60-те - противници на войната във Виетнам и ядреното въоръжаване,..

публикувано на 18.09.21 в 14:55

Как прилагат в Русе евродирективата за намаляване на пластмасовите изделия

След влизането в сила на директивата на Европейския съюз за намаляване на пластмасовите изделия за еднократна употреба, България трябва да нанесе поправки и в своето законодателство и да ограничи и спре използването на пластмасови опаковки. "Първата община, която промени поведението си в това отношение и вече го прави е Русе, каза в "Преди висчки"..

публикувано на 08.09.21 в 10:33
Местността „Поляните“ над скалната забележителност известна като „Корабите“ край Синеморец.

Екосдружения с нови сигнали за незаконни строежи в Синеморец

Сдружение “Спаси Синеморец” и фондация „Биоразнообразие“ с нови сигнали за незаконни строежи в парк Странджа. Прокуратурата спря строителството на хотел над плажа "Бутамята" в Синеморец „ Нарушенията са по Закона за защитените територии и касаят това, че в границите на парк Странджа има строежи, които не могат да са..

публикувано на 03.09.21 в 13:29
Носато мече

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич има три бебета носати мечета

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич двойка от рядката порода австралийски щраусови птици - Емо има вече седем новоизлюпени пиленца, които чакат някои да им измисли имена. Голямото семейство на Центъра за защита на природата и животните в Добрич се увеличи с три бебета носати мечета. Това е първото поколение на родителите им..

публикувано на 01.09.21 в 17:44

Дивите роднини на културните растения са по-приспособими към трайни засушавания

Защо е важно да опазим застрашените диви роднини на културните растения? Това е заглавието на сайта climateka.bg. Автор е Радина Калдамукова. "Тези растения са много важни, защото са близки генетично до нашите културни растения и всички наши културни растения, които познаваме и използваме например за трапезата си за като фураж, за..

публикувано на 31.08.21 в 12:18

Инж. Димитър Куманов: Кресненското дефиле ще се превърне в поредица от блата, „надрусано“ с ВЕЦ-ове

В София, Луковит и край Брестовица днес предстоят протести на риболовци и природозащитници срещу корупционни според тях поправки в Закона за водите и в Наредбата за ползване на повърхностните води . Поправките са предложени от служебния министър на околната среда и водите Асен Личев и са публикувани за обществено обсъждане до 6 септември...

публикувано на 24.08.21 в 08:43