Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред МРРБ срещу застрояването на Карадере

Виолета Комитова се ангажира да провери статута на терена в местността Карадере

| обновено на 29.06.21 в 19:31
Снимка: БГНЕС, архив

В защита на природата в местността Карадере граждани се събраха сутринта пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството. По-късно техни представители се срещнаха със служебния министър Виолета Комитова. Протестиращите внесоха в министерството и своите искания в местността да остане възможността за диво къмпингуване.

„Тук съм, защото останаха прекалено малко плажовете, на които може да се ходи, които не са застроени. Аз съм тук, защото не искам цялото Черноморие да стане един Слънчев бряг, или в най-добрия случай един Слънчев бряг и малко Албена или да кажем нещо от сорта. Мисля, че всички имаме интерес някаква част от българите, които са любители на свободното къмпингуване, все пак да останат в България, тъй като все повече ходят в Гърция“;

„Целият протест тук е на основата на това, че къмпингуването е основно право на човешко придвижване на територията на България. Като гражданин би трябвало да можеш да го правиш. Ако не замърсяваш и така нататък, не би трябвало да ти бъдат налагани санкции за това нещо“;

„Просто защото ни е писнало от бетонен туризъм. Искаме малко природа да остане защитена“;

„Имаше няколко пъти, когато се писаха становища към община Бяла, и те бяха свързани с наредба, която е построена на базата на един закон, на който президентът наложи вето. Като цяло ефективно ограничава хората, които искат свободно да къмпингуват…, защото тя изисква къмпингуване да се случва на някакви обособени места, но не се случват някакви конкретни регулации, общината не предлага регулации за къмпингуване, така че да определи къде може да се къмпингува и къде не. В момента, като ги няма тези регулации, ако отидем да къмпингуваме и тази наредба е в сила, това може да бъде санкционирано“, коментираха демонстранти.

Снощи в Бяла е бил обсъждан Общият устройствен план, който притеснява природозащитниците. В срещата са участвали собственици на земи и инвеститори. В последните няколко седмици към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) са отправени над 450 граждански становища, каза пред БНР Люба Батембергска от сдружението „Спаси Карадере”.

Само до нас има над 1200 изпратени становища за запазване на тази местност.“ Батембергска отбеляза, че тъй като Общият устройствен план все още се разработва, „има основни неща, които могат да бъдат направени“, защото МРРБ е възложител на плана.

След като по-късно днес представители на защитниците на природата се срещнаха със служебния министър Виолета Комитова, Люба Батенбергска разказа:

"Госпожа Комитова се съгласи с нас, че има проблеми в общия устройствен план, в данните, които се използват и в начина, по който се прави процедурата. Министерството поема ангажимент да изиска актуална информация и съответно тя да се използва при изработването на общия устройствен план. И се надяваме да се намери решение, защото застрояването на тази местност се базира на закононарушения, правени през годините и в момента се опитваме да установим нещата такива, каквито трябва да бъдат".

„В момента Общият устройствен план стъпва на некоректни данни. Може да се заложи оценка, такива изисквания към екологичната оценка, така че тя да отрази реално какъв ще бъде ефектът върху развитието на природата от застрояването, което се предвижда“, коментира тази сутрин Батембергска в предаването „Преди всички“ по "Хоризонт".  

Природозащитниците настояват да има правила за къмпингуване и те да се спазват, да има начин да се заплаща такса, както и да се намери начин за обезщетяване на собствениците на земи.

Голяма част от собствениците на имоти, инвестирали в Бяла през последните години, искат местността да се запази незастроена. Други – с малки къщи за гости, имат същата позиция, изтъкна Люба Батембергска.

С намалените показатели за застрояване са предвидени 25 хиляди нови места, подчерта Батембергска.

„Зад плажа, зад буферната зелена зона започва строителство с намалени показатели и до триетажни сгради. Навътре, където в момента са земеделски и горски земи, се предвижда едно по-стабилно застрояване, с хотелски комплекси.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И Марин Димитров ще чака в ареста делото за ОПГ с Банкова и Живко Коцев

Софийският градски съд задържа под стража хасковския бизнесмен Марин Димитров. Заедно със сина му Стефан, бившата шефка на Митниците Петя Банкова и бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, той е обвинен за участие в организирана престъпна група за контрабанда и корупционни престъпления.  Димитров беше задържан преди десетина дни заедно с..

публикувано на 23.04.24 в 20:21
Стопкадър /

Пуснаха журналиста Димитър Стоянов под гаранция от 5000 лева

Журналистът Димитър Стоянов е освободен срещу гаранция от 5 000 лева. Това съобщиха от Софийската районна прокуратура.  43-годишният Стоянов е с повдигнаото обвинение за хулиганство и закана с убийство.  Той беше задържан и отведен в Пето РПУ в столицата след сигнал, че е насочил пистолет срещу мъж, за който има данни, че е служител на НАП...

публикувано на 23.04.24 в 19:54

Държавният департамент на САЩ: България продължава има проблем с опазването на човешките права

България продължава да страда от сериозни проблеми с опазването на човешките права, констатира в доклада си за миналата година Държавният департамент на Съединените щати. Според авторите на доклада са налице достоверни сведения за мъчения и жестоко отношение към граждани от страна на държавни органи, сериозни проблеми с независимостта на..

публикувано на 23.04.24 в 19:46
Снимката е илюстративна - противопожарен хеликоптер потушава горски пожар в Гърция.

Голям горски пожар на о. Крит до военноморската база на НАТО

Голям горски пожар гори до военноморската база на НАТО - Суда на остров Крит. Евакуираха училища и военната болница. Максимални усилия полагат пожарникари и военни части за овладяване на пожара до военноморската база. По нареждане на Гражданска защита евакуираха детски градини, училище и пациентите от военната болница към базата. Не се допуска..

публикувано на 23.04.24 в 19:36

Комисия в НС прие промените в Закона за висшето образование

Парламентарната ресорна комисия прие промените в Закона за висшето образование, които ще позволят на хората с предоставена временна закрила у нас да продължат образованието си във висши училища. Според промените, те ще кандидатстват и учат при облекчени условия. По данни на Държавната агенция за бежанците, децата с предоставена временна..

публикувано на 23.04.24 в 19:33

Ружа Райчева: Кабинетът "Главчев" ще се задържи по-дълго от очакваното

" Служебният кабинет не е безпартиен. Но в него няма влияние само една партия ". Такова мнение изказа пред БНР политологът Ружа Райчева. Тя прогнозира още, че к абинетът "Главчев" ще се задържи по-дълго от очакваното. Сходна позиция изрази и политологът Иван Начев, според когото още при формирането на кабинета е станало ясно,че може да го..

публикувано на 23.04.24 в 19:25
Диан Червенкондев

112 782 187 лева са постъпили във Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

От декември 2023 до март 2024 година във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" са постъпили 112 782 187 лева от компенсации за обработката на руски петрол, съобщи в т. нар. парламентарна комисия "Лукойл" председателят на Фонда Диан Червенкондев. Вносът на руски петрол е спрян, като през декември този внос е бил със "затихващи..

публикувано на 23.04.24 в 18:57